Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Zemřela legenda amerického fotbalu, herec a občanský aktivista Jim Brown

Ve věku 87 let zemřel legendární hráč amerického fotbalu a později velmi úspěšný herec a také aktivista za občanská práva Jim Brown. Šampion NFL z roku 1964 a držitel tří ocenění pro nejužitečnějšího hráče zámořské ligy je považován za jednoho z nejlepších hráčů všech dob, příslušnou anketu časopisu Sporting News v roce 2002 vyhrál. Zemřel ve čtvrtek ve svém domě v Los Angeles, oznámila na Instagramu jeho žena Monique.

Jim Brown
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

Brown strávil celou devítiletou kariéru v NFL v letech 1957 až 1965 v týmu Cleveland Browns na pozici running backa, za tu dobu nevynechal ani jeden zápas a byl držitelem mnoha rekordů.

Sportovní kariéru, za niž byl v roce 1971 uveden do Síně slávy amerického fotbalu, nicméně ukončil překvapivě na vrcholu už ve 30 letech a dal se na hereckou dráhu.

Objevil se ve více než třech desítkách hollywoodských filmů, role ztvárnil například ve snímcích Tucet špinavců, Běžící muž či Mars útočí!

"Jim Brown byl prakticky nezastavitelný v jakékoliv aréně. Na hřišti, jako hollywoodský hrdina nebo advokát občanských práv. Brown byl síla," napsala agentura AP.

"Legenda. Lídr. Aktivista. Vizionář. Je nemožné popsat hlubokou lásku a vděk, které cítíme díky tomu, že jsme malinkou součástí Jimova neuvěřitelného života a odkazu," uvedl Brownův bývalý klub.

"Jim Brown byl nadaný sportovec –⁠ jeden z nejdominantnějších hráčů, kteří se kdy objevili na hřišti, ale také osobnost, která pomohla přinést změnu," řekl komisionář NFL Roger Goodell.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články