Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Anglie neuspěla v Paříži, Six Nations po dvou letech opanovali Irové

Už předposlední kolo Six Nations rozhodlo o letošním vítězi prestižní soutěže. Ragbisté Anglie prohráli v St. Denis s Francií 16:22 a přišli tak i o teoretickou možnost předstihnout vedoucí Irsko, které si prvenství zajistilo výhrou 28:8 nad Skotskem. Irové získali titul potřetí za posledních pět let a stále mají šanci získat po devíti letech Grand Slam, pokud dokáží zvítězit i v závěrečném zápase v Londýně. Na druhé místo se posunul Wales, Draci podle očekávání přehráli Itálii 38:14.

Zklamaný Owen Farrell po utkání s Francií
zdroj: Reuters autor: Gonzalo Fuentes

Angličané už před zápasem znali výsledek z Dublinu a věděli, že pokud chtějí jako první tým v historii zvítězit v Six Nations potřetí za sebou, musí na Stade de France vyhrát za pět bodů, tedy i s bonusem za čtyři položené pětky.

Ovšem výkon Albionu v Paříži důležitosti zápasu neodpovídal a Lvi rozhodně nepřipomínali aktuálně druhý tým světového žebříčku. O šanci na lepší výsledek se přitom sami připravili svou nedisciplinovaností.

Utkání Francie - Anglie
zdroj: Reuters autor: Regis Duvignau

Spíše úporný než pohledný zápas přinesl ze hry pouze jedinou pětku, akce Jonnyho Maye potvrzená kopem Owena Farrella ale přišla až v závěrečné desetiminutovce, kdy už Angličané věděli, že jejich sny o obhajobě jsou v prachu.

V první půli se bodové skóre posouvalo jen po trestných kopech a o poločase byl stav vyrovnaný 9:9. Rozhodující moment zápasu přišel ve 48. minutě, kdy byl anglický zadák Anthony Watson potrestán desetiminutovým trestem za vysokou skládku a Francouzi po trestné pětce odskočili do sedmibodového trháku.

"Byla to pro nás lekce. Jsme samozřejmě smutní, ale vždycky se snažíme se ze zápasu poučit, abychom příště byli silnější. Procházíme teď složitým obdobím, ale jsem si jistý, že se brzy znovu zvedneme," uvedl trenér Anglie Eddie Jones.

Anglie nezakončila turnaj se zápornou bilancí od roku 2006, v posledním kole bude ale mít proti sobě na Twickenhamu odhodlané Irsko, které touží po Grand Slamu. Lvi sice pod Jonesem prohráli teprve třetí utkání od MS 2015, v Six Nations vyjma jasného vítězství v Itálii letos žádný přesvědčivý výkon nepodali.

Utkání Irsko - Skotsko
zdroj: Reuters autor: Clodagh Kilcoyne

Irové sice po trestném kopu Greiga Laidlawa se Skotskem doma chvíli prohrávali, ale už do konce prvního poločasu si po dvou potvrzených pětkách křídelníka Jacoba Stockdalea vytvořili komfortní náskok.

Na položení Conora Murrayho sice z rychlé akce zareagoval nováček Blair Kinghorn, Skotové ale v tu chvíli stále prohrávali o 13 bodů a do konce utkání už se na další korekci nezmohli. Důležitou čtvrtou pětku znamenající bonusový bod položil dvanáct minut před koncem střídající mlynář Sean Cronin.

"Je to zvláštní pocit vyhrát šamnpinát už kolo před koncem," řekla útoková spojka Irska Johathan Sexton. "Víme, jak je těžké (Grand Slam) vyhrát, musíme ukázat to nejlepší v nás. Situace je podobná jako loni a už teď je jasné, že nám Angličané budou chtít tu porážku vrátit," dodal Sexton.

Velšané s deseti změnami v sestavě oproti předchozímu utkání v Dublinu nastoupili na otloukánka letošního ročníku ve velkém stylu a už v prvních pěti minutách dvakrát položili. Squadra azzurra se zásluhou pětky Minozziho záhy vrátila do zápasu, po trestném kopu Anscombea ale šli Draci do kabin s desetibodovým náskokem.

To už na hřišti chyběl Liam Williams, domácí zadák dostal v nastavení první půle trest za nebezpečnou skládku a po konci desetiminutového vyloučení ho nahradil Leigh Halfpenny. Wales ale i v oslabení hned po přestávce přidal další pětku díky akci Hilla a poté, co Italové nevyužili ani krátké dvojnásobné přesilovky po vyloučení Daviese, bylo o výsledku rozhodnuto.

Důležitou čtvrtou pětku znamenající posun na druhé místo tabulky zaznamenal v zápase už podruhé skórující George North a mezi bodově úspěšné se pak zapsal i rváček Justin Tipuric. Italové sice po pětce Mattia Belliniho sice ještě kosmeticky upravili skóre, šestnáctou porážku na Six Nations v řadě už ale odvrátit nemohli.

Draci v posledním kole hostí v sobotu Francii, a pokud Angličané předtím neporazí Irsko i s bonusovým bodem, půjde s jistotou o přímý souboj o druhé místo. V opačném případě musí vítěz duelu v Cardiffu rovněž položit čtyři pětky.

Výsledky 4. kola Six Nations:

Irsko - Skotsko 28:8 (14:3)
Pětky: 21. a 40.+1 Stockdale, 45. Murray, 68. Cronin - 5. Kinghorn. Konverze: Sexton 4/4 - Laidlaw 0/1. Trestné kopy: 12. Laidlaw. Rozhodčí: Barnes (Anglie). Diváci: 51 700, hráno na Aviva Stadium.

Francie - Anglie 22:16 (9:9)
Pětky: 48. trestná pětka - 73. May. Konverze: Farrell 1/1. Trestné kopy: 24., 32., 36. a 62. Machenaud, 77. Beauxis - 3. a 28. Farrell, 20. Daly. Rozhodčí: Peyper (JAR). Diváci: 78 060, hráno na Stade de France.

Wales - Itálie 38:14 (17:7)
Pětky: 5. a 65. North, 3. Parkes, 42. Hill, 70. Tipuric - 9. Minozzi, 75. Bellini. Konverze: Anscombe 3/3, Halfpenny 2/2 - Allan 1/1, Canna 1/1. Trestné kopy: 36. Anscombe. Rozhodčí: Garces (Francie). Diváci: 50 000, hráno na Millenium Stadium.

Zdroj
ČT sport, bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články