Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Beachvolejbal považuji za sport budoucnosti, řekl předseda svazu Pakosta

Praha - V roli předsedy českého volejbalového svazu působí Marek Pakosta teprve od května. S novou etapou kariéry se sžívá za pochodu. Od nástupu do funkce je v permanenci a nejinak tomu bude i v následujících měsících. "Čekají nás vrcholy jak národního týmu mužů, tak žen. Hrát se bude také mistrovství Evropy v plážovém volejbalu, kde máme dvě želízka v ohni," nastínil bývalý reprezentant nejbližší program.

Marek Pakosta
zdroj: FIVB / twitter

Před 3 měsíci vystřídal v čele svazu Zdeňka Haníka. Ve volbách zvítězil minimálním rozdílem 3 hlasů nad Jiřím Popelkou a volejbalové prostředí bylo mírně rozpolceno. "Stále vnímám názorové rozdíly. Myslím si, že je to otázka času. Věřím tomu, že se mi podaří společně s lidmi, které mám kolem sebe, sjednotit český volejbal natolik, aby byly sportovní úspěchy hlavní motivací pro všechny. Měl jsem pocit, že tomu tak v minulosti nebylo," uvedl Pakosta.

"Je důležité nastavit kompetence lidem, kteří jsou odpovědní za výběr realizačních týmů u národních celků, a těm potom dát určitou volnost při nominaci hráčů do reprezentace. V minulosti to tak vždy nebylo, což podle mě vytvářelo určité třenice a názorové rozdíly."

Kromě personálních změn řeší nový šéf také finanční problémy. Český volejbalový svaz přišel v minulosti vinou zpronevěry o 20 milionů korun. Tento finanční obnos považuje účastník olympijských her v Atlantě 1996 víceméně za ztracený. "Jsem realista a byl bych velice překvapen, kdybychom dostali zpět nějakou část. Spíše to považuji za něco, co jsem zdědil po předchozím vedení a je na mně, abych se s tím vyrovnal," pokračoval Pakosta.

Je nám líto, video expirovalo.
Pakosta: Z letošních výkonů volejbalistek jsem nadšený

Radost má naopak z dosavadních výkonů ženské reprezentace, která má za sebou úspěšnou Grand Prix. "Z letošních výkonů jsem nadšený. Družstvo získalo sebevědomí během kvalifikace MS v Polsku, což následně prodávalo i v jednotlivých turnajích Světové série. Škoda jen, že nevyšlo domácí Final Four v Ostravě," připomněl červencový turnaj ve slezské metropoli, kde obsadilo čtvrté místo.

K dosaženým úspěchům pomohl mimo jiné i hlavní trenér Zdeněk Pommer – po dlouhé době český kouč na lavičce české reprezentace. "Máme za sebou historii předčasných odchodů zahraničních trenérů v obou kategoriích. Ženský tým pod Zdeňkem Pommerem šlape a stejně jsme řešili i situaci u mužů, když odcházel kouč Falasca," poukázal na změnu u "kormidla", jehož se chopili Michal Nekola s asistentem Martinem Demarem.

Na trend českých stratégů hodlá Pakosta spoléhat i nadále. "Důvěru i pravomoce mají. Do nominace jim nezasahuji a hodnotit je budeme podle výsledků. Pokud se nedostaví, budeme to logicky řešit, protože jsme na nejvyšší úrovni," prohlásil osmačtyřicetiletý funkcionář.

Markéta Nausch Sluková (vpravo) a Barbora Hermannová
zdroj: ČTK autor: Toman Petr

Hybnou silou českého volejbalu je v současnosti jeho plážová obdoba. Na nedávném mistrovství světa ve Vídni obsadily české páry ve složení Markéta Nausch Sluková - Barbora Hermannová a Kristýna Hoidorová Kolocová - Michaela Kvapilová velice slušné 9. místo.

"Výsledkově je plážový volejbal částí volejbalu, který je v tuto chvíli vidět a o který se můžeme opřít. Očekávám, že tomu tak bude i do budoucna. Nicméně velká většina hráčů nebo hráček se rekrutuje z klubů, jež se specializují na šestkový volejbal," upozornil Pakosta. "Myslím si, že pokud chce mít člověk reálnou šanci prorazit v evropském nebo světovém beachvolejbalu, neobejde se bez kvalitních základů šestkového volejbalu," dodal.

Vrátí se Světový okruh na Štvanici?

S ohledem na mimořádné úspěchy českých párů je jedním z ožehavých témat návrat světového plážového volejbalu do Prahy. "Snažíme se zažádat a získat turnaj vyšších kategorií. Uvidíme, momentálně je to ve fázi jednání. Za měsíc či dva budeme schopni říct, jestli se nám to podařilo nebo ne," konstatoval předseda svazu.

Pokud by se prestižní turnaj podařilo zorganizovat, startovali by poprvé v České republice muži i ženy zároveň. "Věřím tomu, že by to splnilo účel z pohledu propagace beachvolejbalu, který považuji za sport budoucnosti," zakončil Pakosta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články