Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

V souboji legend Brees předčil Bradyho, na Foxborough už úřaduje Newton

NFL je zpět. V atmosféře předvolebního šílenství, pokračující vlny násilných protestů v ulicích měst, mentálně hluboce rozdělené země a kvůli neslábnoucí koronavirové pandemii téměř bez diváků, profesionální sezona "nejameričtějšího" ze všech sportů přesto začala podle plánu. Hned na úvod utrpělo pár prognóz a zaručených tipů tvrdou ránu a nejen Tom Brady se přesvědčil o tom, že ho ještě letos čeká hodně práce.

Drew Brees v objetí s Tomem Bradym
zdroj: AP autor: Butch Dill

První souboj dvou quarterbacků nad 40 let v historii soutěže měl být diváckým tahákem prvního kola. Kvůli stále dosti kritické epidemiologické situaci v Louisianě se ale hrálo před prázdnými tribunami Superdomu. "Bylo to, jako bychom hráli v Tampě," rýpl si do soupeře a divizního rivala hvězdný end Saints Cameron Jordan.

Hosté z Floridy byli po velkých změnách jedním z nejvíc sledovaných týmů soutěže. Ale podle očekávání se ukázalo, že akvizice legendárního Toma Bradyho a resuscitace Roba Gronkovského z Bucs automaticky druhé Patriots neudělá. Tampa je jedním z týmů, které budou v úvodu sezony doplácet na limitovaný počet tréninků a absenci přípravných zápasů, podle jmen jeden z nejlepších útoků ligy potřebuje ještě čas na sehrání.

Brady sice hned ve svém prvním drivu dokázal po krátkém běhu skórovat touchdown, ani jedna z hlavních postav veteránského duelu ale nepředvedla zdaleka své maximum. Brew Brees měl úspěšnost přihrávek jen 60 procent a pouhých 160 naházených yardů, na rozdíl od soupeře se ale zvládl vyvarovat velkých chyb.

To "Tom Terrific" dvakrát našel místo vlastního receivera jen rukavice obránce soupeře a v obou případech to Saints potrestali touchdownem. Nevyznamenala se ani speciální formace Bucs, která si nechala zblokovat field goal a za stavu 17:31 zpackala příjem puntu, kdy míč znovu získali domácí, a potom už Tampa neměla šanci se do zápasu dostat.

Naopak na Foxborough je zatím veselo. Patriots začali novou éru s Camem Newtonem a po prvním kole mají rozhodně důvod k optimismu. Někdejší MVP ligy a etalon módního nevkusu Newton proti Miami předvedl, že pokud je zdravý a ve formě, je to stále jeden z nejnebezpečnějších quarterbacků ligy.

Hned se ukázalo, že na Pats čeká velká změna stylu. Newton zaznamenal 15 běhů pro 75 yardů, což je nejlepší výkon jakéhokoliv quarterbacka v historii klubu z Massachusetts, navíc dvakrát skóroval. Celkem má jednička draftu 2011 na kontě už 60 touchdownů a pouze dál posunuje vlastní rekord ligy. Podle očekávání Patrioti budou letos hodně běhat a tak nebylo divu, že duel na Foxborough skončil ze všech odpoledních zápasů NFL nejrychleji.

Ti, kdo čekali, že draft mladého quarterbacka a potenciálního konkurenta v prvním kole zatřese se sebevědomím Aarona Rodgerse, byli asi trpce zklamáni. Rozehrávač Green Bay Packers měl v divizním souboji v Minnesotě přes 350 naházených yardů, čtyři asistence a s nezkušenou sestavou cornerbacků Vikings si dělal prakticky, co chtěl. Packers v bodově nejbohatším zápase kola získali důležitou výhru 43:34.

Dominantní výkon předvedl i Russell Wilson v Atlantě. Quarterback Seattlu čtyřmi asistencemi řídil pohodlnou výhru Seahawks 38:25. Wilson jako teprve druhý rozehrávač naházel přes 30 tisíc yardů a zároveň po zemi získal více než 4000 yardů. A na to mu stačilo pouhých devět sezon.

Hned na úvod se také zrodilo několik překvapení. Philadelphia vedla ve Washingtonu nad místním "týmem, co hledá jméno" už 17:0, jenže pak začala úřadovat defenzivní linie domácích pod vedením dvojky letošního draftu Chase Younga. Celkem osmkrát poslala k zemi quarterbacka Eagles Carsona Wentze a tým z hlavního města nakonec otočil výsledek na 27:17.

Jacksonville v průběhu jara a léta zobchodovalo snad každého hráče, který měl ještě nějakou solidní hodnotu, a vydalo se cestou přestavby. Pro posílené Indianapolis s novým quarterbackem Philipem Riversem tak měli být Jaguáři snadným soustem.

Jenže na severní Floridu se znovu vrátila "Minshew Mania". Knírač Gardner Minshew i s vybrakovaným útočným arzenálem předvedl takřka dokonalý výkon, jako první hráč v historii dokázal v úvodním utkání sezony zkompletovat více než 95 procent přihrávek a třemi asistencemi dovedl Jaguars k nečekané výhře 27:20.

Drbat hlavu si musí hned na úvod i poslední finalisté ze San Francisca. DeAndre Hopkins hned při prvním zápase za Arizonu zaznamenal kariérní maximum 14 zachycených přihrávek, nachytal 150 yardů a jeho Cardinals po obratu ve čtvrté čtvrtině vezou ze Zlatého zálivu vítězství 24:20. A to přesto, že jejich kopáč Zane Gonzalez ze tří pokusů z poloviny hřiště trefil pouze jeden.

A pak je tu speciální kategorie pro Detroit. Lions měli duel s arcirivaly z Chicaga rozehraný skvěle, po třech čtvrtinách vedli 23:6. Matthew Stafford dal znovu připomenout, že kdysi býval jedničkou draftu, veterán Adrian Peterson trhal obranu jako zamlada a obrana do ničeho velkého Bears nepouštěla. Jenže po snížení hostů Detroit ztratil jistotu. Matt Prater netrefil field goal, Stafford v kritické chvíli spáchal interception a Chicago prakticky z ničeho vykutalo dalších čtrnáct bodů a výhru 27:23.

Kousek od vítězné premiéry byla jednička letošního draftu Joe Burrow. Poslední vítěz Heismanovy trofeje zvládl ve vyrovnaném zápase s Chargers dostat domácí Cincinnati během závěrečných tří minut i bez timeoutu do skórovací pozice. Jenže touchdown uzdraveného A.J. Greena byl kvůli diskutabilnímu faulu odvolán a následně kicker Randy Bullock minul field goal, který by znamenal prodloužení.

Výsledky 1. hracího týdne NFL:

Kansas City - Houston 34:20, Atlanta - Seattle 25:38, Baltimore - Cleveland 38:6, Buffalo - NY Jets 27:17, Carolina - Las Vegas 30:34, Jacksonville - Indianapolis 27:20, Detroit - Chicago 23:27, Minnesota - Green Bay 34:43, New England - Miami 21:11, Washington - Philadelphia 27:17, Cincinnati - LA Chargers 13:16, New Orleans - Tampa Bay 34:23, San Francisco - Arizona 20:24, LA Rams - Dallas Cowboys 20:17.

Zdroj
ESPN, Sportsnet, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články