Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Areál v Novém Městě je připraven – v lednu přivítá elitní biatlonisty

Nové Město na Moravě - Třiadvacet dnů před startem Světového poháru v biatlonu se dnes v Novém Městě na Moravě slavnostně otevřely nově zbudované tratě a také se ukončila první etapa výstavby areálu. Úsilí pořadatelů směřuje k únoru 2013, kdy se na Českomoravské vrchovině uskuteční mistrovství světa.

Biatlonový areál v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Jedná se o fantastickou věc, která zde zůstane na další akce. Je to jedna z nejvýznamnějších staveb v regionu," uvedl hejtman kraje Vysočina Jiří Běhunek. Do vybudování areálu kraj Vysočina investuje letos a příští rok 60 milionů, dalších 100 milionů bylo součástí evropského projektu. Do dopravní infrastruktury na silnice zamířilo 15 milionů korun a dalších pět milionů na vybudování chodníků a okolí. "Předpokládané náklady by měly být 306 milionů. Nebudou vyšší. I když má na nás Mezinárodní biatlonová unie další požadavky. Ekonomicky bude akce čistá. Nezůstanou po nás žádné dluhy," dodal předseda organizačního výboru Jiří Hamza.

Výstavba nových tratí začala v březnu 2010. "Nová část tratí v minimální šířce sedm metrů za silnicí v délce cca dvou kilometrů nyní plně vyhovuje současným světovým požadavkům na náročnost vrcholných závodů v běhu na lyžích i biatlonu," uvedl předseda Českého svazu biatlonu Václav Fiřtík.

Michal Šmarda, starosta Nového Města na Moravě:

"Areál, jehož multifunkčnost nám mohou ostatní areály závidět, bude po vybudování mimo soutěžní akce sloužit každodenně především veřejnosti. Osvětlené lyžařské tratě budou veřejně přístupné. Týmové zázemí je navrženo tak, aby měli návštěvníci během svých aktivit k dispozici veškerý komfort."

Součástí projektu jsou i dva podjezdy pod silnicí mezi Novým Městem a Vlachovicemi. Jeden je dlouhý 51,6 metru a druhý 56,2 metru. Kromě umělého zasněžování jsou tratě osvětleny.

V první etapě výstavby areálu před mistrovstvím světa 2013 jsou dokončeny stavby nových servisních buněk. Po nástavbě tribuny A s novými komentátorskými stanovišti se zvýšila kapacita na 1 787 míst. Další tribuna C má kapacitu 1 453 diváků a největší v areálu bude nová tribuna D nad vodní nádrží pro 3 127 diváků. Celková kapacita pevných tribun se tak zvýšila na 8 080 osob včetně stávající tribuny B. Součástí výstavby je také podchod na stadion, přemostění potoka třemi lávkami s novou přístupovou stezkou pro diváky, posílení osvětlení areálu splňující parametry pro televizní přenosy a nové ozvučení areálu pro diváky na tribunách.

Je nám líto, video expirovalo.
Areál je připraven

Světový pohár v biatlonu se v Novém Městě na Moravě uskuteční od 11. do 15. ledna. Na programu však nebude závod smíšených štafet, ve kterém v neděli v rakouském Hochfilzenu zazářili čeští reprezentanti. "Nejlepší pozvánkou pro diváky jsou současné výborné výsledky našich závodníků a jejich umístění na stupních vítězů," tvrdí předseda Fiřtík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články