Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Bauer se chystá z Tour de Ski odstoupit, plány může změnit úspěch

Praha – Seriál Tour de Ski patří k jeho oblíbeným podnikům, když hned dvakrát ho dokázal celkově vyhrát. Český běžec na lyžích Lukáš Bauer však letošní ročník s největší pravděpodobně nedokončí a bude se šetřit. "Sedí mi to, ale naprostou prioritou je v sezoně olympiáda," řekl Bauer.

Sport
zdroj: ČT4

Úspěchu na své šesté a zřejmě poslední olympiádě chce podřídit vše. S reprezentačním trenérem Miroslavem Petráskem se proto dohodli, že z Tour de Ski po čtyřech etapách odstoupí. "To je plán, který se může změnit, ale odhaluji to raději dopředu, aby se třeba pak neříkalo, že se Bauerovi nedaří, a proto nejede," konstatoval šestatřicetiletý běžec.

Přesto si nechal pootevřená dvířka, že by teoreticky mohl do cíle Tour ve Val di Fiemme dojet. "Jsem závodník, baví mě závodit a chci vždy dojet až do konce, a proto bych rád dojel, protože by to znamenalo první tři místa. Pokud to ale nepůjde a budu kolem desátého místa a budu cítit, že není šance bojovat o trojku, tak se to s dost lehkým srdcem vypustí. Takový je plán, ale druhá věc je to udělat," řekl vítěz Tour z let 2008 a 2010.

První čtyři etapy Tour de Ski jsou spíše rychlostní a konec zase bývá náročný, protože v něm běžce čeká přejezd dlouhý 35 km, těžká klasická desítka ve Val di Fiemme a závěrečné náročné stoupání do sjezdovky. "Z toho se pak organismus dostává mnohem déle, a když se nedaří, tak je to ještě o to horší," řekl Bauer.

Pokud tedy z Tour de Ski odstoupí, objeví se 12. ledna ve stopě Jizerské padesátky, na které letos skončil druhý. "Z tréninkového hlediska je třeba jet těžký dlouhý trénink, takže by se padesátka hodila," uvedl Bauer.

Olympijskou sezonu rozjel výborně, když v Kuusamu vyhrál klasickou desítku. "To se člověk hodně namlsá a na start se pak nastupuje lépe," usmál se. "Jsem s úvodem spokojen, ale doufám, že spokojenost bude hlavně na konci sezony," dodal trojnásobný olympijský medailista.

Je nám líto, video expirovalo.
Lukáš Bauer se chystá z Tour de Ski odstoupit, plány může změnit úspěch

O uplynulém víkendu se cítil v Lillehammeru před startem klasické patnáctky opět výborně a patřil k favoritům, nakonec ale dojel devatenáctý. "Asi jsem moc chtěl. Pral jsem se s lyžováním a nejel svůj styl," řekl běžec z Božího Daru. Chuť si spravil v nedělní štafetě, v které zajel nejlepší klasický úsek. "Jel jsem uvolněně."

Po příletu z Norska hned vyráží do Švýcarska. V Davosu ho čeká vysokohorská příprava až do 20. prosince, v rámci které absolvuje při Světovém poháru 30 km volně. "Cílem je delší trénink ve vysoké nadmořské výšce vzhledem k Tour de Ski a k olympiádě, proto bude světák s otazníkem, ale samozřejmě na start půjdu s tím, že se budu hodně snažit," prohlásil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články