Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Bauer skončil v prvním závodě SP osmý, vyhrál Hellner

Gällivare - Český běžec na lyžích Lukáš Bauer vstoupil do Světového poháru 8. místem na volné patnáctce ve švédském Gällivare. Vyhrál Švéd Marcus Hellner, který porazil o 11,4 sekundy Švýcara Daria Colognu. Třetí skončil další domácí závodník Daniel Rickardsson. Volnou desítku žen ovládla Norka Marit Björgenová, daleko za ní skončily domácí Charlotte Kallaová a Italka Arianna Follisová. Žádná z trojice českých reprezentantek nebodovala.

Dvojnásobný olympijský medailista Bauer, který se pro start v Gällivare rozhodl na poslední chvíli, rozjel závod dobře. Vítěz celkového hodnocení Světového poháru z roku 2008 byl na mezičase po 2,2 kilometru třetí a ještě na necelém sedmém kilometru se na čtvrté pozici pohyboval v těsném kontaktu se stupni vítězů. Pak se však propadl a na 12,2 kilometru už byl osmý s půlminutovým mankem na čelo. Tuto pozici nakonec uhájil, v cíli ztratil na Hellnera 42,8 sekundy. Osmá příčka je pro něj lepším vstupem do sezony, než jaký měl v posledních dvou letech. To byl dvakrát devátý.

Trenér Miroslav Petrásek:

"Pro Lukáše je osmé místo super začátek. Měl jsem z bruslení strach, klasika by byla lepší, ale popral se s tím skvěle. Jakš taky odvedl výborný výkon, navázal na závody před týdnem a se ztrátou i s projevem jsem nadmíru spokojený."

Zanedlouho pětadvacetiletý Hellner vedl na všech sledovaných mezičasech. Cologna se za ním sice držel v těsném závěsu, ale předstihnout ho nedokázal. Hellner se tak radoval ze druhého vítězství v závodě Světového poháru. První triumf si připsal před dvěma lety rovněž na volné patnáctce v Gällivare. Z dalších českých lyžařů se do bodované třicítky dostal ještě Martin Jakš, který skončil šestnáctý. Martin Koukal obsadil 46. příčku, Jiří Magál s Dušanem Kožíškem se pohybovali až v sedmé desítce.

Třicetiletá Björgenová závodu dominovala od prvních kilometrů. Na mezičase po 2,2 km už měla náskok 12,5 sekundy před Kallaovou, po dalších 4,6 kilometrech ho navýšila už na bezmála půlminutu. V cíli čtyřnásobná olympijská vítězka nejbližší soupeřce Kallaové nadělila 41,1 sekundy. Kallaová potěšila domácí fanoušky, když o 10,3 sekundy vyhrála těsný souboj s Follisovou o druhou příčku. Závod se naopak příliš nevydařil obhájkyni vítězství ve Světovém poháru Justyně Kowalczykové z Polska, která skončila s více než minutovým mankem sedmá.

Z českých reprezentantek byla nejlepší Eva Nývltová na 40. pozici, kterou od bodované třicítky dělilo 16,7 vteřiny. Ivana Janečková obsadila 52. místo, Klára Moravcová byla o dvanáct příček za ní.

Marit Björgenová
zdroj: EPA
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články