Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Stafford se dočkal satisfakce, Lombardiho trofej zůstává v Městě andělů

Podruhé za sebou měl jeden z týmů v Super Bowlu výhodu domácího prostředí a i tentokrát ji využil. Los Angeles Rams porazili na nejdražším stadionu světa, supermoderním SoFi Stadium, překvapení sezony Cincinnati Bengals 23:20 a získali po 22 letech druhou Lombardiho trofej. Hned ve své první sezoně po odchodu z Detroitu se vítězného prstenu dočkal Matthew Stafford, nejužitečnějším hráčem finále byl zvolen autor dvou touchdownů Cooper Cupp.

Je nám líto, video expirovalo.
LA Rams podruhé získali Lombardiho trofej

Rams rozhodli touchdownem minutu a půl před koncem. Přihrávku Stafforda zachytil v endzóně nejlepší ofenzivní hráč sezony Kupp.

"Nemám slov. Je to skvělý pocit, ale nemyslím si, že si zasloužím tuhle cenu pro MVP, protože celý tým hrál skvěle a bez spoluhráčů bych ničeho nedosáhl," řekl Kupp.

Trenér Rams Sean McVay se stal ve věku 36 let a 20 dní nejmladším koučem, který kdy dovedl tým k triumfu v Super Bowlu.

"Jsem na tento tým hrdý. Útok to všechno začal a obrana dokončila. Je to až poetický konec sezony. Všichni jsme pro to udělali všechno a jsem moc rád za celý tým, že jsme to dokázali a jsme šampiony,“ řekl McVay.

"Byl to skvělý zápas. Museli jsme si sáhnout na dno sil, ale Cooper Kupp pak předvedl parádní akce. Je to skvělý pocit, který si tenhle tým s mnoha veterány opravdu zasloužil," doplnil Stafford.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozbor Super Bowlu s vedoucím redakce webu ČT sport Jiřím Kalembou

Jednička draftu 2009, kterého Rams před rokem v rámci trejdu roku vysvobodili po dvanácti sezonách ze zakletého Detroitu, až do letoška nevyhrála v play-off jediný zápas.

V úvodu zápasu se projevila zkušenost Rams a Stafford připravil dva touchdowny. Nejprve našel Odella Beckhama a na začátku druhé čtvrtiny i Kuppa.

Jenže Joe Burrow potvrdil, že zápasy sice začíná pomaleji, než si načte obranu soupeře, a potom zaútočí.

Nejprve se chytil osvědčenou spoluprací s Ja'Marrem Chasem a pak stál na začátku trikové hry, která dostala Bengals do zápasu.

Přenechal míč Joeu Mixonovi, který naznačil běh a vzápětí přehodil nicnetušící obranu do rukou Tee Higginse.

Mixon se stal teprve třetím running backem v historii a prvním od roku 1980, který v Super Bowlu přihrál na touchdown.

Navíc Rams se ještě v první půli zranil do té doby nejviditelnější receiver Beckham, který si sám podvrtl koleno při snaze zachytit míč.

Od té doby domácím útok nefungoval podle představ, zvláště když obrana soupeře nedovolovala hru po zemi.

Naopak pro Bengals začal druhý poločas snově. Hned z první akce našel Burrow dlouhým pasem Higginse, který si doběhl pro 75yardový touchdown a poslal svůj tým do vedení.

Nejdelší touchdown v Super Bowlu od roku 2004 ale neměl platit, protože Higgins při akci zatáhl bránícího Jalena Ramseyho za helmu, což sudí přehlédli.

Navíc hned vzápětí Rams z první přihrávky ztratili míč a Bengals potvrdili vedení tříbodovým kopem Evana McPhersona.

Nováček na pozici kickera se v play-off trefil počtrnácté a vyrovnal rekord legendárního Adama Vinatieriho.

Rams se ale vzpamatovali, nakopl je svou obranou Aaron Donald a Stafford dobrými přihrávkami připravil pozici pro úspěšný kop Matta Gaye.

Pak si ale Stafford při kontaktu se stopadesátikilovým tacklem Bengals D.J. Readerem poranil kotník a dohrával s obvázanou nohou.

Jenže ve čtvrté čtvrtině si při zákroku soupeře přivodil zranění i Burrow, který viditelně kulhal, a Bengals se chtě nechtě museli soustředit už jen na udržení náskoku.

To se jim ale nepovedlo, poslední slovo si vzal Kupp. Při závěrečném útoku předvedl celkem pět povedených akcí, téměř sám dostal tým až ke koncové čáře a postaral se i o rozhodující touchdown.

Bengals se ještě pokusili o odpověď, ale pozici pro kop a možné vyrovnání už jim obrana Rams v čele se skvělým Donaldem neumožnila.

"Jsem hrozně šťastný. O tomhle jsem snil a hrozně moc jsem to chtěl. Je to úžasný pocit,“ radoval se se slzami v očích šťastný Donald, který je už teď považován za jednoho z nejlepších obránců v historii ligy.

Výsledek 56. Super Bowlu:

Los Angeles Rams - Cincinnati Bengals 23:20 (7:3, 6:7, 3:10, 7:0).

Zdroj
ČTK, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články