Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bauer doběhl ve skiatlonu sedmý, vyhrál Švéd Hellner

Whistler (Kanada) - Český běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil na olympijských hrách sedmé místo ve skiatlonu na 30 kilometrů. Vyhrál Švéd Marcus Hellner, jenž v dramatickém závěru porazil Němce Tobiase Angerera a krajana Johana Olssona. Bauer doplatil na skutečnost, že se většinu závodu snažil diktovat tempo, na zrychlení soupeřů v závěru už nestačil. Další informace nabízí webový speciál zoh.cz.

Další český zástupce na startu Martin Jakš obsadil 27. místo se ztrátou 2:46,8 minut na vítěze, Jiří Magál byl osmatřicátý s mankem 6:27,6 minuty na první místo. Martin Koukal do cíle nedojel.

Od začátku to nevypadalo na žádné rychlé závody, proto se bronzový medailista z patnáctky Bauer rozhodl zvýšit tempo, aby pole roztrhal. Dlouho celý "vláček" tahal, a i když se celé startovní pole pořádně roztáhlo, všichni favorité se drželi za českým lyžařem.

Hned na začátku nasadil rychlé tempo, aby setřásl ostatní

Ten se nevzdával, dál diktoval rychlost a snažil se soupeře setřást. Ti nejlepší se ho drželi, Bauera dokonce chvíli v čele vystřídal vítěz volné patnáctky Švýcar Dario Cologna.

Bauer zhruba na šestém kilometru zmírnil úsilí, ve snaze si odpočinout se schoval mezi ostatní a tempo zhruba 25 závodníků lehce polevilo. Do posledního ze čtyř klasických okruhů opět český favorit trochu zrychlil, aby získal do bruslařské části výhodu, ale hlavních adeptů na cenné kovy se stále nemohl zbavit.

Martin Koukal závod vzdal

Do poloviny trati se nedostal další český zástupce Martin Koukal, který závod po nevýrazném výkonu v klasické části vzdal, možná i proto, že ho v příštích čtyřech dnech čeká ještě týmový sprint a štafeta.

Bauer přezouval jako první, ale přivezl si za zády všechny favority. Rychle vyměnil lyže Švéd Olsson, který navíc okamžitě zrychlil a ostatním nečekaně ujel. Táhnout za ním ostatní se opět rozhodl Bauer, nikdo mu ale ve snaze dojet soupeře nepomohl, proto se český lyžař ukryl v závěsu a odpočíval.

Švédové si neuvěřitelně pomáhali na to, že šlo o závod jednotlivců. Anders Södergren a Hellner se v tu chvíli obětovali pro Olssona, zprvu se vezli schovaní a po chvíli naopak tempo pronásledovatelů brzdili. I díky tomu se Olssonův náskok v polovině bruslařské části zvýšil dokonce až na 25 sekund.

Jenže poslední kolo před koncem se začalo naplno lyžovat. Změnit osud závodu se pokusil Rus Alexandr Legkov a jal se Olssona dramaticky dojíždět. Utrhl se, ale za sebou si do cílové roviny vyvezl Angerera a Hellnera. Ten si nakonec zklamání ze čtvrtého místa z volné patnáctky dokonale vynahradil ziskem zlata.

Tempu nestačil Nor Petter Northug, který krátce před cílem musel měnit hůlku a přišel o kontakt se špicí. Ve finiši pak neuspěl hrdina posledních kilometrů Legkov, před nímž nakonec Olsson uhájil alespoň bronz.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články