Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bauera mrzí absence na Jizerské padesátce, nyní vše podřizuje MS

Praha - Lukáš Bauer se vymanil ze zdravotních neduhů, které ho připravily o účast na Jizerské padesátce, na níž se moc těšil, a vše již směřuje k mistrovství světa ve Falunu. To je pro něj hlavní cíl sezony, jemuž vše podřizuje. Bauer věří, že zdravotní potíže nijak neovlivní jeho medailové ambice.

"I když možná ještě někomu může připadat, že huhňám, tak já se cítím zdravý a je to výrazně lepší oproti tomu, jaké to bylo," řekl Bauer "Ale nelze nic zanedbat, pokud lékaři rozhodnou, že bude lepší den nebo dva počkat, tak se určitě počká. Každá další komplikace už by byla problém," připustil Bauer.

Absence na Jizerské padesátce o uplynulém víkendu ho hodně mrzela. "Protože před dvěma lety jsem tam při své premiéře byl druhý. A věřím tomu, že Jizerská padesátka je profilově nejtěžší závod ze série Ski Classics. Když jsem viděl v sobotu, jak hustě pršelo, byl jsem skoro rád, že nejedu, ale když jsem se pak v neděli motal kolem závodníků svého týmu Pioneer Investments, jimž jsem dělal zázemí, tak nohy hodně cukaly a chtěly jet," přiblížil Bauer.

Užil si však závod alespoň z té druhé strany. "Cítil jsem i povinnost se o závodníky postarat, když jsem na podzim tento tým spustil. Je to určitě věc, které bych se chtěl do budoucna v dalších letech věnovat," uvedl Bauer. "Tady jsem si to poprvé okusil; jít na týmovou poradu, zjistit informace, předat je závodníkům a starat se o ně. Řešit i všechny věci ohledně mazání a zajišťování dalších věcí. Bylo to velmi náročné a jen mi to potvrdilo, že je lepší být závodníkem," dodal s úsměvem Bauer.

Vidí v této své aktivitě ale i velký potenciál. "Neboť si myslím, že v Čechách je spousta závodníků, kteří se třeba úplně neprosazují v rámci reprezentace nebo standardních závodů, co se jezdí ve světovém poháru, ale mají přitom slušný potenciál v laufech," řekl Bauer, ale odmítl, že by tak měl už nakročeno k manažerské práci. "Jednou ten konec kariéry přijde, ale jestli to bude po této sezoně, nebo vydržím až do olympiády 2018, to se teprve uvidí. Ale je jasné, že bych u běhu na lyžích nějakým způsobem rád zůstal," přitakal Bauer.

S dosavadním průběhem sezony není sedmatřicetiletý běžec příliš spokojený, přestože výsledky posledních dvou závodů světového poháru v Davosu v prosinci už byly velmi slibné. "Pořád mě mrzí, že vstup do sezony mi výrazně zkomplikovalo onemocnění těsně před startem světového poháru, což poznamenalo celou tu etapu až do Vánoc," litoval Bauer.

Je nám líto, video expirovalo.
Tváří Stopy pro život bude Lukáš Bauer

Přestože se při zdravotních pauzách potýkal jen s virózami a nachlazením, nemohl trénovat. "Takže sice nic vážného, ale je to velmi nepříjemné. A když nemáte čas natrénovat, výsledky nejsou samozřejmě takové, jaké byste si představovali. Takže i když 12. místo ve světovém poháru, což je zatím mé maximum, není úplně špatný výsledek, celé léto jsem trénoval na výrazně jiné výsledky," konstatoval Bauer.

Neztrácí však víru, že pokud vše již nyní půjde podle plánu a zdraví nebude haprovat, bude schopen se připravit natolik, aby zejména na padesátce klasicky s hromadným startem, což je pro něho i hlavní cíl na MS, byl schopen se měřit s těmi nejlepšími. "Když budu do šestky, bude to super. Medaile by byla splněný sen. Ale když dojedu hůře a s vědomím, že jsem o to bojoval do poslední chvíle, budu i tak spokojený," nastínil své ambice.

V příštím týdnu ho čeká 15 km volně na mistrovství republiky a v neděli dálkový běh Marcialonga. "Na tom se nic nemění. Měl bych už začít s tréninkem bez omezení. Beru tyto dva závody jako důležitý prvek přípravy," podotkl Bauer. "A pak zhruba čtyři dny po Marcialonze je plánovaná závěrečná příprava na mistrovství světa s odjezdem do vyšší nadmořské výšky," nastínil Bauer.

Lokalitu ještě nemá přesně určenou. "I kvůli problémům se sněhem v určitých místech. Ta příprava má trvat až těsně do závodu světového poháru v Östersundu, který je čtyři dny před mistrovstvím světa. Pak odjedu někam mimo a přijedu do dějiště šampionátu až těsně před závodem," doplnil Bauer.

Bauer se zároveň stal tváří série maratonských podniků Stopa pro život. Pátý ročník seriálu lyžařských závodů bude letos tvořit čtyřlístek populárních podniků. Odstartuje 7. února Jilemnickou padesátkou, následovat bude Šumavský skimaraton, Krkonošská sedmdesátka a Karlův běh.

"Když jsem dostal nabídku, byl jsem potěšený a viděl jsem v tom jasnou souvislost, když už tolik let reprezentuji Českou republiku právě v běhu na lyžích. Ten nápad se mi zalíbil, navíc Karlův běh se vrací po několika letech do mého domácího prostředí na Boží Dar," řekl Bauer.

Také ho těší, jak roste počet lyžařů, kteří se těchto masových závodů účastní. "Přestože je má vytíženost - hlavně přes zimu - enormní, neváhal jsem," doplnil Bauer. Závody jsou až na Krkonošskou sedmdesátku dvoudenní a mají mnohaletou tradici, přičemž celý projekt je určen všem zájemcům bez rozdílu věku a kondice, od profesionálů přes hobby jezdce až po úplné začátečníky.

A na své si přijdou i děti, pro něž organizátoři připravili samostatné závody na kratších tratích a doprovodný program. "Kromě výkonnostních lyžařů chceme umožnit i ostatním, aby si vyzkoušeli běh na běžkách a celodenní pohyb na čerstvém vzduchu," uvedla za pořadatele Martina Krčmářová Ptáková.

Účastníci se mohou těšit i na XC Free Style Park, kde bude probíhat výuka běhu na lyžích, ale také nácviky rovnováhy a další prvků nutných pro běžecké lyžování. "Účastníci si tam mohou vyzkoušet běžky od prvních krůčků až po průjezdy náročnějšími pasážemi včetně jízdy přes nějaké překážky," přiblížil Bauer.

Program závodů Stopa pro život 2015:

7. a 8. února: Jilemnická padesátka,

21. a 22. února: Šumavský skimaraton Kooperativy,

28. února: Krkonošská sedmdesátka Kooperativy,

7. a 8. března: Karlův běh České spořitelny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články