Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bauer dojel na úvod sezony 13., vyhráli Sundby a Björgenová

Gällivare (Švédsko) – První závod sezony v klasickém lyžování opanovali reprezentanti Norska. Závod žen na 10 km volně ve švédském Gällivare ovládla úřadující vítězka Světového poháru Marit Björgenová, mezi muži kraloval na patnáctikilometrové trati Martin Johnsrud Sundby. Český běžec na lyžích Lukáš Bauer na něj ztratil 47,4 sekundy a obsadil 13. místo.

Druhý skončil se ztrátou necelých devíti sekund Kazach Alexej Poltoranin, třetí byl o další dvě sekundy zpět Švéd Marcus Hellner. Závod se vůbec nevydařil obhájci celkového vítězství ve Světovém poháru: Švýcar Dario Cologna obsadil devatenáctou pozici a na nejrychlejšího soupeře měl manko minutu a šest sekund. Další favorit Nor Petter Northug byl sedmý.

S výjimkou Bauera se závod českým běžcům nevydařil. Aleš Razým dojel na 56. pozici s mankem skoro dvě minuty, Jiří Magál byl za ním o další čtyři místa a skoro 15 sekund, Ondřej Horyna dokončil závod osmašedesátý a Dušan Kožíšek osmasedmdesátý. Právě Kožíšek tak přišel o nominaci do nedělního závodu štafet.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Světový pohár v klasickém lyžování

Bauer loni úvodní závody kvůli zdravotním problémům vynechal, sezonu začal devátým místem v Kuusamu. I letos měl potíže se zdravím, dlouho léčil zlomenou patu, potom měl natržený stehenní sval. Před dvěma lety byl na této trati v Gällivare osmý.

"Po těch problémech se dá říct, že jsem spokojený. Cíle jsem si do prvního závodu nedával, takže na začátek to není vůbec špatné," hodnotil Bauer v rozhovoru pro Eurosport. Ambice pro sezonu má prý samozřejmě vyšší. "Ale jsem na začátku a dávám se do kupy po zranění. Chvíli to ještě bude trvat," řekl Bauer.

Nejlepší český běžkař upozornil, že mu trať v Gällivare moc nesedí. "A opět se to potvrdilo. Jsou tady ostré a úzké zatáčky po sjezdech," napsal na svém webu. "Také chvíli mrholilo, chvíli sněžilo. Byl ledový prostředek trati a po straně to drhlo," komentoval podmínky.

Jeho výkon ocenil i reprezentační kouč Miroslav Petrásek. "Chyběly mu tři vteřiny na desítku. Je to velice solidní. I ve finiši udržel pozice, jel vyrovnaně. Po komplikacích, co má za sebou, je to moc dobré," uvedl na svazovém webu Petrásek.

Osmadvacetiletý Sundby si připsal druhé vítězství na distanční trati ve Světovém poháru po výhře před čtyřmi lety v Kuusamu. Dnes se poprvé dostal na stupně vítězů v bruslařském závodu SP.

Björgenová potvrdila pozici favoritky

Favorizovaná Norka Björgenová porazila o 12,6 sekundy krajanku Therese Johaugovou. Třetí skončila s odstupem 25,9 sekundy Američanka Kikkan Randallová.

Česká běžkyně Vrabcová-Nývltová na trojnásobnou olympijskou vítězku Björgenovou ztratila půldruhé minuty, za body zůstala necelé čtyři sekundy. "Prvních pět kilometrů se mi jelo super, pak mi trochu došlo," řekla Eurosportu osamocená Češka v závodu.

Výsledky SP v běhu na lyžích v Gällivare

Muži - 15 km volně: 1. Sundby (Nor.) 30:37,0, 2. Poltaranin (Kaz.) -8,9, 3. Hellner (Švéd.) -11,1, 4. Heikkinen (Fin.) -30,2, 5. Röthe (Nor.) -31,1, 6. Dolidovič (Běl.) -34,2, 7. Northug (Nor.) -35,4, 8. Bělov -35,9, 9. Legkov -41,1, 10. Černousov (všichni Rus.) -44,0, ...13. Bauer -47,4, 56. Razým -1:59,3, 60. Magál -2:14,0, 68. Horyna -2:32,7, 78. Kožíšek (všichni ČR) -2:59,3.

Ženy - 10 km volně: 1. Björgenová 22:31,8, 2. Johaugová (obě Nor.) -12,6, 3. Randallová (USA) -25,9, 4. Kallaová (Švéd.) -26,9, 5. Brooksová (USA) -28,5, 6. Skofterudová (Nor.) -32,9, 7. Larsenová (Švéd.) -41,4, 8. Hagenová (Nor.) -42,0, 9. Čekalevová -46,5, 10. Korostělevová (obě Rus.) -56,0, ...34. Vrabcová-Nývltová (ČR) -1:29,2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články