Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Amnesty se zlobí, že se v Soči nebude smět demonstrovat

Moskva - Organizace na ochranu lidských práv kritizují ruskou vyhlášku zakazující demonstrace během zimní olympiády v Soči. Nařízení podepsal minulý týden prezident Vladimir Putin, platit má měsíc před a po olympijských hrách. V Soči vyhláška zakazuje mimo jiné všechna veřejná shromáždění, která nesouvisejí se sportovní akcí. Pochod na zahájení olympiády přitom plánovali například ruští gayové.

Policie v Soči
zdroj: ČTK/AP autor: Artur Lebedev

Putin považuje olympijské hry za věc osobní prestiže a je odhodlán učinit vše pro jejich hladký průběh. Moskva se sportovní událostí spojuje naděje na vylepšení ruské pověsti ve světě.

Sergej Nikitin, šéf Amnesty International v Rusku:"Vidíme v tom jasné porušení občanských práv, zvláště těch, která zajišťuje známý článek 31 ruské ústavy. Ten občanům garantuje právo na pokojné demonstrace, pochody a shromáždění. Je to také porušení dalšího článku ústavy o svobodě pohybu."

Putin nařídil v Soči měsíc před a měsíc po olympijských hrách zakázanou zónu. Auta budou moct do města vjíždět jen se zvláštní propustkou, lidé se kromě událostí spojených s hrami nebudou smět shromažďovat. Opatření začnou od 7. ledna do 21. března.

V posledních týdnech v zahraničí zaznívají výzvy k bojkotu her či k přenesení zimní olympiády 2014 mimo ruské území, a to kvůli homofobnímu zákonu, který Rusko nedávno přijalo.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články