Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Bauer si vyšlápne na Northuga, představí se i snowboardisté

Vancouver - První závod Lukáš Bauera a souboj všech dalších běžkařů s favorizovaným Petterem Northugem z Norska bude z českého pohledu tahákem pondělního programu na olympijských hrách ve Vancouveru. Do boje o medaile budou chtít zasáhnout i snowboardcrossaři Michal Novotný a David Bakeš, které však trápí zdravotní neduhy. A jet by se měl také ze soboty přeložený sjezd mužů se čtyřmi českými reprezentanty. Olympijské dění sledujte živě na kanálech ČT2, ČT4 a zpravodajském webu ČT24. Podrobnosti najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Northug, trojnásobný mistr světa z Liberce, je považován za velkého favorita, Bauer se ale vítězstvím v Tour de Ski pasoval do role muže, který ho může porazit. "Ale tyto hry nejsou jen o souboji Northug versus Bauer," prohlásil dvaatřicetiletý český závodník. "Je tam plno dalších jako třeba (Dario) Cologna, (Pietro) Piller Cottrer či (Tobias) Angerer. A pak pět dalších," uvedl Bauer.

Muži pojedou 15 kilometrů volnou technikou a vedle Bauera by se na start měli postavit také Martin Koukal, Jiří Magál a Martin Jakš. Ženy čeká od 19:00 středoevropského času desetikilometrový závod stejnou technikou a bude mezi nimi také Ivana Janečková. Muži vyběhnou o dvě a půl hodiny později.

České snowboardcrossaře trápí zranění a chybějící tréninky

Čeští snowboardcrossaři mají problémy. Novotného stále bolí kotníky, které si poranil při tréninku před Silvestrem, Bakeše bolí koleno naražené při přípravě na nedávné X-games. Navíc počasí jim nedovolilo dostatečně trénovat. "Nic moc," shrnul za všechny skeptickou náladu Novotný, který ve své kariéře už dvakrát vyhrál závod SP a na ZOH v Turíně byl třináctý.

Michal Novotný:

"Samozřejmě to nevzdávám a pojedu, co to půjde. Rozhodně se budu snažit. Ale nejde to jet z voleje, musím se to v trati naučit, ale nemám šanci."

Navíc kvůli rozmarům počasí nemají snowboardisté pořádně kde trénovat. V areálu v Cypress Mountain nejprve nebyl sníh a teď, když pořadatelé snowboardovou dráhu postavili, na ní závodníci nemohou pořádně trénovat kvůli dešti a silnému větru. Trať si oba vyzkoušeli zatím jen jednou v pátek. Sobotní trénink byl zrušen. "Je to špatné. Potřebujeme, aby se kluci po zranění rozjezdili," řekl trenér Marek Jelínek. V pátek si čeští reprezentanti vyzkoušeli jen některé pasáže olympijské dráhy. "Byl takový vítr, že některé nešly ani projet. Když člověk neměl potřebnou rychlost, nešlo to," uvedl Jelínek.

Pokud by čeští snowboardcrossaři atakovali stupně vítězů, bylo by to za daných okolností trochu překvapení. Největším favoritem na zlato je Francouz Pierre Vaultier, který prožívá nejlepší sezonu kariéry. Už vyhrál čtyři závody Světového poháru, který jasně vede. Právě ve Whistleru byl navíc v roce 2005 poprvé na stupních vítězů v SP. Titul bude obhajovat Američan Seth Wescott.

Závod začne kvalifikací v 19:30 SEČ, vyřazovací jízdy začnou ve 23:00. Vítěz by měl být znám zhruba o hodinu později.

Sjezdaři se snad konečně dočkají

Pokud počasí dovolí, měl by se v pondělí odjet odložený sjezd mužů, královská alpská disciplína. Start stanovili pořadatelé na 19:30 SEČ. V závodě si má odbýt premiéru na vancouverských hrách i české kvarteto Ondřej Bank, Petr Záhrobský, Kryštof Krýzl a Filip Trejbal. Krýzl s Trejbalem ale sjezd pojedou hlavně jako trénink na kombinaci.

V pondělí mají mimo jiné na programu první dvě jízdy na obávané trati sáňkařky, vyjíždět do dráhy ale budou z nižšího startu pro juniory v důsledku páteční tragické nehody Gruzínce Nodara Kumaritašviliho. Sportovní krasobruslařské dvojice pojedou volný program a slovenské hokejistky se po rekordním debaklu od Kanady (0:18) utkají tentokrát se Švédskem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články