Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Americký sjezdař Miller kritizuje chystanou změnu pravidel

Sölden - Americký sjezdař Bode Miller se přidal ke kritikům chystané změny pravidel. Mezinárodní federace FIS chce od sezony 2012/2013 prodloužit radius lyží pro obří slalom, což se lyžařům nelíbí. "To je snad špatný vtip? Je to krok zpět, ostatně jako vše, co FIS dělá," řekl čtyřiatřicetiletý Miller v rakouském Söldenu, kde o víkendu startuje Světový pohár.

Bode Miller
zdroj: AP autor: Alessandro Trovati

FIS nové pravidlo obhajuje bezpečností závodníků, na jejichž klouby by tak neměly působit příliš velké síly. Osmdesát procent sjezdařů ovšem podepsalo petici proti prodloužení točivosti "obřích" lyží z 27 za 35 metrů a navíc zakládají odbory. Podle Millera nebude lyžování díky většímu radiusu bezpečnější a navíc se tím zničí vše, co se dosud pro zatraktivnění závodů udělalo. "Příští rok si obyčejní lyžaři koupí v obchodech lepší lyže, než budeme mít ve Světovém poháru," řekl Miller.

Na vývoji lyžařského materiálu se podílela univerzita v Salcburku celkem šest let. Miller ale tvrdí, že od roku 2003 se alpské lyžování ubírá špatným směrem. Dvojnásobný vítěz Světového poháru si přeje, aby vedení FIS nová pravidla stáhlo. "Ať dělají opatření ohledně dějišť závodů, sponzorů a podobných věcí. O bezpečnosti a materiálu by měli rozhodovat výrobci a závodníci," řekl.

Miller tvrdí, že největší vliv na bezpečnost má vázání, kterého se nová pravidla netýkají. "Nikdy se tím nezabývali, to mluví za vše," uvedl. Šéf mužského sjezdového lyžování ve FIS Günter Hujara chápe rozhořčení závodníků, ale nesouhlasí s nimi. "Hlavním úkolem je zajistit stejné podmínky pro všechny. Nesouhlasím s tím, že by FIS měla jen dohlížet na trať," řekl Hujara. Při diskusním setkání Forum Alpinum v předvečer zahájení SP uvedl, že FIS i přes množící se protesty na nových pravidlech trvá. "Rada FIS už o tom rozhodla, už s tím nic neuděláme," konstatoval.

Chystané změny se nelíbí ani výrobcům lyží s výjimkou zástupců firmy Atomic. "Bude nás to stát spoustu peněz. Rozhodnut na základě vědeckého výzkumu je nebezpečné. Opravdovými znalci jsou lyžaři," řekl Siegfried Voglreiter z Fischeru. Zástupce Headu označil změny za nelogické a nepochopitelné. Dnes by se měla konat schůzka zástupců FIS a sjezdařů i za účasti výrobců a dalších odborníků, aby se jednalo o případné úpravě pravidel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články