Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Bank před MS: V Beaver Creeku mám svoji taktiku. To by mohla být výhoda

Praha – Ještě nikdy se nestalo, aby na mistrovství světa v alpském lyžování získal některou z medailí v mužské kategorii český závodník. To by se ale na blížícím se šampionátu v USA mohlo změnit. Ondřej Bank se totiž dostal v posledních týdnech do výborné formy a sjezdovka v Beaver Creeku patří k jeho oblíbeným. "Mám tam svoji taktiku a bývám tam rychlý, což nemám v mnoha sjezdech," prozradil český reprezentant. 

Ondřej Bank
zdroj: ISIFA/EPA/ autor: HANS KLAUS TECHT

Čeští reprezentanti na mistrovstvích světa získali doposud pouze tři cenné kovy a o všechny se postarala Šárka Strachová. Specialistka na slalom v této disciplíně vybojovala kompletní sbírku včetně zlaté z roku 2007 z Aare. Bank by tak mohl být teprve druhým Čechem, který si pověsí cenný kov na krk.

Sám sice útok na medaili nevyhlašuje a nepatří ani mezi největší favority, ale výsledky z poslední doby ho k tomu předurčují. Není to totiž ani týden, kdy v Kitzbühelu skončil v superkombinaci na třetím místě a skvělými výsledky se prezentuje i v dalších disciplínách.

"Je to jedna z věcí, kvůli které jsme zase do sezony šli. Po olympiádě jsem měl velkou motivaci, jelikož jsem v Soči dvakrát sahal na pódiové umístění. To ve mně trochu zůstalo. Chtěli jsme si to vynahradit a dokázat, že na tu bednu patřím. Byla to výzva a je super, že se to povedlo," nechal se slyšet Bank.

Čtyřiatřicetiletý lyžař vybojoval pódium ve světovém poháru podruhé v kariéře. Premiérově se na stupně vítězů postavil v roce 2007, kdy byl rovněž třetí v Beaver Creeku, kde za pět dní odstartuje světový šampionát. A právě sjezdovka ve státě Colorado patří k Bankovým nejoblíbenějším.

"Je to technický a náročný kopec se spoustou skoků. Ve spodní pasáži přesně vím, jak jet a mám i svoji taktiku. Díky tomu tam bývám rychlý, což nemám v mnoha sjezdech. Dá se říct, že mi ta sjezdovka vyhovuje, což by mohla být pro mě menší výhoda," prozradil Bank.

Pro českého reprezentanta kromě známého a oblíbeného prostředí hraje v superkombinaci i fakt, že se díky poctivé přípravě zlepšily jeho výkony ve slalomu. "Letos jsem ho daleko víc trénoval, jelikož jsme to minulý rok podcenili. Dříve jsem příliš tréninku na slalom nepotřeboval, ale čím jsem starší, tím víc je to nezbytné," prohlásil Bank, jenž doposud byl na světovém šampionátu nejlépe pátý.

V Americe bude usilovat o vylepšení svých statistik, ale dle vlastních slov si chce závody především užít. "Užívám si každého momentu na sněhu. V lyžování se mi stalo již hodně věcí, takže mě těší, že to funguje. Kluky v týmu to baví a jsem rád za možnost, že můžu soupeřit s nejlepšími. Když budu bojovat o bednu, budu jenom rád, ale když ne, tak to bude v pohodě," dodal.

Šampionát v Beaver Creeku odstartuje 2. února a potrvá až do 15. Jako první budou o medaile bojovat ženy v super-G. Nejsilnější Bankova disciplína superkombinace je pak na programu v neděli 8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články