Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

130 lidských sil České televize na novoměstském biatlonu

Nové Město na Moravě - I pátek třináctého jsme šťastně, i když ne jednoduše zvládli a máme za sebou právě polovinu přímých přenosů ze Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Redakce sportu na programu ČT4 vysílá závody v plném nasazení i proto, aby si vyzkoušela vhodný formát pro mistrovství světa, které tady proběhne už za rok.

Redakční tým pro české vysílání: stojící zleva expert Ivan Masařík, expert-analytik Miroslav Langer, expert Roman Dostál
zdroj: ČT4

Kostru celého projektu vytváří Jirka Rejman, který se biatlonu věnuje už řadu let. Ponechal si na starost komentování, ve kterém mu pomáhají bývalí špičkoví závodníci Roman Dostál a Ivan Masařík, a také koordinuje podobu úvodních a závěrečných studií, moderované Petrem Kubáskem. Čerstvé postřehy z trati podávají dva reportéři, Jana Niklová na obvyklém místě v cíli a Tomáš Lachman nově přímo ze střelnice. S nápadem na analytika statistik, jehož úlohu jsem nakonec dostal já, přišel také Jirka Rejman a je to zcela nevyzkoušený a originální koncept, který nemá ani v biatlonu obvykle vzorová německá televize. Oba reportéři se navíc starají o natáčení jednotlivých reportáží ze zákulisí, kde je třeba vyzdvihnout i nasazení režiséra českého vysílání Petra Musila, který se kvůli těmto příspěvkům mění zároveň ve střihače.

Kromě týmu na přípravu studia a českého komentáře, jehož základ si můžete prohlédnout na fotografiích, je ale v Novém Městě i velká skupina kameramanů, zvukařů, střihačů, techniků a dalších profesí pod vedením režiséra Charilaose Karadžose, která připravuje přenosy ze samotné sportovní akce – a právě ty od České televize přebírá celý svět. Protože biatlon se v Česku objevuje jen zřídka, není to pro náš štáb jednoduché. Vždyť třeba v Německu se tomuto sportu lidé v některých televizních profesích věnují nepřetržitě třeba desítky let. Proto všem udělalo velkou radost, když jejich práci po prvním závodu na 15 kilometrů žen pochválil vždy přísný zástupce Mezinárodní biatlonové unie IBU. Nejtěžší disciplínou na televizní zvládnutí je právě sprint, a tak tu všichni doufají, že je i po dnešním a zítřejším vysílání potká podobné uznání. Celkově se na přenosech z Nového Města podílí za Českou televizi 134 lidí, z toho čtvrtina se věnuje pouze vysílání pro Česko.



Naše fotografické momentky ukazují jak občasné chvilky klidu, momenty před začátkem práce, tak i okamžiky plného nasazení. Neukazují už, jak nás dnes potrápilo počasí – na fotografování nebyla moc nálada a fototechnika ho nezvládala. Televizní technika naštěstí vydržela, a tak si vánici v přímém přenosu můžete zopakovat třeba v archivu iVysílání. Další drobečky z toho, jak se Světový pohár v Novém Městě připravoval, pro vás natočí a přinese také náš pořad Čtyřka. Já už jen dodám, že vichřici s návaly sněhu přestáli všichni členové štábu prozatím ve zdraví a už se těší na příští vysílání a na to, že se snad společně dočkáme toho, co se zatím pomalu a krůček za krůčkem blíží – nějakého pořádného českého úspěchu.

Z Nového Města na Moravě za celý štáb ČT4 Miroslav Langer.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články