Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Bauer si věří na královské trati, olympiáda vyvrcholí hokejovou bitvou

Vancouver – Hry XXI. zimní olympiády se chýlí ke konci. Krátce před slavnostním zakončením poputují ke svým majitelům poslední dvě sady medailí. Naděje českých fanoušků se upínají k lyžaři Lukáši Bauerovi v maratonu na 50 kilometrů klasickou technikou. Symbolickou tečku pak obstará vrchol OH, finále hokejového turnaje, ve kterém se o zlato poperou hráči Kanady a USA. Olympijské dění sledujte v přímých přenosech na ČT2, ČT4 a zpravodajském webu ČT24. Bližší informace najdete také na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Od Bauera se očekává, že zaútočí na sedmou českou medaili na hrách. Dvaatřicetiletý lyžař z Božího Daru už na tratích ve Whistleru získal dva bronzy z volné patnáctky a středeční štafety a nyní si věří i před závěrečným maratonem. I když hromadný start Bauerovi tolik nesedí, je česká hvězda jedním z hlavních adeptů na zisk cenného kovu.

Možná i zlata. "Nebojím se říct, že patřím k favoritům padesátky. Ale bude rozhodovat samotný závod, počasí. Je šest lidí, se kterými musím stoprocentně počítat. A někdo může překvapit," řekl Bauer, který se na trať padesátky vydá s dalšími českými reprezentanty Milanem Šperlem, Jiřím Magálem a Martinem Jakšem.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Martinem Petráskem o šancích Lukáše Bauera

Bauerovým hlavním konkurentem bude podle všeho Estonec Andrus Veerpalu, jeho "prokletí", za nímž český závodník těsně zaostal na minulých hrách v Turíně i loni na domácím mistrovství světa v Liberci na klasických patnáctkách. Devětatřicetiletý Veerpalu dorazil do dějiště her až těsně před maratonem, ve Whistleru neabsolvoval žádný závod a šetří síly výhradně na padesátikilometrovou trať.

Titul z Turína obhajuje Ital Giorgio Di Centa, na MS v Liberci triumfoval Nor Petter Northug. Na obou akcích se sedmým místem blýskl Martin Koukal, který ale nyní maraton vynechá, protože v klasické technice by jeho šance byly nižší.

Kanada chce osmý olympijský triumf, USA třetí

Olympijské hry ve Vancouveru se chystají na absolutní vrchol, který nabídne nedělní finále turnaje hokejistů mezi Kanadou a Spojenými státy americkými. Lepší tečku programu 21. zimních her si organizátoři v kolébce hokeje nemohli přát. Kanadští hráči, kteří už ve čtvrtfinále poslali po jasné výhře 7:3 domů spolufavorita Rusko, se budou snažit pokořit dosud suverénní USA. Porážka Javorových listů ve skupině 3:5 je minulostí a všichni se těší, že souboj o zlato nabídne ještě dramatičtější bitvu.

Kanaďané útočí na osmý olympijský triumf, naposledy uspěli před osmi lety v Salt Lake City. Tam zdolali ve finále právě domácí Američany 5:2 a získali olympijské zlato po padesáti letech. Hráči USA mohou tentokrát také pokořit rivala na jeho půdě a při třetím zlatu prolomit bilanci mimo americký led. Zlato pod pěti kruhy brali jen v roce 1960 ve Squaw Valley a o dvacet let později v Lake Placid; tehdejší výhra amatérů nad neporazitelným Sovětským svazem vešla do dějin jako Zázrak na ledě. Teď mohou potřetí za sebou ovládnout zimní olympijské hry s nulou na konci letopočtu.

Na turnaji tým USA ještě nezaváhal, o postupu do finále proti Finsku rozhodl během úvodních 13 minut, kdy získal vedení 6:0. "Ještě jsme nic nevyhráli. Stále se zlepšujeme, a to je pro nás nejdůležitější," prohlásil útočník Zach Parise, který se nechtěl spokojit se stříbrnou medailí. "Je těžké porazit tým, jako je Kanada, na turnaji dvakrát. Ale poprvé se nám to povedlo a teď budeme hrát ještě lépe než v minulém zápase," doufal kouč USA Ron Wilson.

Natěšení na finále jsou ale také Kanaďané. "Nemůžu se dočkat. Jsme rádi, že máme šanci hrát proti USA. Je to velká rivalita, ať se to vezme od mistrovství světa juniorů až po ženy. Porazili nás a my teď máme šanci jim to oplatit. Bude to úžasný zápas o zlato," řekl kanadský útočník Jarome Iginla, který je s pěti góly nejlepším střelcem turnaje. Iginla byl spolu s bekem Chrisem Prongerem, Scottem Niedermayerem a gólmanem Brodeurem u olympijského triumfu v roce 2002. Na americké straně pamatují porážku jen zadák Brian Rafalski a útočník Chris Drury.

Zápas začne v neděli ve 21:15 SEČ a řídit jej budou Kanaďané z NHL Bill McCreary a Dan O'Halloran. Na čarách budou Fin Stefan Fonselius a další Kanaďan z NHL Jean Morin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články