Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Z Prahy až do CFL. Pae je prvním draftovaným Čechem v profesionální soutěži amerického fotbalu

Americký fotbal v Česku se může radovat z velkého úspěchu. Alain Pae se stal historicky prvním Čechem, jehož jméno se objevilo v draftu některé ze zámořských soutěží. Rodáka z Prahy si do svých služeb vybral Edmonton Eskimos z kanadské CFL, která je považována za druhou nejkvalitnější ligu po NFL.

Alain Pae skládá quarterbacka soupeře
zdroj: caaf.cz autor: Lukáš Machala

Pae svou fotbalovou kariéru začínal v Prague Lions. V dresu pražského týmu odehrál dvě sezony, 2015 a 2016. Za úvodní sezonu v kariéře si vysloužil druhé místo v anketě Objev roku, kterou vyhlašovala Česká asociace amerického fotbalu. V té druhé se s Lions dostal až do finálového Czech Bowlu, ve kterém nakonec Lions podlehli Prague Black Panthers.

"Pamatuji si Alaina, když přišel na náš první trénink. Hned jsem viděl, že je to atleticky nejlíp vybavený hráč, jakého jsme kdy měli," vzpomíná na Paeho jeho bývalý trenér v Prague Lions Zach Harrod.

Po sezoně 2016 se Pae vydal na univerzitu do kanadské Ottawy. Za univerzitní tým Gee-Gees ale odehrál pouze sezonu 2017. "Moje univerzitní kariéra byla hodně krátká. Po příchodu jsem byl nováček, ale zároveň veterán. Byl jsem zkrátka starý. Mají tu pravidlo ohledně věku. Zažádal jsem o výjimku, tu jsem ale nedostal," vysvětlil Pae.

Eskimos se dvou vynechaných sezon nezalekli a sáhli po českém hráči ve druhém kole na třinácté pozici celkem. "Ještě jsem nestihl oslavovat. Posledních čtyřiadvacet hodin bylo hektických, ale je to neuvěřitelný pocit. Pracoval jsem na tom hrozně dlouho," popisoval Pae radost pár hodin po draftu.

Alain Pae (90) při obranné akci
zdroj: caaf.cz autor: Dick McRitchie

Průběh draftu Pae nesledoval. "Myslel jsem si, že budu draftovaný, ale nečekal jsem, že takto vysoko. Hrál jsem s bráchou na Playstationu, když v tom mi zavolal generální manažer Edmontonu. Původně jsem ten hovor ani nechtěl vzít, než mi došlo, o co se jedná," vzpomíná.

Pae, jehož otec je Kanaďaň, musel získat kanadské občanství, aby mohl do draftu. "Kvůli pravidlům bylo mnohem jednodušší dostat se do týmu jako Kanaďan než jako cizinec. Občanství jsem získal na poslední chvíli, zhruba měsíc před draftem," dodal Pae.

Přestože dvě sezony nehrál, byl o něj zájem. "Absolvoval jsem spoustu telefonátů, zájem projevilo asi šest týmů," vysvětlil Pae, který hraje na pozici defenzivního enda.

Vzhledem k průběhu jeho kariéry je draft na začátku druhého kola považovaný za riskantní. "Je to asi největší divoká karta celého draftu. Že šel z třinácté pozice, je šokující. Je to velmi riskantní výběr,” ohodnotil volbu Eskimos novinář John Hodge z 3DownNation.

Jeho trenér z Prague Lions věděl, že je před jeho svěřencem velká sportovní budoucnost. "Věděl jsem, že může dokázat velké věci, když bude chtít. Využil svůj potenciál a probojoval se až k draftu jako první český hráč," uvedl Harrod.

Eskimos jsou jedním z devíti týmů, které hrají CFL. Commonwealth Stadium v Edmontonu má kapacitu více než 60 tisíc diváků. "Mám štěstí, protože Edmonton patří ke špičce v zázemí. Mají jeden obrovský komplex, kde mají vše od hřiště po saunu, fyzio a dokonce i kadeřníka. Já tam budu bydlet," dodal Pae s úsměvem.

Vzhledem k současné pandemii není jasné, kdy sezona začne. Podle původního harmonogramu se měla základní část rozjet v červnu. "Kolují zvěsti, že se to má o měsíc posunout, ale momentálně nikdo neví," uzavřel Pae.

Zdroj
caaf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články