Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Už jen krůček. Americký fotbal v bezkontaktní verzi může být za pět let na OH

Nezbývá už mnoho překážek a americký fotbal by se mohl už v Los Angeles v roce 2028 začlenit do olympijské rodiny. Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru potvrdila, že splňuje všechna požadovaná kritéria. O tom, jestli bude zařazen za pět let jako jeden ze sportů přidaný místními organizátory, se rozhodne na říjnovém kongresu MOV v Bombaji. Pokud by se tak stalo, hrála by se jeho bezkontaktní varianta nazývaná vlajkový fotbal.

Vlajkový fotbal
zdroj: ČTK/AP

Prozatímní uznání od MOV získala Mezinárodní federace amerického fotbalu (IFAF) už před deseti lety. Nyní jí MOV udělil plné uznání. Splnila kritéria jako nezávislost řízení, dodržování Olympijské charty a antidopingových pravidel a minimálně 50 členských federací z nejméně tří kontinentů.

"IFAF může v současnosti napočítat 74 přidružených národních federací z pěti kontinentů, které mají odhadem téměř 4,8 milionu registrovaných členů," uvádí MOV.

Vedení světového amerického fotbalu rozhodnutí MOV ocenilo. "Děkujeme sportovnímu oddělení MOV za jeho přísnost a vedení během hodnoticího procesu. Toto rozhodnutí je zárukou, že posílená pozice a činnost IFAF splňuje nejvyšší mezinárodní standardy. Před říjnovým kongresem MOV jsme optimističtí a hodláme dál posuzovat, jak se můžeme zlepšit ve prospěch našich sportovců a našeho sportu, protože pokračuje jeho rychlý růst po celém světě," uvedl prezident IFAF Pierre Trochet.

Co je vlajkový fotbal?

O zařazení do olympijského programu v Los Angeles usiluje takzvaný vlajkový fotbal. Ten se hraje v pětičlenných týmech a pro sebrání míče soupeři musejí hráči strhnout protivníkovi látkovou vlajku, která je suchým zipem připevněná na opasku každého hráče.

IFAF pořádá v této disciplíně od roku 2002 mistrovství světa, zatím se konalo deset šampionátů. Loni byl vlajkový fotbal v programu Světových her v americkém Birmighamu, kde vyhráli Američané a Mexičanky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články