Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bauer skončil devátý, Björgenová letos ještě nenašla přemožitelku

Kuusamo (Finsko) - Lukáš Bauer zvládl v nejrychlejším čase dnešních patnáct kilometrů volně, celkově závod s handicapovým startem světového poháru v mrazivém Kuusamu dokončil jako devátý. Prvním mužem v cíli byl Rus Alexander Legkov, za což si připsal i bonusových 200 bodů do hodnocení SP. Bauer po výsledcích z pátečního sprintu i sobotní klasické desítky startoval až jako jednatřicátý, ale prodral se do elitní desítky a v dnešní etapě měl nejrychlejší čas. Prožil tak nejvydařenější závod dosavadní sezony. V dnešním dílu SP byl Magál 21. a Jakš 37. Mezi ženami kralovala opět norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová, která vyhrála i čtvrtý závod sezony světového poháru.

"Je to super, nejlepší čas dne. Jelo se mi dobře. Chvilku jsem měl sice krizi, že nedojedu skupinku před sebou, ale pak jsem se z toho dostal," řekl po závodu Bauer. Jako vítěz etapy získal 50 bodů do SP a prémii 5 000 švýcarských franků, přes devadesát tisíc korun, dalších 58 bodů za deváté místo celkově.

Bauerův výkon ocenil i servisman Vít Fousek, který si však zároveň postěžoval na zničené lyže. "Lukáš je borec, smekám před ním, doboxoval to až do konce, naměřili jsme na normálních teploměrech mezi 23 a 24 stupni Celsia," popisoval. Lyže na velkou zimu z roku 2007 však Bauer zničil na kamenech, nejlepší klasické lyže v sobotu rovněž přišly k velké újmě.

Finské miniturné v téměř dvaceti stupních pod nulou vyhrál Legkov před olympijským vítězem Švýcarem Dariem Colognou a švédským běžcem Danielem Rickardssonem. Z bodového přídělu se dnes mohl těšit spolu s Bauerem i další český reprezentant Martin Jakš, jenž udržel svou pozici ze startu a doběhl dvaadvacátý. Bauer ztratil na vítězného Legkova po handicapech na startu v součtu tří závodů z Kuusama 29,8 sekundy a do elitní desítky se posunul na dvanáctém kilometru. Dušan Kožíšek s Martinem Koukalem trénovali a chystají se vrátit do Světového poháru v Düsseldorfu.

Ohlasy českých běžců

Lukáš Bauer: "Potěšilo mě to, protože jsem tady nejezdil dobře. Včera jsem si myslel, že to je v pohodě, ale překvapilo mě, kolik lidí mě předjelo. Dnešní výkon ukazuje, že na tom zas tak špatně nejsem. Možná byl včera trochu problém v lyžích."

Martin Jakš: "Dojeli jsme první skupinu, ale pak jsem najednou měl krizi, ztuhly mi nohy a vypadl jsem ze skupiny. Až poslední dvě kola jsem udržel obranu na poslední skupině. Nepřepálil jsem to, jel jsem s těmi, co bych s nimi měl být schopen jezdit, to nebyl hlavní problém. Celkově jsem ale s body spokojený."

Soupeřem Björgenové byl jen tuhý mráz

Ženy běžely 10 km volně a Björgenová snadno uhájila svůj půlminutový náskok, který si vypracovala v předchozích dnech severského miniturné. Björgenová tak opět zvýšila svůj náskok v pořadí SP.

Ve dvacetistupňovém mrazu si pro druhou příčku dojela celková královna SP z posledních dvou let Polka Justyna Kowalczyková, třetí skončila Švédka Charlotte Kallaová. Druhou pozici při handicapovém startu neudržela Slovinka Petra Majdičová, které již po třech kilometrech ujely Kowalczyková s Kallaovou, a nakonec byla v cíli až sedmá.

Z dvojice českých reprezentantek nastoupila pouze Eva Nývltová, jež měla ještě teoretickou šanci bodovat. Ze 44. startovní pozice si polepšila na dvaatřicátou a poslední bodovaná příčka jí unikla o půl minuty. "Jelo se mi docela dobře, chvíli jsem ztrácela, protože jsem jela sama, pak ve skupině to bylo zase lepší," řekla po závodu podle tiskové zprávy svazu Nývltová. "Škoda, že jsem nedosáhla na body, bylo by to povzbuzení dál," litovala. Ivana Janečková při krutých povětrnostních podmínkách raději neriskovala zdraví a stejně jako řada dalších závodnic na startu chyběla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články