Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Steelers hazardují s postupem, Chicago si vyšláplo na Rams

Základní část NFL míří do cílové rovinky a každá ztráta v boji o play-off teď bolí dvojnásob. Výrazně začal s postupem do vyřazovací části hazardovat Pittsburgh. Steelers padli potřetí za sebou, ovšem porážka na půdě nejhoršího týmu AFC Oaklandu hraničí až s blamáží. Výlet k Sanfranciskému zálivu se hrubě nevydařil ani Denveru, který podlehl 49ers 14:20. Ani někteří další favorité své fanoušky nepotěšili, Patriots neuspěli v neoblíbeném Miami a vítězná série Houstonu skončila tam, kde začala – proti Indianapolis. Los Angeles Rams poprvé v sezoně neskórovali jediný touchdown a prohráli v Chicagu 6:15. Účast v play-off si zajistilo New Orleans a v konferenci AFC jako první Kansas City, naopak obhájci Super Bowlu z Philadelphie se po porážce v Dallasu pravděpodobně budou letos na vyřazovací boje dívat jen v televizi.

Derek Carrier z Oaklandu slaví touchdown proti Pittsburghu
zdroj: USA Today Sports autor: Kelley L Cox

Ovšem nechybělo mnoho, aby se na seznamu selhání favoritů objevili také Chiefs. S Baltimorem měli opravdu namále a stoprocentní domácí bilanci zachraňovali až v prodloužení. Ravens nasadili ve velkém své největší zbraně – běhovou hru, pevnou obranu a setrvalý tlak na soupeřova quarterbacka. A i jindy bezstarostnému Patricku Mahomesovi občas mrznul úsměv na rtech.

Domácí vedli v poločase 17:10, ovšem po přestávce se vůbec nemohli prosadit a Baltimore dvěma touchdowny výsledek otočil. Chiefs zůstaly čtyři minuty, do kterých si Mahomes schoval svůj největší eskamotérský kousek večera. Při čtvrtém downu na vlastní polovině ho naháněli dva obránci Ravens, přesto dokázal v běhu přesně přihrát na 40 yardů Tyreeku Hillovi, který, ač limitován zraněným kotníkem, posunul domácí do red zóny Ravens.

A následně znovu při čtvrtém downu sehrál Mahomes ideálně akci se skórujícím Damienem Williamsem. Chyběla necelá minuta a i během ní mohli Chiefs rozhodnout, když Justin Houston připravil Lamara Jacksona o míč. Harrison Butker ovšem svou roli nezvládl a už podruhé v zápase netrefil field goal. V prodloužení už byl ale úspěšnější, zatímco Ravens se neprosadili, a navíc se jim zranil Jackson.

Patrick Mahomes
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

Chiefs si tak zajistili jako první ze své konference postup do play-off, byť paradoxně ještě zdaleka nemají jistý divizní titul. Druhým nejlepším týmem AFC jsou totiž divizní rivalové Los Angeles Chargers, kteří jsou o jedinou výhru pozadu a v následujícím týdnu zavítají právě do Kansasu na Arrowhead Stadium. Baterky vybojovaly povinné vítězství nad Cincinnati, když rozhodly už v prvním poločase a po přestávce si jen hlídaly náskok.

V závětří za dominantní dvojicí bojuje o svou šanci na divokou kartu Denver, nečekaná porážka 14:20 na hřišti slabého San Francisca ale jeho naděje do značné míry odvála. Na šestou pozici teď ztrácí jednu výhru, ovšem před sebou má hned čtyři týmy s bilancí 7-6. Vedle Baltimoru a Tennessee, které ve čtvrteční předehrávce zásluhou galapředstavení Derricka Henryho (238 běhových yardů a čtyři touchdowny!) přehrálo Jacksonville, zůstávají ve hře také Indianapolis a Miami, shodně po výhrách na účet favorizovaných soupeřů.

Colts cestovali na hřiště divizního lídra Houstonu po facce od Jags a s vědomím, že další zaváhání znamená prakticky konec nadějí. Domácí Texans drželi sérii devíti výher za sebou a do utkání šli s vědomím, že výhra jim zajistí play-off. Ovšem Indianapolis zabralo a vítězná šňůra Deshauna Watsona a spol. skončila na stejném soupeři, u kterého začala.

Indy táhli za vítězstvím vedle znovu skvělého Andrewa Lucka hlavně T.Y. Hilton (devět zachycených přihrávek pro 199 yardů) a Eric Ebron. Ten z pozice tight enda skóroval už 13. touchdown v sezoně, což je víc než za předchozí čtyři roky v dresu Lions dohromady. A v Detroitu, který hráče po minulé sezoně s lehkým srdcem propustil, už nejspíš tuší, že chyba asi nebyla tak úplně na Ebronově straně.

Eric Ebron uniká obraně Houstonu
zdroj: USA Today Sports autor: Troy Taormina

Bláznivý zápas v Miami přinesl nejdřív dva historické zápisy a v závěru jednu z nejlepších akcí sezony. Domácí running back Frak Gore přeskočil na páté příčce v pořadí získaných yardů LaDainiana Tomlinsona (18 463 yardů). Tom Brady zas 580. pasovým touchdownem kariéry vymazal z čela tabulek Peytona Manninga, který v této sezoně přichází o jeden rekord za druhým.

Patriots neuspěli v Miami popáté z posledních šesti zápasů, tentokrát z porážky mohou vinit jen sami sebe. Při dvoubodovém vedení měli míč v držení a po faulu Minkaha Fitzpatricka se posunuli na sedmiyardovou linii Dolphins. Zbývaly necelé dvě minuty a Pats stačilo nechat uběhnout zbytek času.

Místo toho dohráli hosté akci k field goalu a dali Dolphins šanci ještě na jednu rozehrávku. Domácí si při ní vzpomněli na společné kořeny s ragby. Ryan Tannehill z vlastních 31 yardů našel Kennyho Stillse, ten přehodil míč na DeVanteho Parkera, který posunul šišku Keynanu Drakeovi a running back Delfínů po epickém slalomu přes polovinu hřiště skóroval.

New England nevyužil šanci odskočit na druhém místě konference AFC Houstonu a zajistit si výhodu domácího prostředí do play-off. Navíc nyní pocestuje na Heinz Field čelit místním Steelers, kteří potřebují naprosto nutně zvítězit a napravit blamáž z Oaklandu.

Pittsburgh měl přitom zápas na hřišti slabých Raiders dobře rozehraný, ve čtvrté čtvrtině ale selhal. Nejdřív nechal domácí půl minuty před koncem touchdownem otočit skóre, následně odmítl prodloužení kopáč Chris Boswell, který minul i svůj druhý pokus večera.

New Orleans si zajistilo prvenství v NFC South, víc než poločas to ale vypadalo na opakování výbuchu z prvního týdne, kdy Saints prohráli s Tampou 40:48. Domácí Buccaneers vedli 14:3, a to ještě Cairo Santos neproměnil dva field goaly. Hosty nakopl až zblokovaný punt Bucs v polovině třetí čtvrtiny, chybu soupeře potrestali touchdownem a pak už Bukanýry k ničemu nepustili. Naopak sami ještě dvakrát skórovali a pojistku přidal kopáč Wil Lutz.

Saints se zároveň vrátili na první pozici v konferenci, neboť jejich největší konkurenti Los Angeles Rams si vybrali slabší chvilku v nočním taháku proti Chicagu. Domácím Bears se podařilo udržet ofenzivu favorita na pouhých šesti bodech, Todd Gurley naběhal jen 28 yardů a Jared Goff neměl proti skvěle bránícím Medvědům ani poloviční úspěšnost přihrávek, navíc se dopustil čtyř ztrát.

Jared Goff pod tlakem obrany Chicaga
zdroj: USA Today Sports autor: Quinn Harris

Rams si vzhledem k velmi jednoduchému losu téměř jistě zajistí volno pro první týden play-off, pokud ale do konce základní části nezaváhají ani Saints, půjdou Berani do vyřazovacích bojů až z druhého místa. A pak by si mohli v divizním kole duel s Bears třeba zopakovat. Chicago míří po osmi letech k prvenství v NFC North, před druhou Minnesotou má výrazný náskok, Vikings mají ale ještě k dobru dohrávku v Seattlu a domácí vzájemný duel.

Téměř rozhodnuto je už také v NFC East, kde se do neproniknutelné mlhy zahalily postupové naděje obhájců titulu z Philadelphie. Eagles ztratili v prodloužení klíčový zápas v Dallasu, a pokud Cowboys vyhrají alespoň jedno ze zbývajících třech utkání, bude divizní titul jejich.

Philadelphia tahala většinu zápasu za kratší konec, přesto v poločase prohrávala jen o šest bodů. A mohlo to být ještě lepší, ovšem Brett Maher těsně před přestávkou trefil field goal ze 62 metrů a vytvořil nový rekord Cowboys. Domácí se mohli vedle běhů Ezekiela Elliotta opřít i o skvěle hrajícího Amariho Coopera. Ten po příchodu z Oaklandu hodně pozvedl útok Boys a druhá půle patřila právě jemu.

Poprvé skóroval na začátku čtvrté čtvrtiny a po vyrovnání Eagles z jediné rozehrávky 75yardovým touchdownem vrátil domácím vedení. Philadelphia sice ještě dokázala dotáhnout utkání do prodloužení, tam ale úřadoval znovu Cooper, když úspěšně zakončil více než osmiminutový vítězný drive Cowboys.

Amari Cooper slaví vítězný touchdown
zdroj: USA Today Sports autor: Matthew Emmons

Všech sedm ran egyptských se sneslo na Washington, už tak hodně oslabení Redskins přišli i o náhradního quarterbacka Colta McCoye a zápas proti Giants tak začal narychlo podepsaný Mark Sanchez. Někdejší hvězda Jets si ale naposledy pořádně zahrála před čtyřmi roky v Philadelphii a vypadá to, že pšenka jí nepokvete ani pod Kapitolem.

Sanchez zkompletoval za poločas 6 nahrávek pro 38 yardů, dopustil se dvou ztrát a Giants drtili Skins 34:0. Domácí se trochu zvedli až za rozhodnutého stavu pod Joshem Johnsonem a vypadá to, že věčný náhradník dostane za úkol dokončit smutnou sezonu Washingtonu jako jednička.

Zapamatování hodné momenty byly k vidění i v zápasech, kde jinak o moc nešlo. Larry Fitzgerald překonal rekord Jerryho Rice v počtu zachycených přihrávek v dresu jednoho týmu, jeho Cardinals ale doma podlehli Detroitu. Receiver Atlanty Julio Jones zas jako první hráč v historii nachytal přihrávky pro víc než 1400 yardů v pěti sezonách po sobě. Falcons si ovšem přijeli pro další porážku v trudné sezoně do Green Bay.

Výsledky 13. hracího týdne NFL:

Tennessee - Jacksonville 30:9, Buffalo - NY Jets 23:27, Cleveland - Carolina 26:20, Green Bay - Atlanta 34:20, Houston - Indianapolis 21:24, Kansas City - Baltimore 27:24 po prodloužení, Miami - New England 34:33, Tampa Bay - New Orleans 14:28, Washington - New York Giants 16:40, LA Chargers - Cincinnati 26:21, San Francisco - Denver 20:14, Arizona - Detroit 3:17, Dallas - Philadelphia 29:23 po prodloužení, Oakland - Pittsburgh 24:21, Chicago - LA Rams 15:6

Konference AFC:  1. Kansas City (11 výher - 2 porážky), 2. New England a Houston (oba 9-4), 4. Pittsburgh (7-5-1 remíza), 5. LA Chargers (10-3), 6. Baltimore, Miami, Indianapolis a Tennessee (všichni 7-6)

Konference NFC:  1. New Orleans a LA Rams (oba 11-2), 3. Chicago (9-4), 4. Dallas (8-5), 5. Seattle (7-5), 6. Minnesota (6-5-1)

Týmy označené kurzívou mají jistý postup do play-off. Na prvních čtyřech místech v konferencích jsou vítězové divizí.

Zdroj
ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články