Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

ANALÝZA: Kasparov při návratu neprohrává, Navara se zatím hledá

St. Louis - Garri Kasparov, mnohými považovaný za nejlepšího šachistu historie, sehrál svou poslední soutěžní partii v roce 2005. Pak se pokoušel o politickou kariéru, věnoval se psaní knih a trénování, přednášel, cestoval po světě. A letos se ve svých 54 letech rozhodl k nečekanému kroku – přijal divokou kartu organizátorů turnaje v St. Louis a vrátil se za šachovnici.

Garri Kasparov
zdroj: twitter.com/GrandChessTour

Všichni šachoví fanoušci byli zvědaví, jak to "bestii z Baku" po tak dlouhé době půjde. Nezkazí si jméno? Bude s novou generací držet krok? Pro české šachisty je turnaj o to zajímavější, že se ho (také na divokou kartu organizátorů) účastní i náš nejlepší hráč David Navara. Odpověď na všechny otázky naznačila už včerejší první tři kola. Ukázalo se, že legendární exmistr světa šachy hrát nezapomněl. Naopak Davidu Navarovi se nedařilo.

"Ve startovním poli budu snižovat výkonnostní průměr a zvyšovat věkový průměr," řekl trefně a nečekaně skromně před startem Kasparov. Nicméně bylo nepochybné, že se na turnaj pečlivě připravil. Náhoda tomu chtěla, že se hned v prvním kole utkal se Sergejem Karjakinem. A tahle partie měla i jiný než šachový náboj. Karjakin je totiž velkým fanouškem ruského prezidenta Vladimira Putina, několikrát se setkali také osobně.

Sergej Karjakin s Vladimirem Putinem
zdroj: Wikimedia

Kasparov byl během své politické kariéry naopak v opozici proti putinovskému režimu, dokonce strávil nějaký čas ve vězení a v současné době by se už do Ruska nevrátil. Když tak Karjakin hrál v loňském roce zápas o titul mistra světa proti Magnusi Carlsenovi, Kasparov se několikrát veřejně vyjádřil ve smyslu "že na to Karjakin nemá".

Jejich vzájemná partie v prvním kole tak byla s napětím očekávaná. Paradoxně ovšem nevybočila z rovnováhy a skončila poklidnou remízou. Zajímavé věci se děly spíš na vedlejších šachovnicích, přičemž nejhezčí partii předvedl jeden z nejlepších hráčů světa Levon Aronjan, bohužel na úkor Davida Navary.

Aronjan – Navara, pozice po 20. tahu černého
zdroj: GrandChessTour

Bílý v předchozím průběhu pozičně obětoval figuru za spojené volné pěšce v centru na polích e5 a d5. Neváhal ale přidat ještě další materiál postupem 21. e6 Jf6 22. Vxf6! Čímž de-facto obětoval celou věž. Pozice černého krále byla ale rozbořená a přes hradbu silných bílých pěšců se černé figury nemohly dostat svému králi na pomoc.

Partie skončila záhy, bílý ohrozil pěšce na h7 a chystal se po Vxh7 matovat černého krále. Navíc byl napadený také pěšec na f6 a dalo se říci, že pozice černého byla ztracená. David Navara se projevil jako gentleman, když nechal soupeře dát mat na šachovnici. Hrálo se 27… Kg8 28. Vxh7 Sxd5 29. Dg6+ Vg7 30. Dh5 Sxe4 31. Vh8 mat.

Aronjan – Navara, pozice po 27. tahu bílého
zdroj: GrandChessTour

Navara bohužel prohrál i druhou partii a chytil se až ve třetím kole, kdy v těžké situaci úspěšně reklamoval remízu trojím opakováním pozice proti Janu Něpomňaščimu. Se ziskem půl bodu ze tří partií nemůže být spokojený, ale bude mít dost času na nápravu. V tempu rapid šachu se během dalších dvou dnů odehraje ještě 6 partií, pak budou následovat dva dny bleskového šachu.

A jak si první den vedl Garri Kasparov? Nakonec po vyrovnaném boji remizoval všechny své tři partie. Komentoval to stylově: "Před 20 lety bych se třemi remízami spokojený nebyl, ale teď jsem."

Navara si s Kasparovem zahraje celkem třikrát, stejně jako se všemi ostatními účastníky. Před turnajem náš nejlepší šachista napsal: "Jsem rád, že si budu moci zahrát v tak silném turnaji. Nemám velké ambice, ale chci hrát dobré šachy. A na partie s Kasparovem se samozřejmě obzvláště těším. Budu to mít těžké, ale věřím, že bych s ním ze tří partií mohl uhrát bod nebo bod a půl."

Jestli se Navarovi podaří s legendárním Kasparovem držet krok, to se dozvíme ve středu večer, kdy se spolu střetnou poprvé. Průběh jednotlivých partií můžete vždy od 20:00 SEČ sledovat online na oficiálních stránkách turnaje http://grandchesstour.org.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články