Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Viva Las Vegas. Raiders podruhé opustí Oakland a své věrné fanoušky

Oakland - Je to definitivní. Majitelé klubů NFL začátkem týdne odsouhlasili to, o čem se diskutovalo už několik měsíců. Oakland Raiders – jedna z tradičních značek soutěže – se z východní části Sanfranciského zálivu přesune do nevadského Las Vegas. Z pohledu vedení se rozhodně nejedná o hazard, ale o sázku na jistotu. Pohledem fanoušků je to zrada. Plivnutí do tváří lidem, kteří bez jakékoliv nadsázky patří k nejvěrnějším v celé NFL.

Fanoušci Oakland Raiders
zdroj: Reuters autor: Kyle Terada

Příznivci Raiders posledních 15 let čekali (mnohdy i trpěli), než se jejich celek zase jednou probije do play-off. Když to vypadá, že černá a stříbrná by mohla v lize po delší době hrát důstojnou roli, Raiders se pakují a míří do pouště. Ale ne hned. Vybudování zbrusu nové arény v Las Vegas zabere 2 až 3 roky, takže do té doby by Raiders měli zůstat v Oaklandu. Bude to taková malá sportovní variace na brexit. Tým, který město opouští, v něm ještě musí nějakou dobru setrvat, a bude zajímavé sledovat, jak tuto situaci stráví věrní fanoušci známí jako Raider Nation.

Ve sportovních encyklopediích by se mohli označovat za synonymum loajality a oddanosti. Samozřejmě, existuje celá řada klubů, které mají pevné sepětí se svou fanouškovskou základnou. V Oaklandu tento vztah historicky formoval tým s drsnou pověstí, který si získal srdce tvrdě pracujících dělníků v oaklandských fabrikách a přístavu.  

"Raiders jsou rodina. Všichni držíme pohromadě a je jedno, jestli má náš tým bilanci 10-0 nebo 0-10. Prostě pořád fandíme a stojíme za nimi," sdělil autorovi těchto řádků jeden z fanoušků v roce 2013.

Je nám líto, video expirovalo.
Fanoušci Oakland Raiders

S napětím proto veřejnost sledovala jednání o situaci kolem milovaných Raiders. Už o ně totiž jednou přišli. To když si mezi lety 1982 až 1994 "odskočili" do Los Angeles. Jejich další setrvání v Oaklandu se průběžně projednávalo od roku 2009, kdy klub vždy o pár let prodlužoval nájemní smlouvu na současném stadionu, aby s oaklandskými zastupiteli pracoval na trvalém řešení, které představovala výstavba nového stadionu.

Ano, hlavním důvodem k přesunu je právě potřebné zázemí. 63tisícové O.co Coliseum v Alamedě na okraji Oaklandu už totiž nevyhovuje současným standardům NFL. Otevřený byl v roce 1966 a vzhledem k tomu, že jej Raiders sdílí společně s baseballovým klubem Athletics, který za sezonu sehraje 82 domácích zápasů, jeho opotřebení je značné. Zkrátka přesluhuje.

Na druhou stranu pohledem našince: rozhodně není na spadnutí, třeba český fanoušek by si na tribunách neměl nač stěžovat, má své kouzlo a atmosféra při zápasech je naprosto podmanivá. 

Nový stadion v Oaklandu nebude

Za běžného provozu je nemožné stánek rekonstruovat, proto je jedinou variantou stavba nového stadionu. A v tom právě vznikl zádrhel. Oakland totiž zrovna nepatří mezi města, která by mohla bezstarostně rozhazovat veřejné prostředky. A majitel Mark Davis zase nechtěl stadion stavět jen ze soukromých peněz. Kompromis s radnicí se nenašel, a tak už nebylo otázkou jestli, ale spíš kdy a kam se Raiders z Oaklandu vystěhují.

Původní variantou relokace byl Texas, pak Los Angeles, nakonec ale Nájezdníci vezmou útokem rulety a automaty v Las Vegas. Město totiž Davisovi slíbilo příspěvek 750 milionů dolarů. To je v oblasti dotací sportovních stadionů nový americký rekord. Majitel Raiders moc dobře věděl, že tak štědré přivítání se jeho týmu jinde nedostane a dohoda byla na světě. Odhadovaná cena nové arény je přibližně 1,7 miliardy dolarů, tedy 42, 5 miliardy korun. Datum stěhování – nejpozději v roce 2020.

Mark Davis - majitel Oakland Raiders
zdroj: Reuters autor: Richard Carson

"Očekávám zklamání ze strany fanoušků. Pro mě je teď důležité, abych jim vysvětlil, proč jsme museli takový krok udělat," komentoval rozhodnutí majitel Raiders.

"9 měsíců jsme neúnavně pracovali na řešení, které by přineslo jistotu a stabilitu pro organizaci Raiders a celou ligu a tím je přesun do Las Vegas," dodal po hlasování šéf NFL Roger Goodell.

"Ještě se nestalo, aby NFL odhlasovala přesídlení týmu ze zavedeného trhu a navíc s návrhem finančního řešení stávající situace. Pro udržení Raiders jsem udělala vše, co se dalo," uvedla starostka Oaklandu Liby Schaafová. Ta na poslední chvíli představila plán na vybudování stadionu do roku 2021, ale Goodell návrh ozdmítl s tím, že je plný nejasností.

A fanoušci? Ti svými reakcemi zaplavili Twitter. Vesměs se shodli na tom, že NFL je sobecká a nezáleží jí na fanoušcích.

Pro Oakland a jeho sportovní příznivce je to další těžká rána. Kromě Raiders totiž brzy přijdou také o špičkový basketbalový tým NBA Golden State Warriors, který se od sezony 2019/20 přestěhuje přes zátoku do San Francisca. Jak to ale bude s diváckým zájmem vypadat v dosud nesportovním Las Vegas, které se těší i na NHL?

Že by se tam po desítkách tisících houfně stahovali fanoušci z Oaklandu, těžko předpokládat. Budou-li Raiders vyhrávat, zájem by mohl být slušný. Pokud se jim ale nebude dařit, hrozí, že se do ochozů budou možná muset namontovat automaty z přilehlých casin. Vroucně podporovat tým, který jen prohrává, totiž opravdu uměli jen fandové v Oaklandu.

Je nám líto, video expirovalo.
Oakland Raiders se přesouvají do Las Vegas
Zdroj
telegraph.co.uk, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články