Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biatlonisté v tréninkovém zápřahu. V Letohradu to bude znát, říká šéftrenér Rybář

Praha – Biatlonisté v létě tvrdě dřeli. Tradiční slovinskou Pokljuku nahradilo francouzské středisko Prémanon. Jednou z novinek bylo i lyžování na přelomu května a června v Norsku. Před českými reprezentanty je domácí šampionát na kolečkových lyžích v Letohradu. Pak ještě lyžování na sněhu v tunelu v Oberhofu a soustředění na Dachsteinu. Čeští biatlonisté touží navázat na veleúspěšné minulé dvě sezony.

Letní biatlon
zdroj: isifa/VLP autor: Michaela Hasíková

Biatlonisté nyní procházejí fází přípravy, která napodobuje závodní tempo zimní sezony. "Pro nás je to simulace závodního období, které pak probíhá v zimě. Absolvovali jsme testy, ty skončily včera. Po mistrovství republiky pokračuje dvojzávod v Jablonci," přiblížil reprezentační šéftrenér Ondřej Rybář.

Češi absolvovali hodně těžké soustředění. "Myslím si, že někteří závodníci to ještě teď v nohách cítí. Bylo to vidět na testech a bude to znát i na závodech v Letohradu. Únava s tréninkem prostě roste," konstatoval Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté ve víru letních příprav - téma Sportovních zpráv

Ve Francii měli Češi k dispozici lepší dráhu na kolečkové lyže, kterou využívali k přípravě na tradiční Mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích. Na šampionátu v Letohradě se o tomto víkendu představí kompletní domácí špička i závodníci ze zahraničí.

"Předpokládám, že tam bude úžasná atmosféra jako každý rok. Tribuny budou daleko větší než před rokem, protože zájem se zvedl," uvedl prezident Českého biatlonového svazu Jiří Hamza. V Letohradu budou k vidění klasické sprinty, večerní supersprint i stíhací závod.

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza:

"Za letošek se nakoupilo obrovské množství zbraní, jaké se nenakoupilo za deset let dohromady. Logicky když chceme, aby se základna rozvíjela, musíme tomu vytvořit podmínky."

Letohrad a příští rok možná i Nové Město na Moravě

Centrum českého biatlonu leží na Vysočině v Novém městě na Moravě. I proto biatlonový svaz uvažuje, že příští rok bude otevřené mistrovství republiky dvoudílné. "Chceme pozvat všechny okolní státy, které se budou chtít zúčastnit. Význam závodů na mezinárodní úrovni se zvedl," dodal Hamza.

Poslední sezona byla pro české biatlonisty úspěšná stejně jako ta předcházející - v první desítce Světového poháru byli hned čtyři čeští zástupci Gabriela Soukalová, Veronika Vítková, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články