Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Bauer v maratonu neuspěl a skončil dvanáctý, zlato bral rychlík Northug

Vancouver - V poslední den XXI. zimní olympiády se naděje českých fanoušků upínaly k lyžaři Lukáši Bauerovi. Čekalo se, že v maratonu na 50 kilometrů klasickou technikou zaútočí na sedmou českou medaili na hrách. Nakonec skončil bohužel až na dvanáctém místě. Dvaatřicetiletý lyžař z Božího Daru už na tratích ve Whistleru získal dva bronzy z volné patnáctky a středeční štafety a na závěrečném maratonu chtěl zkompletovat svou sbírku cenných kovů z olympijských her. Zlato však uzmul díky drtivému finiši Nor Petter Northug, v závěru přespurtoval německého veterána Axela Teichmanna. Pro bronz si doběhl švéd Johan Olsson. Northug získal ve Vancouveru druhou zlatou a celkově čtvrtou medaili. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

 

"I když jsem byl konfrontován s tím, že nemohu být spokojen, tak dvanácté místo je spokojenost. Bylo to otevřené do posledního kopce, ale tahal jsem za kratší konec," řekl Bauer novinářům. "I když mi neuvěříte, že jsem s tím spokojený, tak dnešní výkon určitě neovlivní naprostou spokojenost s olympiádou. Individuální bronz a ze štafety je výborný. Ten bronz ze štafety nečekaný, o to asi hezčí," prohlásil.

Trenér tušil špatný výsledek od 40. kilometru

Trenér Miroslav Petrásek říkal, že jeho svěřenec odběhl v pohodě první třicítku. Od 40. kilometru ale bylo vidět, že Bauerův projev není ideální. "Na Lukášovi bylo vidět, že toho má plné zuby. Padesátka taková je, rozhoduje se v posledních deseti kilácích a dneska byli lepší," uvedl Petrásek, ale stejně jako běžec celou olympiádu vyzdvihl. "Lukáš odjezdil vynikající olympiádu. Co start, to výborný výkon. Padesátka je specifická disciplína, Lukášovi v závěru došly síly a vybojoval to, co vybojoval."

Padesátka se podle Bauera na jednu stranu vyvíjela dobře do posledního kopce, ale už posledních sedm kilometrů se český běžec cítil špatně. "Pořád jsem se udržel ve skupině nebo se do ní zase dostal. Když se rozjel finiš, tam už to nešlo. V cílovém kopci, tam už jsem to neukvrdlal," konstatoval Bauer.

Na tratích ve Whistleru se lídr Světového poháru Northhug radoval z triumfu už ve sprintu dvojic, druhý byl se štafetou a třetí ve sprintu jednotlivců. Královský závod na nejdelší distanci znovu ovládl svým drtivým finišem, ze kterého musí mít velký komplex hlavně Teichmann. Německý lyžař s Northugem prohrál souboj o první místo loni při štafetovém závodě na MS a ve Vancouveru jej norský expres předčil i ve sprintu dvojic. "Vůbec jsem nepočítal s tím, že bych mohl být mezi nejlepšími. Ani jsem tady s sebou neměl převlečení na stupně vítězů," uvedl Teichmann.

146515.jpg146513.jpg146512.jpg

Bauer marně snil o tom, že přidá další cenný kov k bronzům z volné patnáctky a štafety, v níž zazářil na druhém klasickém úseku. V závodě, v němž lyžaři poprvé v olympijské historii při průjezdech stadionem mohli měnit lyže, si vybral i porci smůly. Na 22. kilometru se přimotal do hromadného pádu a pracně musel dohánět čelo závodu. "Určitě neovlivnil výsledek, spadl jsem tam s Olssonem a ten si dojel pro bronz. Ten pád za to nemohl," řekl.

Bauer se pak sice dlouho držel v čelní skupině, ale ani na okamžik se mu nepovedlo odpoutat do mírného trháku, jak si přál před závodem, aby se vyhnul hromadnému finiši, v němž není tak silný. V předposledním kole se vítěz Tour de Ski sice ještě držel na čelních pozicích, ale v závěrečném pětikilometrovém okruhu už zvýšenému tempu nestačil a propadal se v první skupině závodníků až na její chvost.

Nástupem v posledním stoupání před stadionem překvapil Teichmann, který se během závodu jen s vypětím všech sil držel v houfu favoritů. Northug však svému sokovi nechal jen malý náskok a v cílové rovince opět udeřil mocným nástupem, na který Němec nestačil. V souboji o bronz uspěl Olsson, jemuž hodně pomohl i pád Švýcara Daria Cologni několik desítek metrů před cílem. "Být tak blízko medaili a možná druhému místu a přijít o to, hodně, hodně bolí," smutnil Cologna. Bauer nakonec za Northugem zaostal o necelých čtrnáct sekund, se ztrátou téměř pěti minut dojel Jiří Magál na 29. pozici. Martin Jakš a Milan Šperl nestartovali kvůli nemoci.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články