Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Bank vyvázl z hrozivého pádu v superkombinaci s otřesem mozku

Beaver Creek – Ondřeje Banka potkal ve sjezdu do superkombinace hrozivý pád na závěrečném skoku, po kterém musel být převezen do nemocnice. Český lyžař byl chvíli v bezvědomí, má šrámy v obličeji a otřes mozku, ale z incidentu vyvázl podle informací jeho bratra Tomáše bez vážného zranění. První místo obsadil Nor Kjetil Jansrud.

Sedmý muž ze sobotního sjezdu na MS už podstoupil všechna vyšetření, která neprokázala žádné vážnější zranění. "Je v pohodě, byl i na cétéčku, nic vážného by to snad nemělo být," přiznal lyžařův bratr Tomáš Bank.

Bank ještě podstoupí rentgen nohy, která ho bolí. "Má otřes mozku, hodně odřenou pusu, ale vnitřní zranění snad žádná, mozek by také měl být v pořádku," poznamenal Tomáš Bank. "Ale bylo to strašné. Takový strach jsem nikdy v životě neměl," přiznal trenér. Vyšetření nakonec odhalilo výron v kotníku, Bank má navíc několik stehů pod levým okem.

Na posledním mezičasu jel Bank na třetí pozici, ale těsně před posledním skokem se mu zařízla pravá lyže do sněhu a ujela mu od těla. Český lyžař na hranu najel už bez lyže, která mu vypnula z vázání, a po dlouhém letu dopadl na jednu nohu. Následoval pád, po kterém cílem proletěl v kotrmelcích. Chvíli zůstal v bezvědomí.

Čtyřiatřicetiletý Bank byl považován za jednoho z velkých favoritů, vždyť v poslední kombinaci SP v Kitzbühelu obsadil podruhé v kariéře třetí místo a od olympijských her v Soči jezdil v životní formě. Tu v Beaver Creeku potvrdil i senzačním sedmým místem v sobotním sjezdu.

Starost o Banka měli i soupeři. "Něco takového člověk nikdy nechce vidět. Ve sjezdu se to ale občas stává. Sjezd je skvělá disciplína, ale tady je vidět, jak velké síly v něm působí," řekl Nor Kjetil Jansrud, jenž po sjezdu vede. "Doufám, že bude v pořádku. Je těžké mít dobrý pocit (z vedení), když se něco takového stane," dodal.

Bank měl po celou kariéru mnoho zdravotních problémů. Už na začátku kariéry měl potíže s koleny, s nimiž byl už před jedenácti lety na operaci. Další zákrok podstoupil po OH v Turíně 2006, a když už se vracel do špičky, přišel sjezd v Kitzbühelu 2008, kde si na posledním skoku přivodil otevřenou zlomeninu holenní a lýtkové kosti.

Na MS v Ga-Pa 2011 se vrátil pátým místem v kombinaci, jenomže to jaro si nejspíš z Thajska přivezl záhadnou nemoc, která představovala zatím nejvážnější zdravotní trable. Měsíce ležel v nemocnici, zhubl o 15 kilogramů a lékaři nevěděli, co s ním. Bankovo tělo kolabovalo, lékaři později přiznali, že už byl vlastně skoro na smrtelné posteli. A pak si po návratu na svahy zlomil čelist, vykloubil rameno a opět poranil koleno.

Nyní už byl rok a půl zcela zdráv a na jeho výkonnosti se to projevilo. Na OH v Soči byl loni devátý v super-G, sedmý v superkombinaci a pátý v obřím slalomu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články