Bauer si léto pochvaluje a věří, že to v zimě potvrdí

Praha - Běžec na lyžích Lukáš Bauer si pochvaluje letní dřinu. Doma na Božím Daru se po letech opět připravuje s německou skupinou, jezdí na kempy s národním týmem a doufá, že v zimě bude o kus lepší než v uplynulé sezoně. "Příprava zatím probíhá dobře, ale bude rozhodovat, až jak budu spokojený v zimě s výsledky. Pocit z trénování ale mám zatím víc než dobrý," řekl Bauer, trojnásobný olympijský medailista a stříbrný z mistrovství světa v Liberci.

Ve srovnání s loňským rokem omezil horské kolo. "Soustředím se na lyžařskou přípravu, aby to v zimě bylo o kousek lepší než v minulé sezoně," řekl. S koučem Miroslavem Petráskem spolupracuje jen na úrovni reprezentace a po pěti letech se vrátil k letní přípravě s německou skupinou Janka Neubera, ve které jsou například Tom Reichelt, Valentin Mättig či Monique Siegelová. Na Božím Daru a v Oberwiesenthalu tak nejezdí osamocen a využívá jejich tréninkových plánů.

Za pár dnů čtyřiatřicetiletý Bauer je s náplní německé přípravy spokojen. Nedělal ale součty a neporovnával, kolik má najeto oproti jiným sezonám. "Jezdíme víc na kolečkových lyžích než s českým týmem, víc posilujeme, ale určitě bych tomu nedával váhu, že to musí být lepší nebo nemusí být lepší," uvedl Bauer.

Lukáš Bauer:

"Trénink si naprosto pochvaluju. Je otázkou, nakolik se dá zkombinovat s českými tréninky, protože každý přístup je trošku odlišný, ale pro letošní sezonu jsem si to takhle vybral. Pocit z toho mám dobrý, ale musí být podpořen výsledky. Já ten pocit mám, že by to tak mělo být, ale musíme si počkat na sníh."

Německý tým má ve srovnání s českým modelem jinak nastavený program tréninků. "V Čechách se trénuje až tři dny v kuse a pak den volna, kdežto oni trénují šest dnů v kuse a den volna, přičemž třetí den se trénuje jen půlden a volno vychází na neděli," řekl Bauer a dodal, že jako otci dvou dětí mu jasně dané volno vyhovuje. "Protože vím, kdy mám čas, a v rodinném životě je potřeba být doma," usmál se běžec.

Přípravu začal Bauer trochu nešťastně. Druhý den červnového soustředění v českým týmem si podvrtnul kotník a musel odjet domů. "Týden jsem byl bez tréninku. Pak jsem postupně jezdil soupaže na kolečkových lyžích, klasiku a těsně před dalším 'repre kempem' jsem byl asi třikrát běhat," řekl Bauer. Začátkem července ale zvládl přípravu v Oberohofu, kde se i lyžovalo v tunelu, přes stoupající únavu bez omezení.

V červenci stihl vyhrát výběh z Perštejna na Klínovec a začátkem srpna odjel na dovolenou do Turecka. Horko v Beleku strávil s rodinou u bazénu, ale nicnedělání nevydržel. "Ne, že by se mi v tom horku chtělo, ale dvakrát jsem si tam byl i zaběhat a v posilovně, abych nezrezivěl," řekl vítěz Světového poháru běžců z roku 2008.

Nyní už Bauer znovu trénuje. O víkendu odjede s reprezentací na další soustředění, tentokrát do slovinské Rogly, kde bude až do konce prázdnin. V září možná ještě vyrazí s Němci do tunelu v Oberhofu a v polovině měsíce s Čechy poprvé na ledovec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články