Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Běžce na lyžích při SP v Novém Městě čekají novinky

Praha - Zbrusu nové a o dost náročnější tratě čekají běžce na lyžích při závodech Světového poháru v Novém Městě na Moravě 11. a 12. února. Organizátoři tradiční Zlaté lyže se totiž rozhodli částečně využít nový okruh, který byl v areálu vystavěn pro potřeby nedávných závodů Světového poháru v biatlonu.

"Bude to krok dopředu, trať bude podstatně těžší. Je tam velmi dlouhé stoupání, které je podobné profilu jako na tratích pro mistrovství světa v Oberstdorfu," uvedl na dnešní tiskové konferenci Ladislav Slonek, předseda organizačního výboru. "Je to postavené skoro až na brutální způsob, jsou tam náročné sjezdy i náročné výstupy," dodal. Tratě o víkendu zkontrolovali delegáti Mezinárodní lyžařská federace FIS. "A byli velmi spokojení," prohlásil Slonek. Připraveny budou dva 2,5 kilometru dlouhé okruhy pro klasickou techniku i bruslení, které se pro sobotní závody na 15 a 30 km klasicky s hromadným startem spojí v jeden okruh, na nedělní štafety se zase rozdělí.

Novinkou na trati bude i 52 metrů dlouhý tunel. "Je to opravdu hodně technicky náročné," uvedl Slonek. V Evropě je několik středisek, která disponují kvalitními tratěmi pro běh na lyžích i biatlon. Nové Město na Moravě se tak zařadilo po bok Holmenkolenu či Oberhofu. "Soužití těchto sportů je v pořádku, příklad Nového Města je pozitivní," uvedl Slonek. Připustil však, že i vinou tříštění závodů do dvou odvětví se daleko hůř shánějí finance. "S biatlonovou federací spolupracujeme, oni kladou důraz na střelnici, my na tratě a spolupráce je dobrá," pochvaloval si i šéf běžecké sekce FIS Jürg Capol.

Česká republika by chtěla běžecké Světové poháry každý rok. V příští sezoně se pojedou závody seriálu v Liberci, v olympijské sezoně by organizátoři rádi vrátili Zlatou lyži do kolotoče SP. "Je samozřejmě šance, aby Česká republika měla každý rok závod Světového poháru," řekl Capol. Takřka vyloučeno je, aby se české závody staly součástí Tour de Ski v její dnešní podobě. Čeští reprezentanti po Tour de Ski považují start v Novém Městě za vrchol zbytku sezony. S výjimkou Lukáše Bauera, který odcestuje na závody do Otepää, kde se mu v minulých letech velmi dařilo, vynechají nejbližší tři díly v Estonsku a Rusku.

Na Moravu přijedou už 3. února na závěrečné soustředění, během kterého se pojede i mistrovství České republiky jako nominace na Zlatou lyži. "Kromě Lukáše (Bauera), který je doma na Božím daru, je většina členů mužské reprezentace v Itálii na vysokohorském soustředění. Ženský tým se připravuje v Harrachově," uvedl šéf běžeckého úseku svazu Čestmír Skrbek. "Vynecháváme Světové poháry a soustředíme se na Nové Město," uvedl. Na Moravu přijede závodit také Martin Koukal, který se letos soustředí na dálkové běhy, ale udělá výjimku a mohl by nastoupit i do štafety.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá lyže v Novém Městě
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články