Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Super Bowl jako střet dvou filozofií. Finále v Miami slibuje napínavý zápas bez favorita

Jeden zápas a konec. Jubilejní stá sezona NFL se po pěti měsících dočká svého vrcholu, v 54. Super Bowlu se o prestižní Lombardiho trofej utkají Kansas City Chiefs a San Francisco 49ers. Utkání nabídne souboj dvou rozdílných filozofií. Kreativní ofenziva Chiefs pod vedením MVP minulé sezony Patricka Mahomese se pokusí vyzrát na neprostupnou obrannou zeď Niners, kteří zároveň disponují smrtícím běhovým útokem. Duel hraný v noci na pondělí v Miami nemá výraznějšího favorita a slibuje drama až do posledních minut.

Utkání Kansas City - San Francisco
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

Pohled do historie ovšem vyznívá jednoznačně ve prospěch San Francisca. Niners jsou ve finále posedmé a dosud mají bilanci 5-1, jedinou porážku utrpěli při své poslední účasti před sedmi lety proti Baltimoru. Šestou výhrou by se dotáhli v historické tabulce na dosud vedoucí duo New England – Pittsburgh.

Naproti tomu Chiefs se zúčastnili úplně prvního Super Bowlu, ve kterém podlehli Packers, o tři roky později pak proti Minnesotě získali své jediné vítězství. Ale na další velké finále museli čekat dlouhých padesát let.

Ukončit dlouhý půst Kansasu pomohl zejména Mahomes, v pouhých 24 letech už nyní jedna z nejzářivějších hvězd soutěže. Hned ve své první kompletní sezoně získal cenu pro nejužitečnějšího hráče. Na podzim ho sice přibrzdilo zranění, ovšem Chiefs nakonec pomohl získat druhou příčku v konferenci a v lednovém play-off po dvou obratech dokázal dovést svůj tým k vítězství v konferenci AFC.

Patrick Mahomes
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

Mahomes je teprve třetím hráčem po Danu Marinovi a Kurtu Warnerovi, který stihl během prvních třech sezon kariéry získat ocenění MVP a postoupit do Super Bowlu. Pokud s Chiefs v Miami uspěje, stal by se nejmladším quarterbackem po Benu Roethlisbergerovi, který by vyhrál trofej jako jednička týmu.

Niners zase mohou dopsat poslední kapitolu příběhu o tom, jak se z druhého nejhoršího týmu ligy za pouhých dvanáct měsíců stal vítěz. San Francisco i kvůli zranění quarterbacka Jimmyho Garoppola získalo v sezoně 2018 jen čtyři vítězství.

Teď postoupili červenozlatí do play-off z prvního místa konference s bilancí 13-3 a jsou jen krůček od toho, aby po sezoně 4-12 následující rok vyhráli Super Bowl. To se zatím povedlo jen před dvaceti lety divizním rivalům Rams.

Dee Ford a Nick Bosa
zdroj: USA Today Sports autor: Kyle Terada

Trudná minulá sezona ovšem měla jedno pozitivum, 49ers získali jako druhou volbu v draftu defenzivního enda Nicka Bosu. Ten vlétl do ligy jako uragán, hned se stal postrachem quarterbacků a získal cenu pro nováčka roku. "I přetržený vaz se může stát požehnáním. My za něj dostali Bosu. Myslím, že to byl docela dobrý obchod," uvedl k tomu sám Garoppolo s odkazem na své nepříjemné zranění.

Ale vychvalovaná obrana 49ers není zdaleka jen o Bosovi, na pozicích tacklů a endů ale jde stejně jako v jeho případě o volby v prvním kole draftu minulých let. Arik Armstead, DeForest Buckner a Solomon Thomas dávají dohromady neskutečnou sílu, kterou ještě zvyšuje Dee Ford. Pro něj půjde o velmi speciální zápas, do San Francisca zamířil loni po pěti letech strávených právě v dresu Chiefs.

Super Bowlu se podrobně věnoval i poslední díl NFL fokus podcastu:

Další klíčovou postavou obrany je linebacker Kwon Alexander, který rovněž vyztužil defenzivu Niners před touto sezonou. Druhou polovinu základní části sice strávil na marodce, dokázal se ale vrátit na play-off. Důležitou součástí plánu na eliminaci vzdušné převahy Chiefs pak bude rozhodně Richard Sherman, elitní a velmi zkušený cornerback, který už navíc dokázal Super Bowl vyhrát před šesti lety se Seattlem.

"Kansas má velkou sílu v útoku. Mají velmi rychlé hráče a Mahomese, který dokáže poslat míč přesně tam, kam chce. Není náhoda, že se dostali až sem. Na nás teď je, abychom našli recept, jak je zastavit," řekl Sherman. "V této sezoně už jsme mnoho skvělých ofenzivních týmů zastavili, tak proč ne Kansas," dodal.

V útoku se San Francisco opírá zejména o hru po zemi přes Raheema Mosterta, Matta Breidu a Tevina Colemana, kterého ale před zápasem limituje poraněné rameno. Důležitou roli v ofenzivním schématu Niners má ale i nejlepší fullback ligy Kyle Juszczyk a letošní All-Pro tight end George Kittle, který je velice platný nejen při blokování, ale i ve hře vzduchem.

Jimmy Garoppolo a Raheem Mostert v akci
zdroj: USA Today Sports autor: Kyle Terada

V sestavě receiverů vyčnívá zkušený Emmanuel Sanders, který přišel v průběhu sezony z Denveru, a nováček Deebo Samuel. Pokud bude Garoppolo vývojem zápasu donucen více házet, bude odpovědnost ležet právě na nich.

Runningback Mostert, který se v minulosti věnoval i sprintům v atletice a stovku dokázal zaběhnout pod deset sekund, prožívá životní sezonu a rád by rozšířil sbírku 14 touchdownů z této sezony. Proti Green Bay v konferenčním finále naběhal 220 yardů a čtyřikrát skóroval.

I on může být jedním z velkých příběhů finále, kdy jako nedraftovaný hráč prošel během dvou sezon šesti týmy, než mu dalo šanci San Francisco, kde se vypracoval až v ofenzivní oporu letošních finalistů. Během krátkého působení v Miami se mimochodem potkal s Damienem Williamsem, kterému se na rozdíl od Mosterta podařilo v kádru Dolphins udržet.

Přestože společné angažmá trvalo jen měsíc, oba hráči se velmi spřátelili. A v neděli budou stát proti sobě, Williams je totiž už druhým rokem hlavním runningbackem Chiefs. Do základní sestavy se Williams dostal po loňském vyhazovu problémového Kareema Hunta a v play-off si drží excelentní statistiky – čtyři zápasy, pět běhových a tři zachycené touchdowny.

Travis Kelce uniká obraně San Francisca
zdroj: USA Today Sports autor: Jay Biggerstaff

Hlavní zbraní Kansasu ale zůstává spolupráce mezi Mahomesem, nepolapitelným receiverem se zrychlením elitního sprintera Tyreekem Hillem, Sammym Watkinsem a tight endem Travisem Kelcem. Ten je po konci kariéry Roba Gronkowského jednoznačnou jedničkou na své pozici v pasové hře, kdy je jeden na jednoho takřka nebránitelný.

Nováček Mecole Hardman sice září zatím hlavně jako returner, ale ve hrách s více receivery i on může být důležitým Mahomesovým cílem. "Čelíme skvělému soupeři, ale uděláme vše, co je v našich silách, abychom vyhráli Super Bowl pro Kansas," prohlásil Mahomes, který má v letošním play-off průměr přes 300 naházených yardů na zápas, k tomu osm asistencí, klíčový běhový touchdown zápasu s Tennessee a ani jednou neztratil míč.

Za skvělé statistiky vděčí Mahomes mimo jiné i výborně fungující ofenzivní linii, kterou vedle centra Austina Reitera tvoří Kanaďan Lauren Duvernay-Tardif, čtyřnásobný All-Pro tackle Mitchell Schwartz, jednička draftu 2013 Eric Fisher a předloňský vítěz Super Bowlu s Eagles Stefen Wisniewski. Právě její souboj "v zákopech" na line of scrimmage s nadupanou defenzivní linií Niners bude jedním z rozhodujících prvků finále.

Patrick Mahomes
zdroj: USA Today Sports autor: Mark J. Rebilas

Tím druhým by měla být hra defenzivy Chiefs, která sice proti běhové hře patří k podprůměru, v konferenčním finále ale dokázala eliminovat fantoma play-off Derricka Henryho. Hře defenzivní linie proti Titans výrazně pomohl návrat tackla Chrise Jonese, který v divizním kole prpoti Houstonu chyběl kvůli zranění.

Pokud se zejména defenzivním endům, Franku Clarkovi a velezkušenému Terrellu Suggsovi, podaří dostat Garoppola pod větší tlak, může se Chiefs otevřít cesta k vítězství. Statistiky quarterbacka 49ers nejsou za této situace nijak hvězdné, a pokud bude nucen hrát vzduchem a rychle odhazovat míč, měla by mít secondary Chiefs s Kendallem Fullerem a Tyrannem Mathieu nad receivery Niners navrch.

A nelze opomenout ani duel trenérů. Na jedné straně veterán Andy Reid, který jako hlavní kouč slouží už 21 let, zatím byl ale ve finále pouze jednou s Philadelphií a zápasy v play-off nepatřily většinou k jeho nejlepším. Super Bowl sice už jednou vyhrál, ale pouze v roli asistenta u Packers. Úspěch v roli hlavního trenéra je podle mnohých odborníků tím posledním, co ještě Reida dělí od budoucí nominace do Síně slávy.

Proti němu stojí Kyle Shanahan, jeden z ofenzivních mágů mezi trenéry nové generace, který dostane ve finále příležitost zahnat svou noční můru. Před třemi lety byl jako ofenzivní koordinátor Atlanty u toho, když Falcons promrhali proti Patriots vedení 28:3 a prohráli v prodloužení. Mimo jiné proto, že Shanahan trval na agresivní hře vzduchem i v situacích, kdy bylo lepší ukrajovat čas běhovou hrou. V případě vítězství naváže Shanahan na svého otce, který dovedl ke dvěma triumfům na konci devadesátých let Denver.

Super Bowl je vedle sportovního vrcholu ovšem také gigantická show s účastí řady hvězd. Hymnu před zápasem zazpívá Demi Lovato, o prestižní poločasové vystoupení se postarají další zpěvačky Jennifer Lopez a Shakira. Se Super Bowlem se pak vedle rekordní konzumace jídla pojí také nejdražší reklamní prostor, letos se cena za třicetisekundový televizní spot během přímého přenosu vyšplhala na 5,6 milionu dolarů.

Zdroj
ČTK, AP, ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články