Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bank a Ghedina, nový sjezdařský tandem ve světovém poháru

Praha - Ondřej Bank bude mít ve světovém poháru novou pomoc. Součástí jeho týmu se totiž stal slavný italský sjezdař Kristian Ghedina. Bankovi by měl pomoci hlavně s vymýšlením strategie a prohlídkou tratě.

Kristian Ghedina
zdroj: ČTK/KEYSTONE

Během celé kariéry Bankův tým občas živořil. "Stalo se mi dokonce, že jedno soustředění musel zaplatit brácha (trenér Tomáš Bank), protože já najednou zjistil, že nemám peníze," řekl Bank. Úspěchy z posledních dvou sezon a paradoxně i drastický pád ve sjezdu na mistrovství světa v březnu v Beaver Creeku mu pomohly k penězům a dostatečnému zajištění. "Takže si to užíváme a angažování Ghediny je součástí toho," připojil Tomáš Bank.

Oba před sezonou hledali pomocníka, který by bronzového medailistu z kombinace v Kitzbühelu z minulé sezony naučil vyhrávat. Padala různá slavná jména - Rakušané Stephan Eberharter, Benjamin Raich, specialista na sjezdy Josef Strobl či Hans Knauss. Pro Ghedinu ale hrála skutečnost, že se po ukončení kariéry v roce 2006 stále v seriálu pohyboval coby rádce Ivici Kosteliče pro rychlostní disciplíny. A ty Chorvat v nové sezoně už jezdit nebude.

"Potkávali jsme se s ním, měl by nám do týmu sednout," prohlásil lyžař. "Dělá to srdcem, nikdy nebyl namachrovanej, poradil, i když pracoval pro někoho jiného," vysvětloval. "A skáče v Kitzbühelu pěkné roznožky, to máme podobné," připomněl Bank se smíchem Ghedinův odvážný počin při jeho vítězství ve slavném závodu v roce 1998 a svůj pád na stejném místě v roce 2008, při kterém si v tréninku zlomil nohu.

Ghedina jezdil ve Světovém poháru šestnáct sezon, sjezd ve Wengenu vyhrál dvakrát a ze světových šampionátů má tři cenné kovy. "Po sezoně jsme si říkali, co můžeme vylepšit. Ondra lyžovat umí, kombinézu i lyže máme rychlé, jen neumí vyhrávat. Ghedina dělal to samé pro Kosteliče, tak jsme ho oslovili. Byl rád," uvedl Tomáš Bank. "Potřebujeme ho. Není to sice Hermann Maier, ale pamatuje si, jak to udělal, když vyhrál Kitzbühel a Wengen," upozornil trenér. "Chceme pro úspěch udělat všechno, co nejvíc se přiblížit Rakušanům v zajištění," řekl.

Sport
zdroj: ČT4

Ondřej Bank od Ghediny očekává pomoc zejména při prohlídce trati, při vymýšlení strategie a nejlepší stopy. "Rád si tyhle věci řeším sám, ale budu chtít jeho názor. Klasické sjezdy ve Wengenu a Kitzbühelu jsou pořád stejné, postavení bran se nemění, jsou tam vždy jedno nebo dvě místa, která rozhodnou závod. A on to může vědět," věřil sjezdař. O dalším pokračování kariéry se bavit nechtěl. "Soustředím se na tuhle sezonu, beru to jako poslední šanci vyhrát Wengen nebo Kitzbühel. Nikdy jsem to neříkal, ale zkusíme to," prohlásil odhodlaně.

Je nám líto, video expirovalo.
Bank spojí síly s mistrem roznožky Ghedinou
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články