Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bank už trénuje, do sezony by mohl naskočit v lednu

Praha - Sjezdař Ondřej Bank už čtrnáct dnů trénuje a jeho tělo neprotestuje. Příznivá zpráva dává nejlepšímu českému lyžaři naději, že by po nespecifikovaných zdravotních problémech mohl nejpozději v lednu naskočit do Světového poháru, ale uvažuje i o variantě, že celou sezonu vynechá. V úvodním závodu Světového poháru se tak představí čtveřice českých sjezdařů. Obří slalom na rakouském ledovci v Söldenu pojedou Kryštof Krýzl, Adam Zika, Kateřina Pauláthová a juniorka Martina Dubovská. Ženy mají úvodní závod sezony na pořadu 22. října, muži vyrazí mezi branky o den později.

Ondřej Bank
zdroj: AP

"Tři týdny mám krev dá se říci v pořádku a snad to i vydrží. Nechtěl bych to zakřiknout, ale doufám, že už je to to pravé světlo, co vede ven, a budu moci, jak říkáme, začít víc bušit a zapojím se," řekl Bank.

Sjezdař, který v uplynulé sezoně dokázal bodovat ve všech disciplínách SP, nestihne začátek nového ročníku, protože ho v létě trápil neznámý zánět. Po dovolené v Thajsku a na Bali měl horečky, strávil několik dnů v nemocnici, pak třeba dostával křeče a nemohl ani chodit. Nyní se zdá, že je vše za ním. Musí se ale hlídat, protože se neví, co jeho nemoc způsobilo. "Bylo to zvláštní. Ani jsem nic nepřeléčil a nedá se tedy říci, že je to vyléčené. Musím postupně zvedat zátěž a sleduji tělo, jak se mu to líbí," řekl Bank.

Otázkou zůstává, kdy a zda vůbec se v nadcházející sezoně, která začne 22. a 23. října v Söldenu, objeví na startu. "Návrat jsme extra neřešili, ale jako nejzazší termín přichází v úvahu leden," řekl Bank a jedním dechem dodal: "Ale s doktory jsme se shodli, že to hlavně nesmím uspěchat a musím na tělo opatrně a s rozumem."

Ve hře je i možnost sezonu vynechat. "Ta varianta tam visí," přitakal Bank. Důvodů nezávodit je hned několik. Jedním je samozřejmě zdravotní stav, o kterém neví, jak se v budoucnu vyvine. Dalším je složité vypočítávání lyžařských bodů. "Kdybych naskočil v nevhodný moment a byl špatně připravený, tak mi to může spíše ublížit do další sezony. Letos není mistrovství světa ani olympiáda, na které se především kouká, takže se může stát, že tuhle sezonu obětujeme pro ty další," řekl Bank.

Kvůli nemoci zhubl třináct kilogramů, na konci úspěšné sezony měl v březnu 88 kg a nyní má jen 75 kg. Proto začal trénovat v posilovně a jezdí hodně na rotopedu. "Jdu do toho den po dni, ale reaguju na to zatím dobře a žádná únava není," zaťukal Bank na dřevo.

Na body myslí zdravý Krýzl i nadějná Pauláthová

Při neúčasti jedničky Ondřeje Banka by rád bodoval Krýzl. "Snad poprvé po dvou letech jsem přežil léto ve zdraví. Kondičně jsem na tom nejlépe za tři troky a pocit na lyžích mám dobrý. Nechci si dávat předsevzetí, ale mohlo by být dobré," řekl Krýzl. Navázat na body z obřího slalomu ve Špindlerově Mlýně se pokusí nadějná Pauláthová. "Rozhodně se chci zlepšovat," vyhlásila havířovská sjezdařka.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články