Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Zlomí Mahomes kletbu Super Bowlu? Chiefs jsou znovu ve finále, favoritem je ale Philadelphia

Svět amerického fotbalu má své letošní epicentrum v arizonské poušti. V Glendale na stadionu Arizony Cardinals vyvrcholí probíhající ročník už 57. Super Bowlem. Druhou cenou pro nejužitečnějšího hráče sezony ověnčený Patrick Mahomes dovedl Kansas City potřetí za poslední čtyři sezony do finále. Proti němu ale bude stát nejen dominantní obrana Philadelphie, ale i prokletí ceny MVP.

Patrick Mahomes
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

Držitel prestižního ocenění totiž vyhrál ve stejném roce i trofej Vince Lombardiho naposledy před 23 lety, kdy uspěla legenda Rams Kurt Warner.

Od té doby si úřadující MVP zahrál Super Bowl jen devětkrát, a pokaždé stál na straně poražených. Nezvládly to ani takové legendy jako Peyton Manning a Tom Brady, oba se o to pokoušeli dokonce dvakrát.

Naposledy se nejlepší hráč základní části probojoval se svým týmem do finále před pěti lety, Brady ale tehdy narazil právě na Eagles, kteří získali svůj první Super Bowl. Tehdy také naposledy postoupily do boje o titul nejlepší týmy obou konferencí.

Mahomes obdržel od volitelů 48 z 50 hlasů. K ocenění ho nasměrovalo 5250 naházených yardů a 41 asistencí, v obou statistikách vládl celé soutěži.

Chiefs díky němu vyhráli základní část s bilancí 14-3 a následně v play-off přešli přes Jacksonville a Cincinnati, kterému oplatili loňskou porážku v konferenčním finále.

Trenér Kansas City Chiefs Andy Reid
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

"Patrick si zaslouží všechna ocenění, protože tvrdě pracuje na tom, aby byl nejlepší. A věříme, že to dokáže i teď," řekl hlavní trenér Chiefs Andy Reid, který v letech 1999 až 2012 vedl právě Philadelphii.

Kouč přezdívaný Big Red vede Kansas City už deset let a vybudoval z něj jeden z nejlepších ofenzivních týmů současné NFL.

Naopak pro Nicka Sirianniho je angažmá u Eagles první velkou trenérskou štací. I on zná prostředí soupeře, v letech 2009 až 2012 působil v Chiefs jako jeden z asistentů.

Proti Mahomesovi bude stát vycházející hvězda mezi quarterbacky Jalen Hurts, který ve své třetí sezoně zazářil a v hlasování o cenu MVP skončil druhý. Philadelphia s ním na hřišti prohrála v základní části jediný zápas.

Jalen Hurts uniká obraně Washingtonu
zdroj: USA Today Sports autor: Bill Streicher

Hurts už sice prokázal své kvality i v pasovém útoku, jeho neméně silnou zbraní jsou ale rychlé nohy a schopnost dobře analyzovat situaci na hřišti. V sezoně včetně play-off skóroval po zemi patnáctkrát, čímž vymazal jedenáct let starý rekord Cama Newtona.

Půjde o první Super Bowl, kdy proti sobě nastoupí dva quarterbackové tmavé pleti. Dohromady jim je jen 51 let, což z nich dělá nejmladší pár rozehrávačů v historii finálových zápasů.

Zásadní pro Chiefs je, zda bude Mahomes schopen hrát na sto procent. V divizním kole play-off s Jacksonville si poranil kotník, a ačkoliv zvládl dohrát zápas a odházel i utkání s Bengals, může ho zranění limitovat.

Právě jeho výkon je ale pro vyhlídky Kansasu na trofej klíčový, neboť experti z větší části favorizují před finále Philadelphii. Eagles mají o poznání silnější ofenzivní linii a statisticky druhou nejlepší obranu ligy. Hned čtyři hráči Philadelphie mají v sezoně na kontě alespoň deset skládek soupeřova quarterbacka.

Radost hráčů Philadelphie Eagles
zdroj: USA Today Sports autor: Eric Hartline

Naopak defenzivu Chiefs čeká těžký úkol zastavovat variabilní běhový útok Philly s třemi kvalitními running backy, které navíc doplňuje svými akcemi Hurts. Na druhé straně Eagles potřebují zastavit přihrávky na druhou hlavní hvězdu Kansasu Travise Kelceho.

Pro Kelceho půjde o dvojnásob výjimečný zápas, neboť nastoupí proti svému bratrovi Jasonovi, který je mozkem ofenzivní linie Philadelphie. Půjde o první bratrský souboj v historii Super Bowlu.

"Moc se na to těšíme. Potkají se dva skvělé týmy a uvidíme, kdo z nás se bude na konci radovat," řekl Jason Kelce, který před sezonou uvažoval o ukončení kariéry, ale ještě si ji prodloužil a stejně jako mladší bratr zabojuje o druhý prsten pro vítěze.

Poločasovou show tentokrát obstará zpěvačka Rihanna. Půjde o její první živé vystoupení po pěti letech, kdy si dávala pauzu i kvůli loňskému narození syna. Naposledy zpívala v roce 2018 na vyhlašování cen Grammy.

"Všichni jsou nadšení z toho, že vystoupí právě Rihanna. Moje rodina se na to těší možná více než na celý zápas. Také bych se díval, ale trenér nám to během poločasu zakázal. Tak se budu muset podívat až na záznam," žertoval Mahomes.

Zdroj
ČTK, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články