Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Bauer triumfoval v Tour de Ski

Val di Fiemme (Itálie) - Běžec na lyžích Lukáš Bauer vyhrál Tour de Ski a zopakoval triumf z roku 2008. V obávaném výběhu do sjezdovky Alpe Cermis v italském Val di Fiemme dnes suverénně porazil dosud vedoucího Nora Pettera Northuga. Třetí místo obsadil loňský vítěz Tour Švýcar Dario Cologna. Vítězkou Tour v ženské kategorii se stala Polka Justyna Kowalczyková.

Bauer udělal ze závodu na deset kilometrů volnou technikou one man show. Zhruba tři kilometry před cílem Northuga setřásl a brutální stoupání vyjížděl s nevídanou lehkostí. Kilometr před cílem měl k dobru už minutový náskok, který ještě zvýšil, přestože si v závěrečné pasáži vychutnával úspěch s vlajkou v ruce.

Velký krok k senzačnímu prvenství na Tour, kde po zdravotních problémech a tréninkovém výpadku nepatřil mezi favority, udělal Bauer včerejším suverénním prvenstvím v závodu na 20 kilometrů klasicky s hromadným startem. Ztrátu na všemi favorizovaného Northuga snížil na 8,3 sekundy a dnes se rozhodovalo v jejich souboji.

Bauer na prvenství nemyslel

Předloňský vítěz Světového poháru přiznal, že na prvenství v Tour před jejím začátkem nemyslel. "Měl jsem zdravotní potíže a chtěl jsem útočit na první trojku. O vítězství jsem neuvažoval," uvedl dvaatřicetiletý lyžař z Božího Daru. "Každým dnem jsem se cítil lépe a po sprintech v Oberhofu a Praze jsem cítil, že na tom budu dobře," prohlásil Bauer, jenž si připsal desáté vítězství v závodě Světového poháru a pro české lyžování, respektive snowboarding získal jubilejní 100. prvenství.

"Lukáš jel fantasticky. Klobouk dolů," konstatoval s pochmurným výrazem ve tváři Northug. "Byl jsem dole pod kopcem vážně odhodlaný, ale Lukáše jsem dneska udržet nemohl. Už po včerejšku jsem měl obavy, že bude silný. Dneska jsem proti němu neměl šanci," dodal vítěz tří etap Tour.

Lukáš Bauer se narodil 18. srpna 1977 v Ostrově nad Ohří. Mezi jeho největší úspěchy patří stříbro z turínské olympiády (2006) a libereckého mistrovství světa (2009). Je také vítězem Světového poháru 2007/08 a Tour de Ski 2007/08 a 2010. Vyhrál anketu Král bílé stopy 2008; 3. místo v anketě Sportovec roku ČR 2008 a 2006.

Ženská vítězka Kowalczyková v závěrečné etapě předstihla Slovinku Petru Majdičovou, která vedla před dnešním stoupáním na sjezdovku Alpe Cermis o více než půl minuty. Pro bronz si doběhla Italka Arianna Follisová. Nejlepší Češkou byla jednadvacátá Kamila Rajdlová. V letošním ročníku se vůbec nedařilo obhájkyni titulu Virpi Kuitunenové, která odstoupila už po sprintu v Oberhofu. Díky prvenství se Polka posunula před Majdičovou do čela celkové klasifikace SP, ve které obhajuje triumf z minulé sezony.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články