Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Berdych se Štěpánkem: Energii fanoušků chceme využít a končit nebudeme

Praha – Stabilní členové českého daviscupového týmu Tomáš Berdych, Radek Štěpánek a kapitán Jaroslav Navrátil už za dva dny vykročí za vysněným triumfem v Davis Cupu. Jak vyzrát na neúnavné Španěly, kdo jim nejvíce pomáhá mimo kurt nebo jestli budou v týmu pokračovat i po finále, probírali tenisté a jejich kouč v pořadu Na slovíčko, kde stejně jako české hráčky před úspěšným fedcupovým finále odpovídali na divácké dotazy.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko - speciál k Davis Cupu

"Budeme chtít využít ty dvě věci, které před třemi lety ve Španělsku nebyly. Výběr povrchu a přítomnost neoficiálních členů týmu - našich fanoušků. Chceme jejich energii využít," prohlásil třiatřicetiletý Štěpánek. Aktuální formu Čechů kapitán Navrátil vidí pozitivně. "Výsledky z Masters jsou příslibem, ale Ferrer odehrál vynikající dvouhru a deblisté Granollers s Lópezem celý turnaj vyhráli. To nejde opomenout," upozorňoval Navrátil.

Španělé v čele s Ferrerem budou tedy nebezpeční, i když se nehraje na antuce. Eliminovat jejich schopnosti by měl rychlejší povrch kurtu s nízkým odskokem. Stavitelé ho s hráči intenzivně konzultovali. Vše podle svého udělat nemohli. "Jsou tam určitá pravidla, která se musí splnit. Organizátorům se to ale povedlo báječně. Nám to vyhovuje naprosto dostatečně," řekl uznale Berdych. Činovníci z mezinárodní tenisové federace (ITF) mají speciální přístroj, kterým odskok neustále měří. I Štěpánek a Navrátil jsou po prvních trénincích spokojení. "Míče nízko odskakují, to výhoda bude. Servis bude rychlý, hlavně ten s rotací," přikývl Navrátil.

Dle některých úvah přicházela po semifinále v Argentině i varianta s travnatým dvorcem. Jednalo se spíše o spekulace mezi fanoušky. "Úplný nesmysl to není. Nákladově by to bylo obtížnější, ale tráva je obecně jenom na venkovních dvorcích," řekl Navrátil. "Hlásil bych se rukama i nohama," vítal by neobvyklé podmínky v hale Štěpánek a dodal: "Není to ale bohužel ozkoušené, věříme v náš cíl i na tomto druhu povrchu."

Motorová myš Ferrer

Největším oslabením Španělů je bezesporu absence Rafaela Nadala. Oba čeští hráči si očividně po odhlášení bývalé světové jedničky oddychli. "Můžeme si popřát Vánoce už teď," žertoval Štěpánek. Najít recept budou ale muset na neúnavného a nekazícího běžce Ferrera, který letos ovládl sedm turnajů na okruhu ATP. "Převedu to zase na ten povrch, to by opravdu mohlo hodně pomoct," řekl Berdych. "Ferrer běhá a hraje jak motorová myš. Když hraje pětisetové utkání, není to vůbec poznat. Jiní hráči v něm většinou odpadnou," postřehl Štěpánek.

Na otázku, kde všude by ukazovali Salátovou mísu pro vítěze Davis Cupu, nechtěl ani jeden odpovědět konkrétně. "Ani nevím, jak to chodí. Jestli je to jako se Stanley Cupem," přiznal se Berdych. "Na mazlení s pohárem je čas. Když se nám povede ho vyhrát, může to udělat celá republika," usmál se Štěpánek. "Oslavu si necháme až po neděli. Slavilo by se nejen v Prostějově, " hlesl Navrátil.

V případě neúspěchu by se tým dle jejich slov rozpadnout neměl. "Pracovat a mít úspěchy s tímhle týmem je pro mě čest, za mě určitě ne," odmítl Navrátil. "Když se nám společně tak daří, za mě taky ne," pokračoval Štěpánek a Berdych dodal se smíchem: "Já už nemám na vybranou."

Štěpánek před Turnajem mistrů léčil kolenní vazy i stehenní sval. V rekonvalescenci mu, jako vždy, pomohl profesor a fyzioterapeut Pavel Kolář. "Nedám na něj dopustit. Šest ze šesti doktorů by mě poslalo na operaci. On ne. Pro nás je to uklidňující, když ho máme v zádech. Ví o psychice sportovců, když jsou zranění, a je to prostě výjimečný člověk," popsal Štěpánek.

Řeč přišla i na zbývající členy daviscupového výběru Lukáše Rosola a Ivo Mináře. "Každý člen má svoji pozici. Lukáš má na světovou padesátku, momentálně je na devadesáté pozici. Ivo se také může posouvat," věří ostatním v nominaci Navrátil.

Saka ne, ale 1980 ano

Dost možná bude ve finále rozhodující klíč k úspěchu čtyřhra. Oblíbená disciplína sehrané dvojice. "Čtyřhra bude důležitá. Věřím, že po pátku nastoupíme do debla s Radkem vedle sebe," nepochyboval Berdych. "Pro čtyřhru si jiné složení než Berdych - Štěpánek představit nedokážu," potvrdil Navrátil.

Jakou specialitu si vyhlášený módeman Štěpánek na finále připravil, prozradil v návaznosti na kolekci oblečení z Barcelony z roku 2009. "Saka nám štěstí nepřinesla. Pro letošek jsem je vynechal, ale symbolika s datem 1980 na našich tričkách chybět nemůže."

Kdo nejvíce pomáhá v poslední době českým tenistům mimo kurt, bylo zodpovězeno v další várce dotazů od diváků. "U mě je to Petr Korda. Spolupracuji s ním po roční odmlce znovu od olympiády v Londýně. V posledních deseti letech mi pomohl a jsem rád, že to zase pokračuje," uvedl Štěpánek. "V poslední době přítelkyně," přiblížil Berdych.

Různá byla jejich volba, pokud si měli zvolit favorita z trojice sportů – squash, badminton, ping pong. "Asi badminton, při squashi mi stěny překážejí," vybral si Berdych. "Pro mě by to byl squash. Když přišel do Česka, pamatuji se, že jsem v Přerově porazil specialistu," vzpomínal starší z dua.

Berdych se Štěpánkem mají ještě něco v tenisové kariéře před sebou, ale vzorem pro mládež jsou už teď, i když to tak úplně necítí. "Zatím si to moc neuvědomujeme, aktivně stále hrajeme. Ale je příjemné to slyšet," řekl Berdych. "Je to odměna té naší práce. Každý měl vzory, já nebyl jiný. Pro nás to byla generace, která vyhrála v roce 1980, a tak to asi má být," uzavřel Štěpánek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články