Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Běžci na lyžích míří do Kanady s medailovými ambicemi

Praha - Lukáš Bauer nevidí žádný důvod, proč by se mu na olympiádě ve Vancouveru nemělo dařit. Před dnešním odletem na soustředění do Kanady z něj sršelo sebevědomí a odhodlání porvat se o medaili, nejlépe o tu nejcennější. Čeká ho již pouze dolaďovací trénink, a jak sám řekl, do Vancouveru jede pracovat, nikoliv si užívat čtvrtou olympiádu. Stříbrný medailista z Turína poběží tři individuální starty a štafetu.

V plánu má Lukáš Bauer závody na 15 km volně s intervalovým startem, skiatlon, štafetu a 50 km klasicky hromadně, kde by měl mít největší šance. Nejdůležitější závod ho tak čeká až v samém závěru. Bauer odjel do Kanady na 41 dní, maraton se poběží v 39. dnu jeho pobytu. "Hlavně zůstat zdravý," přál si Bauer základní podmínku k udržení formy na tak dlouhou dobu. "Potrápit soupeře jsem schopen v každém závodu, a když bude medaile, pojede se padesátka mnohem lépe," poznamenal.

Kvůli závěrečné přípravě na OH vynechal Bauer dva Světové poháry v Rybinsku a Canmore. Nejbližší závod ho nyní čeká až na olympiádě, proto má v plánu ostrý test na soustředění. "Kdyby nešlo všechno podle plánu, tak můžeme zajet do Canmore závodit, ale zatím není potřeba," uvedl druhý muž průběžného pořadí SP.

Je nám líto, video expirovalo.
Lukáš Bauer před odletem do Kanady

Lukáš Bauer:

"Mám sezonu pod kontrolou a nemám sebemenší důvod si myslet, že by to nemělo vyjít. Sebevědomí mi nikdy nechybělo. Chci bojovat s nejlepšími. Pokud bude medaile, tak super."

Olympijské tratě nezná. Kdesi slyšel, že jsou snadné, že je organizátoři trochu ztížili, i že jsou náročné. Informace má díky Martinu Koukalovi, který tam na jaře trénoval, i od lidí přímo z místa. Každopádně se na ně před olympiádou dostanou pouze domácí běžci. "Mně by vyhovovaly kopce, ale když nebudou, tak si zvyknu a něco vymyslím," mávl rukou.

Přestože závody jsou daleko, už má v hlavě taktické možnosti. Už v Otepää se ho ptali, zda pojede padesátku. Estonci totiž doufají, že by mohl ujet společně s Andrusem Veerpalem, pro kterého bude závod hlavním a možná i posledním v kariéře. Veerpalu Bauera porazil v Turíně i na MS v Liberci. "Čekají, že jsem schopen s ním ujet, pak by se dalo spolupracovat," řekl český lyžař. Estonec ale neumí moc anglicky. "Když mu ale řeknu 'sakra, pojeď', to bude hned vědět," smál se Bauer.

Do Kanady pojede i Žalčík, Bauer si ho přál

Pro Lukáše Bauera je lyžařský servis alfou a omegou úspěchu. I proto může s radostí přivítat zprávu, že v nominaci doprovodu na olympijské hry ve Vancouveru je i Květoslav Žalčík, muž, kterému nejvíc věří při výběru mazání lyží na závody klasickou technikou. "Je jeden z nejlepších na rozhodnutí, které zvolit mazání pro klasiku. Je pro mě velmi důležitý. Za poslední tři čtyři roky vždycky perfektně rozhodl," tvrdí Bauer. Žalčík je klíčový na testování lyží i proto, že má stejnou hmotnost jako Bauer.

Žalčík je navržen jako vedoucí týmu. "Děláme zázraky na počkání, takže pojede," řekl místopředseda ČOV pro sport František Dvořák. "Přepočítali jsme úpravu doprovodu ke sportovcům, dali jsme místa ve prospěch lyžování," vysvětlil funkcionář.

Lukáš Bauer
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články