Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Bauer má bronz na 15 km volnou technikou

Whistler – Lyžař Lukáš Bauer získal bronzovou medaili na vancouverských olympijských hrách v závodě na 15 kilometrů volnou technikou. Celkovým vítězem se stal po přesvědčivém výkonu Švýcar Dario Cologna. Druhým Bauerovým přemožitelem se stal Ital Piller Cottrer. Česká republika tak po zlatu rychlobruslařky Martiny Sáblíkové získala druhý cenný kov. Vedle Bauera by se na start postavili z Čechů také Martin Koukal, Milan Šperl a Martin Jakš. Sportovní přenosy sledujte na programech ČT2, ČT4 nebo webu ČT24. Podrobnější informace nabízí speciál k olympijským hrám ve Vancouveru www.zoh.cz.

Dvaatřicetiletý závodník z Božího Daru po lednovém triumfu na Tour de Ski a čtyřech výhrách za sebou v distančních závodech byl považován za jednoho z hlavních kandidátů na zisk zlata, ale tentokrát jej předčili suverénní Cologna a druhý Piller Cottrer. "Jsem spokojený s tím, že mám bronz. Teď můžu bojovat o zlato," řekl Bauer krátce po závodě. V napínavém finiši odsunul ze třetího místa Švéda Marcuse Hellnera o jeden a půl sekundy.

Lukáš Bauer:

"Nejsem na tom vůbec špatně, takže to je velké povzbuzení do dalších závodů. Ne tím, že jsem na tom dobře, ale tím, že je splněno a teď už můžu jenom navýšit. Většinou je to pak mnohem snazší."

Švýcarský vítěz Cottrerovi v cíli "nadělil" téměř 25 sekund a Bauerovi dalších deset. Cologna, vítěz Tour de Ski a Světového poháru z minulé sezony, navázal na sobotní zlato skokana Simona Ammanna a pro alpskou zemi vybojoval první olympijské zlato v běhu na lyžích. Bauer zachránil stupně vítězů heroickým finišem. Ještě 700 metrů před cílem za Hellnerem zaostával o více než dvě sekundy, ale zcela vyčerpaný Švéd, který ještě v polovině závodu překvapivě vedl, nakonec náporu českého reprezentanta neodolal. "Když jsem viděl na stadionu Hellnera, jak tuhne, říkal jsem si: 'Pojď, Lukáši, bojuj o medaili'," popsal závěrečné okamžiky Bauer, jenž získal třetí velkou medaili.

Trenér: Na medaili to nevypadalo, Lukáš ale prokázal vůli

Ve své sbírce už má stříbra z minulé olympiády v Turíně a loňského mistrovství světa v Liberci, kde se prosadil také na patnáctikilometrové trati, ale klasickou technikou. "Na téhle trati visela medaile nejvýš," prohlásil Bauerův trenér Miroslav Petrásek. "Od začátku to na medaili nevypadalo, ale Lukáš ukázal, že je velkým bojovníkem. Pokud vydrží zdravý a bude v pohodě, může příště myslet výš," uvedl.

Další start čeká Bauera v sobotu ve skiatlonu. "Říkali jsme, že každý závod pojedeme o medaili, tak doufám, že to Lukáš splní," řekl Petrásek novinářům. Spokojeně se při tom opíral o plot před mazacími buňkami servismanů. S jiskrou v očích řekl, že cennější medaile visí ve vzduchu. "Platí, že je fantastický klasik, a věřím, že osmadvacátého bude odjíždět s tou nejcennější medailí," řekl.

Martin Koukal obsadil 18. místo, Martin Jakš doběhl na 29. pozici a poslední český zástupce v závodě Milan Šperl byl 33. Vyhořel lídr Světového poháru Nor Petter Northug, který skončil hluboko v poli poražených na 41. místě více než dvě minuty za Colognou.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články