Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Baseballisté chválí po velkém úspěchu vliv trenéra a z ME chtějí medaili

Praha – Stáli proti nim profesionálové včetně několika velkých jmen ze zámořské MLB. Čeští baseballisté však proti favoritům na kvalifikaci turnaje World Baseball Classic nejenže obstáli, ale dokonce byli blízko senzačnímu finále. To jim sice v Mexiku uteklo, ale domů se vrátili velice spokojení a formu by chtěli potvrdit i na mistrovství Evropy, z něhož by rádi dovezli premiérovou medaili.

Čeští baseballisté na kvalifikaci jediného turnaje, jehož se účastní i hráči ze zámořské Major League vyrazili teprve podruhé v historii. Jejich první účast z před čtyř let příliš důvodů k radosti nenabídla. Češi v Německu nejprve schytali výprask od domácího výběru 1:16 a pak padli i s Velkou Británií 5:12. Letošní turnaj ovšem nabídl úplně jinou podívanou.

Češi nejprve s domácím superfavoritem z Mexika prohráli těsně 1:2, poté zničili Německo 15:3 a v boji o postup do finále byli blízko k poražení silné Nikaragui, ale v druhé nastavené hře padli 6:7, což znamenalo sice konec, ale zároveň velký úspěch.

Podle vnějšího polaře Matěje Hejmy za velkým pokrokem kupředu stojí kanadský trenér Mike Griffin, jenž k českému týmu přišel v roce 2013. "Poslední tři roky do nás vštěpoval zdravou americkou mentalitu, že můžeme hrát a porazit každého. Do Mexika jsme tak nejeli s tím, že se zúčastníme, ale že tam chceme vyhrát," popsal pětadvacetiletý hráč.

Český výběr kvůli úspěchu v kvalifikaci sehrál několik těžkých přípravných zápasů včetně soubojů s rezervami týmů MLB Chicago Cubs, San Francisco Giants a Millwaukee Brewers. "Byl to klíčový aspekt přípravy a skvělá zkušenost," řekl Hejma, jemuž se povedl na turnaji v duelu s Mexikem skvělý počin, když jediný bod českého týmu zaznamenal homerunem.

Proti Mexičanům se celkově Češi blýskli skvělým výkonem. Zatímco Nicaragua od favorita dostala dvakrát výprask, čeští hráči hvězdný výběr udrželi na uzdě a prohráli jen o bod. "Skvěle hráli naši nadhazovači, kteří jejich profi pálkaře udrželi na dvou bodech. To byl náš největší úspěch. Chyběl jen krůček k historickému úspěchu," uznal Hejma.

Hvězda Mexika je jako Jágr

Duel s Jihoameričany byl pro český výběr celkově velký zážitek. Na stadion přišlo kolem 15 000 fanoušků, což většina českého týmu nikdy nezažila, a proti nim se postavila spousta profesionálů včetně Adriana Gonzalese, hvězdy, která v MLB hraje za Los Angeles Dodgers.

"Toho tam uznávají, jak Češi Jaromíra Jágra. Proti nám neměl žádný hit. Naši nadhazovači se na něj perfektně připravili a věděli, co na něj házet. Byl ale na hřišti znát, nejen pro fanoušky, ale i z hráčského hlediska," pochválil kvality třiatřicetileté hvězdy Hejma.

Proti Německu, kterému svěřenci Griffina vrátili výprask z roku 2012, zazářil Martin Červenka, jemuž se povedlo odpálit grandslam, tedy homerun za plných met. "Je to jeden z největších úspěchů, co se může pálkařovi podařit, skvělý výkon," řekl Hejma.

Je nám líto, video expirovalo.
Baseballista Hejma: Z ME chceme získat premiérovou medaili

V rozhodujícím střetnutí s Nikaraguou, které mohlo Čechy posunout do finále opět proti Mexiku, se dokonce dostali do vedení o tři body, ale chybami v obraně o náskok přišli. Duel se tak dostal do nastavených her a v jedenácté směně nakonec Středoameričané rozhodli.

"Byl to strašně vyčerpávající zápas, jelikož trval přes čtyři hodiny. Od začátku jsme hráli strašně vyrovnaně. Nakonec to bylo o kousek, ale stále máme prostor, kam se posouvat a i taková prohra nám může pomoci," zhodnotil Hejma.

Z českých reprezentantů sice po nešťastném závěru turnaje jde stále cítit jistá pachuť z neúspěchu, ale Hejma přiznává, že národní tým se už nyní začíná zaměřovat na další velký turnaj, zářijové mistrovství Evropy konané v Nizozemsku.

"Chtěli bychom si z něj odvézt první medaili pro český baseball. Směřujeme a věříme tomu, dodal Hejma.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články