Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Až mi vyhládne, budu vědět co dál, říká zlatý pětibojař Svoboda

Praha – Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda nechtěl před závodem, během něj, ani po něm podlehnout emocím. Cíl splnil i díky poučení z Pekingu a spolupráci s psychologem. Triumfem v Londýně si naplnil dětský sen a z oslovení "olympijský vítěz" mu doteď běhá mráz po zádech. Motivace do tréninku by mu ale chybět neměla. V rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že do budoucna by chtěl moderní pětiboj ještě více zviditelnit.

David Svoboda
zdroj: ISIFA/Getty Images autor: Quinn Rooney

Ná závod vzpomíná s pocitem, že se mu podařilo splnit vše, co chtěl. Před olympiádou tvrdil, že medaili získá určitě. "Byla to v mém podání trochu drzost, ale když se to nakonec povedlo, tak jsem měl pocit, že je to snad nějaké kouzlo," říka s odstupem Svoboda. Nejhorší na celém dni bylo podle bývalého plavce zvládnout vlastní psychické rozpoložení. "Nejtěžší bylo udržet záklopku v podobě kontroly emocí. To byla moje přednost na rozdíl od Pekingu," porovnal smolný závod z před čtyř let. "Pětiboj je psychicky náročný sport, a když to moc prožíváte, skončíte většinou v poli poražených jako já na 28. místě v Pekingu."

Na letní olympiádě v Číně se Svobodovi také dařilo, ovšem pouze do chvíle, kdy nastoupil na parkúr. Tam sedl na jankovitého koně a ten ho připravil o medailové šance. "Věděl jsem, že klíčem k úspěchu bude parkúr. Špatný los a dalších pár drobností všechno otočilo, proto z toho byl smutek," dodal Svoboda.

Na pětiboji Svobodu nejvíce baví všestrannost. "Je to sport, kde v tréninku jde o neustálé hledání rovnováhy mezi jednotlivými disciplínami. Když hodně běhám, zhoršuji se v plavání," říká k úskalí moderního pětiboje, který do programu her navrhl sám zakladatel olympismu Pierre de Coubertin.

Sedmadvacetiletý Svoboda nad budoucností zatím moc přemýšlet nechce. U sportu, nejspíše u moderního pětiboje, ale zatím zůstane. "Pořád mi chybí individuální zlato z mistrovství světa. Po Pekingu jsem měl hlad po nějakém úspěchu. A teď jsem se obrazně řečeno najedl. Mám plné břicho a co si dám příště, to si rozmyslím, až mi vyhládne. Teď není vhodná doba se mě ptát."

Je hodně pravděpodobné, že bude za čtyři roky v Riu de Janeiru olympijské zlato obhajovat. "Zařídím si to tak, abych byl zase motivačně připravený a lidi nemohli říkat, že je to náhoda," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články