Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Běžkyně Kuitunenová ukončila kariéru, v létě se bude vdávat

Helsinky - Dvojnásobná vítězka světového poháru v běhu na lyžích Finka Virpi Kuitunenové ukončila kariéru. Někdejší soupeřka Kateřiny Neumannové v bílé stopě odchází po 13 sezonách. Nyní se chystá na nový život, v létě se má vdávat. "Měla jsem dlouhou a úspěšnou kariéru. Mám za sebou hodně skvělých závodů, měla jsem tu čest potkat se se spoustou výtečných závodnic. S plnou nůší zážitků a zkušeností je čas jít dál," řekla třiatřicetiletá rodačka z Kangasniemi.

Poslední závod Kuitunenová absolvovala na domácím šampionátu, na klasické třicítce doběhla druhá. "Hezké. A teď je konec," poznamenala. Humorný byl její závěrečný závod ve finále světového poháru ve Falunu. Běžela v historické kombinéze a soupeřky se popsaly nápisy "Díky, Virpi". "Měly to na zadku, musela jsem se smát," řekla Kuitunenová, která v cíli zamávala světu transparentem: "Nashledanou".

Během třináctileté kariéry Kuitunenová získala šest titulů mistryně světa a dva olympijské bronzy. Doma má křišťálové glóby za prvenství ve světovém poháru v letech 2008 a 2009 i dva triumfy v etapové Tour de Ski. Ze 147 startů ve světovém poháru vyhrála 20 závodů.

Kuitunenová byla zapletena i do dopingového skandálu

Její běžecký profil ale má i dopingový škraloup. Společně s pěti kolegy z finské reprezentace byla po světovém šampionátu v Lahti 2001 potrestána dvouletým trestem za užívání přípravku Plasma-expander HES. Po nucené pauze se ale dokázala úspěšně vrátit a mimo jiné se stala královnou mistrovství světa v Sapporu 2007, kde získala tři zlaté medaile.

Už v uplynulé sezoně závodila bez většího zaujetí a její odchod do běžeckého důchodu se očekával. Od uplynulých Vánoc je zasnoubená s Jarim Sarasvuem a podle finských médií se budou v létě brát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články