Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Biatlonistky předvedly kolektivní výkon a v Hochfilzenu skončily třetí ve štafetě

Hochfilzen - České biatlonistky ve štafetě na 4×6 km v závodu světového poháru v rakouském Hochfilzenu vybojovaly bronzové medaile. Kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková se od začátku pohybovalo na předních místech. Češky nestačily v první ženské štafetě sezony pouze na vítězné Němky a v závěru na Bělorusky s hvězdnou finišmankou Darjou Domračevovou. Biatonistky tak vylepšily umístění z olympijského závodu v Soči, kde byly čtvrté.

Svěřenkyně nového reprezentačního trenéra Zdeňka Vítka dosáhly nejlepšího štafetového umístění za poslední téměř dva roky, třetí byly české ženy naposledy v lednu roku 2013 v Ruhpoldingu. Dnes na rozdíl od některých soupeřek včetně Norek či Ukrajinek nemusely na trestné kolo a závod zvládly s devíti dobíjeními. "Jsem maximálně spokojený. Holky výborně střílely, výborně běžely a myslím, že i samy si to užívaly. Moc jim to přeju," radoval se společně se svým týmem Zdeněk Vítek.

Štafetu rozjela spolehlivě Puskarčíková, jež se na úvodním šestikilometrovém úseku udržela s nejlepšími a předávala Soukalové jako sedmá. "Stihla jsem říci jenom: Sakra. Seběhlo se to hodně rychle, bohužel právě na začátku stoupání. To jsem musela vyjet jen s jednou holí. Naštěstí nahoře stál Jirka Holubec a dal mi náhradní," děkovala na svazovém webu trenérskému asistentovi za rychlou reakci.  

Dvojnásobnou olympijskou medailistku sice nezastihl úvod sezony v ideální formě, ale v závodu družstev ukázala svou sílu a vytáhla tým na stupně vítězů. Před "stojkou" Soukalová dokonce vedla, nicméně tři dobíjení v neoblíbené poloze ji stály čas, takže vyslala Landovou na trať jako třetí.

"Na trati jsem se především soustředila sama na sebe, koncentrovala jsem se na každý odraz a taky na střelbu," uvedla Soukalová. Nejhůře jí bylo, když měla na stojce k dispozici už jen jeden náboj a musela trefit, aby nešla na trestný okruh. "Nohy se mi třásly a byla ve mně malá dušička," řekla.

Třetí členka českého kvarteta dobíjela celkem třikrát a pozici téměř udržela, neboť předávala jako čtvrtá s minimálním odstupem za třetím Polskem. Vítková na svém úseku potvrdila aktuální běžeckou formu a okamžitě se vrátila na medailové pozice.

Pátá žena průběžného pořadí SP na každé položce jednou dobíjela a útočila na stříbrnou pozici. Z poslední střelby odjížděla Vítková druhá za vedoucím Německem, nicméně v závěrečných desítkách metrů neodolala ataku trojnásobné olympijské vítězky Domračevové. "Snažila jsem se jí držet a věřila jsem, že bych ji mohla ještě přespurtovat, ale nedala mi šanci," uvedla. Do cíle Vítková dorazila bezpečně třetí 17 sekund před čtvrtou Itálií a po projetí finišem se radovala. "S holkama jsme ukázaly, že patříme k nejlepším," dodala česká opora. Německé biatlonistky vyhrály suverénně s náskokem 21 sekund.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Německo (Kummerová, Hildebrandová, Hinzová, Preussová) 1:11:40,4 (0 tr. okruhů + dobíjení), 2. Bělorusko (Skardinová, Dubarezavová, Pisarevová, Domračevová) -21,1 (0+10), 3. Česko (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) -22,2 (0+9), 4. Itálie -39,9 (1+4), 5. Norsko -46,3 (1+12), 6. Polsko -47,4 (0+8).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články