Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Veselý podzim v New Yorku. Giants a Jets se po letech zmaru znovu derou vzhůru

New York Giants i jejich souputníci Jets patřili v posledních letech do suterénu NFL. Pro soupeře to v domácím prostředí většinou znamenalo povinnou výhru a ani výlety do "Big Apple", lépe řečeno do sousedního East Ruthefordu nepatřily k těm nejtěžším. Časy se ale mění, oba někdejší otloukánci jsou letos největším překvapením svých konferencí. V sezoně plné překvapení se o nich nahlas hovoří jako o kandidátech na postup do play-off.

Radost hráčů New York Giants
zdroj: USA Today Sports autor: Brad Penner

Na poslední úspěchy už v kancelářích na MetLife Stadium pomalu sedá prach. Jets postoupili v sezoně 2010 podruhé za sebou do konferenčního finále, od té doby ale na účast ve vyřazovacích bojích čekají. Giants o rok později vyhráli Super Bowl, v následujících deseti sezonách ale v play-off odehráli jediný zápas.

Před sezonou Obři nabídli první velkou trenérskou šanci Brianu Dabollovi. Ten získal v různých asistentských rolích pětkrát Super Bowl s Patriots a v posledních čtyřech letech byl úspěšným ofenzivním koordinátorem v Buffalu. A po předchozích přešlapech se to ukázalo jako trefa.

Daboll začal vracet tradičnímu klubu zpět sebevědomí, když už v úvodním zápase proti Tennessee odmítl hrát na jistotu a v závěru díky dvoubodové konverzi urval těsné vítězství. Giants měli několikrát i štěstí, proti Carolině i Chicagu byli spíš jen tím méně špatným týmem, v pátém týdnu ale dokázali v Londýně přehrát favorizované Green Bay Packers a nyní po obratu ve čtvrté čtvrtině udolali silný Baltimore.

Otočka s Ravens byla už třetím utkáním v sezoně, které Giants zvládli, ačkoliv prohrávali o deset a víc bodů. Kredit jde ale i za defenzivním koordinátorem Donem Martindalem, který přišel právě z Baltimoru. V rozhodujících chvílích dokázal vytvořit tlak na quarterbacka Ravens Lamara Jacksona a domácí obrana dvakrát získala míč. Poprvé z toho byl vítězný touchdown Saquona Barkleyho, podruhé v podstatě ukončení zápasu.

Nový trenérský štáb nemá přitom k dispozici bůhvíjaké zbraně. Daniel Jones po třech průměrných sezonách teprve teď hraje jako quarterback, co by si zasloužil prodloužení kontraktu, ofenzivní linie je přinejlepším průměrná a jedinou hvězdou útoku je running back Barkley. To samé se dá říct i o defenzivě, ale i tady platí, že jména týmový výkon nedělají.

Giants mají poprvé od roku 2009 bilanci 5-1 a před sebou navíc relativně lehčí střední část sezony. Po zápasech v Jacksonville a Seattlu a týdenní pauze domácí utkání s Houstonem a Detroitem. Pro Dabollův výběr žádné nepřekonatelné překážky. A pokud je Giants zvládnou, bude se s nimi definitivně muset letos počítat.

Totéž v tmavězeleném platí o Jets. Ti vsadili pro změnu na defenzivního mága Roberta Saleha, který udělal z obrany San Francisca postrach ligy. V New Yorku je druhým rokem, a i když Jets ukazovali náznaky zlepšení už loni, tak teprve teď nese jeho práce výsledky.

Gang Green se rozjížděl pomaleji, v posledních týdnech ale dělá svým lety zkroušeným fanouškům nečekanou radost. Výhra v Pittsburghu, domácí demolice Miami 40:17 a nyní nečekané vítězství na Lambeau Field.

Saleh dal dohromady obranný plán, který se Aaronu Rodgersovi zajídal celý zápas. Obrovitý tackle Jets Quinnen Williams byl po právu mužem zápasu, krom dvou sacků Rodgerse si připsal dvě skládky pro ztrátu yardů, tři hity a zblokovaný field goal.

A pokud už domácí quarterback dostal míč do vzduchu, tam kraloval cornerback Sauce Gardner. Přes čtyřku letošního draftu šla jediná, a to pouze osmiyardová akce za celé utkání. A když se k tomu přidala dlouhodobá bolest Green Bay v podobě mizerné hry speciálních formací (kromě zmíněného field goalu také punt zblokovaný do touchdownu), byla pohroma Packers na světě.

Rozehrávači Jets Zachu Wilsonovi tak k vítězství stačilo pouhých deset přihrávek pro 110 yardů. Útok odtáhl ve svém dalším stoyardovém zápase running back Breece Hall a zbytek zvládla případně obrana. Tryskáče teď čeká utkání v Denveru a pak doma s Patriots, ta opravdová zkouška ale přijde až první listopadovou neděli, kdy na MetLife Stadium přijede hlavní favorit konference AFC Buffalo.

Právě Bills byli jedním z aktérů hlavního taháku nedělního programu. Tým pod vedením Joshe Allena zvládl odvetu za lednové divizní kolo play-off a vyhrál na Arrowhead nad Kansas City Chiefs 24:20. Utkání ale v máločem připomínalo předchozí bláznivý zápas, ve kterém padlo v posledních dvou minutách 25 bodů a rozhodovalo až prodlužení.

Snad jen závěr prvního poločasu, kdy po prvním touchdownu Bills v zápase stihli během zbývajících 16 sekund domácí ještě vyrovnat. Uzdravený Harrison Butker trefil kop ze 62 yardů, čímž vylepšil nejen své osobní maximum, ale i rekord stadionu.

Souboj elitní quarterbacků nové generace nakonec vyhrál Josh Allen, který kromě chyby v úvodu předvedl znovu hru na úrovni nejlepšího hráče sezony. V rozhodujícím drivu předvedl jak spektakulární běh s přeskočením bránícího hráče, tak milimetrovou přihrávku na skórujícího Dawsona Knoxe.

Výsledky 6. hracího týdne NFL:

Chicago - Washington 7:12, Atlanta - San Francisco 28:14, Cleveland - New England 15:38, Green Bay - NY Jets 10:27, Indianapolis - Jacksonville 34:27, Miami - Minnesota 16:24, New Orleans - Cincinnati 26:30, NY Giants - Baltimore 24:20, Pittsburgh - Tampa Bay 20:18, LA Rams - Carolina 24:10, Seattle - Arizona 19:9, Kansas City - Buffalo 20:24, Philadelphia - Dallas 26:17.

Zdroj
Bleacher Report, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články