Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Bank předčasně ukončil sezonu

Praha – Český lyžař Ondřej Bank dnes podle očekávání předčasně ukončil sezonu. Pátý muž z kombinace na loňském mistrovství světa v Ga-Pa odjel čtyři obří slalomy a tři slalomy speciál a zjistil, že ještě nemá dostatečnou kondici. Nepokračovat dál v závodění se rozhodl i proto, aby do další sezony nepřišel o příliš bodů FIS, podle nichž se nasazuje na start. 

Ondřej Bank
zdroj: ČT4

Bank už delší donu tušil, že sezonu nedokončí. "Tělo do padesáti sekund zátěže fungovalo dobře, pak se ale přepnulo a nešlo do otáček," prohlásil na dnešním setkání s novináři Bank. "Bylo by velké riziko pokračovat dál. Zažil jsem stavy, které jsme mockrát nezažil," uznal český lyžař.

V závodech nebodoval, přesto končí sezonu realtivně spokojený. "Jsem hodně rád, že jsem si zazávodil, nejezdil jsem špatně," radoval se. "Ukončuji sezonu sice bez bodu, ale jsem nadšenej," prohlásil s tím, že se nyní chce zejména absolutně uzdravit.

Bankův lékař: Zděsil jsem se, mohl klidně umřít

Lékař Vladislav Hospodár měl o Ondřeje Banka strach. "Kdyby nebyl silný a trénovaný sportovec, mohl klidně zemřít," řekl Hospodár. Specialista na sportovní medicínu považuje uzdravení Banka a zejména jeho rychlý návrat k lyžování za malý zázrak. Pátý muž z kombinace na loňském mistrovství světa v Ga-Pa v létě sotva chodil. Během své praxe viděl několik podobných případů. "Slabší kusy umřou, silní přežijí. Vrátí se zpátky do života a nikdo neví, jak to funguje, jak je to možné. Říká se tomu, že pacient se hojí léčbě navzdory," uvedl.

Neznámý vir, který si Bank mohl přivézt z dovolené v Thajsku, jej oslabil natolik, že ztratil 15 kilogramů tělesné hmotnosti. Přesto se dokázal dostat nejen do normálního života, ale v prosinci se dokonce vrátil do světového poháru. "To jsem se dozvěděl z televize a stačil jsem jen otevřít pusu," kroutil hlavou Hospodár. Měl proto radost, když dnes slyšel, že Bank ukončil tuto sezonu. "Po dlouhé době z něj vypadla rozumná myšlenka," usmál se lékař. "Tělo totiž po takovém zásahu potřebuje nějakou minimální dobu regenerace. Ještě alespoň tři měsíce," prohlásil Hospodár.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články