Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bez pudu sebezáchovy bych tu už nebyl, uznal Pilát, který se blýskl Flairem

O2 arena je místem, kde se mu daří velké věci. Ve čtrnácti v ní jako nejmladší freestyle motokrosař předvedl salto vzad, které ho proslavilo. Petru Pilátovi je nyní šestadvacet a v rámci Gladiator Games i letos vytáhl úchvatný kousek. Nebezpečný trik Flair mu přinesl obdiv i celkové vítězství. Český závodník však přiznává, že i po dvou letech tréninku má s přírůstkem v repertoáru stále potíže, což se ukázalo i v Praze. 

Petr Pilát
zdroj: ČTK autor: Honza Ján

Na spočítání všech freestyle motokrosařů, kteří trik Flair zvládají a předvádí ho na závodech, by stačily prsty na obou rukách. Až tak unikátní je kousek, při němž se jezdec musí s motorkou otočit o 540 stupňů. Mezi vyvolenými už nějaký čas figuruje také Petr Pilát.

Český jezdec nejtěžší trik ve vlastním repertoáru vytáhl také na sedmnáctém ročníku FMX Gladitor Games, který o víkendu proběhl Praze, a právě i díky němu se nakonec dočkal velice cenného vítězství.

"Je to ve freestyle motokrosu stále celkem nová věc. Jde o hodně zrádný trik, který jsme převzali od závodníků na kole BMX. Nemá takovou výšku, ani nevím, jestli je to pro diváky tak atraktivní jako salta, při kterých se tam různě pouštím. Je to technická věc a na mistrovství světa je to jeden z nejlépe hodnocených kousků," řekl Pilát, který si pražský závod pořádně užíval a triumf v těžké konkurenci mu udělal velkou radost.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlomeniny rozdělujeme na dobré a špatné, popisuje freestyle motokrosař Pilát

Jak je Flair zrádný, se ovšem ukázalo i v Praze, kde mu vyšel až na druhý pokus. Při tom prvním při dopadu uklouzl, ale z incidentu vyšel nezraněn. O jeho náročnosti se dlouho přesvědčoval také v trénincích.

"Do molitanu jsem ho trénoval dva roky. První pokus jsem přitom celkem zvládl, ale dopadl jsem při tom hodně bokem. Tehdy jsem si říkal, že to bude pohoda a za týden to budu skákat. Kdepak. Nemohl jsem přijít na to, jak dopadnout rovně," popsal trable při pilování nebezpečného kousku Pilát, kterému se přezdívá "Pilník".

Rozdělujeme dobrou a špatnou zlomeninu

Hůře v Praze dopadl Filip Podmol, který se chystal na dvojité salto vzad, jenže si při nárazu do mantinelu zlomil lýtkovou kost na pravé noze. Piláta incident velmi mrzel, ale zároveň byl rád, že jeho kamarád utrpěl "dobrou" zlomeninu.

"Když je tam operace a šrouby, nedělá to dobrotu. Je potřeba další operaci, vyndávání těch šroubů a jiné věci. Tím rozdělujeme dobrou a špatnou zlomeninu," vysvětlil.

I on sám letos jednu "dobrou" zlomeninu zaznamenal. Během březnových narozenin si ve Francii zlomil na pětkrát nohu a musel vynechat jeden závod mistrovství světa. "Byla to dobrá zlomenina, jelikož jsem nepotřeboval na operaci. Panu doktorovi jsem pak řekl, že ani nepotřebuji sádru a stačí mi ortéza. Tu jsem samozřejmě sundával a noha mě bolí doteď," uznal.

Při březnovém pádu si navíc zranil také rameno, s kterým má problémy i v současnosti a v Praze musí chodit na pravidelné rehabilitace. "Při pádu mi vypadlo. Potom to bylo dobrý, ale měsíc zpět vypadlo znovu. Začíná se to ale zlepšovat," doufá Pilát.

Petr Pilát
zdroj: ČTK autor: Honza Ján

Český reprezentant už ve své kariéře zažil celou řadu zranění včetně těch vážných, kdy ho do nemocnice musel po pádu transportovat vrtulník. Přesto se vždy a navíc v rychlém čase vrátil zpět na motorku. Že by ale při skákání necítil strach, to nepřipadá v úvahu.

"Pud sebezáchovy tam musí být. Je to věc, která mě drží, abych tolik nepadal. Je totiž potřeba myslet a říct si, že toto nemůžu udělat, že to musím pořádně natrénovat. Kdybych strach neměl, tak tu asi nesedím," konstatoval.

Nikdy si člověk nemůže být tisíciprocentně jistý

Vzorovým příkladem, kde se strach hodí, jsou skoky, které závodníci zvládají už několik let. Freestyle motokrosař si totiž nikdy nemůže být stoprocentně jistý, že nějaký trik zvládne za každé situace.

"V roce 2015, kdy jsem měl velké zranění a vypadalo to špatně (těžký pád při tréninku, po kterém musel být převezen vrtulníkem do nemocnice, pozn. red.), jsem spadl z věci, kterou zvládám už deset let. Byl to tzv. Superman. Byl jsem si tehdy tak jistý, že jsem se nekontroloval, jak je potřeba. Uklouzla mi ruka a už jsem ležel v bezvědomí. Vypadalo to dost špatně. I z takové věci, kdy si jsem tisíciprocentně jistý, může nastat problém," přiznává.

Pilát doufá, že se mu podobné incidenty dlouho vyhnou a že bude moci předvádět maximální výkony. Jeden z nich bude potřebovat na posledním závodě World Tour, který se koná 10. a 11. listopadu v Číně. Na něm bude český závodník bojovat o vylepšení průběžného pátého místa. Na druhého krajana Libora Podmola ztrácí v současnosti jen devět bodů.

"Je to opravdu zajímavé. Na druhou stranu závodník na šestém místě na mě má ztrátu jen čtyř bodů. Můžu tak být na konci na druhý nebo i právě šestý. Budu dělat pro úspěch maximum, ale hlavně ať to dopadne ve zdraví," dodává na závěr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články