Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bauer po triumfu z Tour na olympiádu nespěchá

Boží Dar - Brzy nad pondělním ránem dorazil běžec na lyžích Lukáš Bauer domů po triumfu na Tour de Ski. V letošním etapovém závodě absolvovali nejlepší lyžaři světa 102 kilometrů, z toho nejnáročnější bylo závěrečné stoupání na prudkou italskou sjezdovku Alpe Cermis. I na ní nechal Bauer za svými zády Nora Petera Northuga, o němž mnozí odborníci tvrdili, že je neporazitelný. Únavu po návratu domů přesto necítil, stále fungovalo kouzlo vítězství, a ačkoli se v závěru závodu ukázal ve skvělé formě, nepřál by si, aby olympijské hry začínaly už nyní.

I když má za sebou náročné závody a dlouhé cestování, tak se díky výhře cítí Bauer dobře. "Paradoxně mě nic nebolí. Možná až se půjdu proběhnout na běžkách, tak třeba zjistím, že mě bolí nohy. Ale teď necítím vůbec žádný problém," uvedl Bauer. Otázkou je, jak se mu podaří měsíc do zimních her udržet formu. Recept se hledá těžko. "To se nedá nikdy přesně naplánovat. Musím zůstat zdravotně v pořádku a mít vyčištěnou hlavu. Být v pohodě a vědět, že jsem udělal všechno. Nikoho se nebát, předvést co umím a pak to nemůže být špatný," uvažoval dvaatřicetiletý lyžař.

Reprezentační trenér: Lukáš jistě formu udrží

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Miroslavem Petráskem

Trenér české běžecké reprezentace Miroslav Petrásek pevně věří v úspěch Bauera na nadcházejících olympijských hrách. Zbývající měsíc do startu akce prý krátká doba na to, aby česká medailová nadějě výrazně zhoršila výkonnost. "Myslím, že v druhé polovině Tour de Ski Lukáš předvedl vynikající výkony a přímý souboj s Northugem ukázal, že může uspět i na olympijských hrách. Měsíc do olympijských her mít takovou formu, tu už nemůže ztratit. Je na té správné vlně, stačí zůstat zdravý," řekl Petrásek.

Lukáš Bauer o Peteru Northugovi:

"Neskrývám, že to je, myslím si, jednoznačně nejvšestrannější závodník současnosti, ale na druhou stranu není proč se ho bát. Je dobrý, ale je k poražení."

Bauer nyní stráví pár dnů doma a ve čtvrtek odletí do estonského Otepää na další závody Světového poháru. "Dvakrát za sebou se mi tam podařilo vyhrát, tak potřetí by to bylo úplně super," podotkl Bauer.

Do Kanady Bauer zamíří již příští středu 20. ledna, s reprezentací se chystá na přípravný kemp. Ten bude trvat do 4. února. Pak se běžci přesunou do dějiště her. "Myslím, že hned jak otevřou vesnici ve Whistleru, tak tam přejedeme," řekl.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články