Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Bauer: Zázraky se dějí

Whistler (Kanada) – Při úspěchu štafety českých běžců na lyžích vyšlo všechno na sto procent. Celý tým včetně servismanů a českých běžců, kteří ve štafetě nestartovali, zafungoval, vyzdvihl trenér Miroslav Petrásek. Základním kamenem úspěchu byl Lukáš Bauer. Na druhém, klasickém úseku se nejdříve dotáhl na čelní skupinu a posléze svým tempem pole roztrhal. Zisk medaile pak v cíli oplakal. Byl rád, že štafeta navázala na podobný úspěch týmu z Calgary 1988. Bližší informace najdete také na serveru zoh.cz.

Bauer očekával, že české kvarteto bude bojovat spíše o šesté až osmé místo. "Všude jsem prohlašoval, že když budeme kolem šestého místa, bude to pohádka," řekl Bauer. "A zázraky se dějí. Jak to loni nestálo u nás, letos jsme si to vybrali až až."

Na svůj úsek vyjel s asi dvacetivteřinovou ztrátou. V prvním kole se vezl za Kanaďanem, kterého hnalo publikum. Ve druhém Bauer vyrazil do samostatné stíhačky. "Měl jsem dojem, že se pozvracím, ale ustál jsem to a dotahoval se," řekl Bauer. Když pětičlenné čelo dojel, domníval se, že se poveze, ale pole roztrhal a předal jako druhý.

Třetí úsek, na kterém Magál udržel kontakt v boji o medaile, sledoval mezi novináři. Při nájezdu do posledního kola už si Bauer myslel, že je medaile jistá. Zdálo se, že Nor Northug je daleko. "Že by nás neměl ohrozit. V tu chvíli jsem věřil, že medaili mít budeme," uvedl Baeur. Northug sice Koukala dohnal a předjel, ale bronz už český lyžař nepustil.

Miroslav Petrásek, trenér: "Tahle generace o to válčila strašně dlouho a určitě prožívám krásné pocity."

Lukáš Bauer: "Brečel jsem a vůbec se za to nestydím, protože historie téhle cesty je strašně dlouhá a nikdy nešla přímo."

Jiří Magál: "To se nedá popsat. Je to obrovská radost, když vidíte padesát metrů před cílem, že medaili už nic nevezme. To je nevýslovný pocit štěstí."

Martin Koukal: "Tenhle sen sníme od minulé olympiády, pak se to změnilo do roviny očekávání, které jsme neplnili, a teď se ten sen změnil v realitu."   

Vyhlášený poctivec Magál se už smiřoval s tím, že se mu velký úspěch obloukem vyhne. Ale ve středu se všechna dřina dvaatřicetiletému Magálovi vrátila: Skvěle zvládnutým třetím úsekem výrazně přispěl k bronzovému úspěchu české štafety. "Jsou to moje nejšťastnější chvíle v životě. Já jsem čekal na úspěch nevím kolik roků a tohle všechno předčilo. Je to obrovský úspěch," radoval se Magál, který ve středu vytvořil finišmanovi Martinu Koukalovi výbornou pozici pro závěrečnou část závodu. Společně se švédským a francouzským konkurentem mu předal štafetu s téměř čtyřicetivteřinovým náskokem před pronásledovateli.

Magál na velkých soutěžích i v závodu družstev zažil mnohokrát zklamání. Pokaždé byl v týmu, o němž se mluvilo v souvislosti s medailovými ambicemi. Dobře rozjetý závod na minulé olympiádě v Turíně zhatila chyba manažera Žalčíka, který na poslední úsek místo Šperla chybně napsal Dušana Kožíška.

Koukal: Věděl jsem, že musím přivézt medaili

Šel na start svého úseku a věděl, že musí do cíle dovézt medaili. Martin Koukal svůj part zvládl. Zpočátku nesledoval, jak se štafeta vyvíjí. Soustředil se na sebe, aby se dobře rozcvičil. Když se ale Bauer na druhém úseku dotáhl na špici, tak už věděl, že bude bojovat o stupně vítězů. "Věděl jsem, že jsem pod obrovským tlakem. Podle toho, jak to bylo složené, tak když nepřivezu medaili, tak to bude zklamání. Servis a všichni mi věřili, že medaili přivezu," prozradil, co se mu honilo hlavou.

Koukal dokázal prodat své zkušenosti. Sice z vedoucího tria poodjel Švéd Hellner, ale český běžec zůstal klidný. Nerozhodilo ho ani, když se zezadu přiřítil Nor Northug. "Věděl jsem, že cesta k medaili vede přes Francouze, a toho jsem si pohlídal," řekl Koukal. Na stadion vjel Koukal čtvrtý, ale hned v první rovince se protáhl přes Francouze Jonniera. "Krásně jsem si najel pozičně a pak ještě využil zrychlení Northuga. Samozřejmě jsem Northuga neudržel, ale odpoutal jsem se od Francouze a vyšlo to," řekl Koukal.

Zafungoval celý tým, vyzdvihl trenér Petrásek

"Dneska to zafungovalo," děkoval všem reprezentační trenér Miroslav Petrásek. "Pochvalu zaslouží všichni, lyže jely fantasticky. Všichni, kdo se podílejí na běžeckém lyžování, musí mít strašnou radost."

K úspěchu kvarteta Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál i Martin Koukal navíc pomáhali rovněž závodníci Milan Šperl, který den před závodem prohrál boj o nominaci, a sprinter Dušan Kožíšek. "Vždycky se mluví o partě, vždycky se jeden možná cítil ukřivděný, ale teď přijel Špek (Šperl) i Kóža (Kožíšek) a vybírali Magimu (Magálovi) lyže," řekl Petrásek. Magál nakonec startoval na Kožíškových lyžích, jelikož vyšly nejlépe, na kritickém třetím úseku dokázal udržet kontakt s čelem a Koukal pak ve finiši získal bronz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články