Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šéf amerického fotbalu Hobza zůstává optimistou. Ligu chceme odehrát, říká

Poslední březnový víkend měl odstartovat dvacátý sedmý ročník Paddock ligy amerického fotbalu. Oproti hokeji nebo kopané měl americký fotbal výhodu. Zákaz volného pohybu osob v souvislosti s koronavirem ho nezastihl před vrcholem soutěže. Kluby a fanoušci tak stále mohou doufat v odehrání kompletní sezony.

Domácí americký fotbal
zdroj: ČAAF autor: Martin Tajč

Šéf amerického fotbalu Filip Hobza zůstává optimistický. Uvědomuje si, že jiné sporty jsou v složitější pozici. "Nezáviděl jsem kolegům z hokeje, kteří se museli vypořádávat s vládními opatřeními prakticky hodiny před začátkem zápasů play-off. Mohli jsme vyčkávat až podle situace, která se měnila téměř z hodiny na hodinu," uvedl.

Až když bylo jasné, že se na konci března proti sobě Prague Lions a Vysočina Gladiators v předehrávce prvního kola nepředstaví, vydala Rada České asociace amerického fotbalu rozhodnutí: "Vypsané soutěže se ve stávající podobě ruší. Jakmile to situace dovolí, budou všechny soutěže vypsány znovu."

Hobza stále věří, že se podaří nejvyšší soutěž odehrát. "Základní část má deset kol. V tom je náš sport poněkud specifický. V zámořské NFL mají kol šestnáct, takže to není zas takový rozdíl. Je proto reálné mít na stole i scénář s odehráním kompletního ročníku Paddock ligy," míní.

Stejně jako tradiční fotbal také americký fotbal věří, že by se mohlo začít hrát v červnu. Jaká opatření budou v květnu nebo v červnu, je teď věštění z křišťálové koule. I bez diváků se na zápasech může pohybovat více než sto lidí. "Některé týmy mají i 50 hráčů a deset trenérů, k tomu píská sedm rozhodčích, tři členové tzv. chain crew, dva ball boys a další nezbytný personál jako zdravotník," vypočítává Hobza.

Přestože by se mohlo zdát, že má americký fotbal ještě dost času, opak je pravdou. V září mají začít mládežnické kategorie. To si Hobza dobře uvědomuje. "V našich podmínkách je téměř nereálné očekávat, že by všechny kluby byly schopné najít tréninkové i zápasové prostory pro odehrání sezony mužů i mládeže. Jestliže začneme později než v červnu, tak budeme muset improvizovat u mužů i mládeže," uvědomuje si.

Prague Lions se radují z Czech Bowlu po výhře nad ostravskými Steelers
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Výzva a esport

V současné době, kdy je v platnosti omezení vycházení, se Česká asociace amerického fotbalu rozhodla podpořit nařízení vlády výzvou. Ta zní jasně: "Zůstaň doma!" Fanoušci amerického fotbalu sdílejí na Facebooku asociace své fotky. Na nich ukazují, jak tráví nucený čas doma ve společnosti amerického fotbalu.

Fanoušci amerického fotbalu se mohou v následujících týdnech těšit alespoň na virtuální ligu prostřednictvím simulace Madden NFL. "Chceme jít s dobou a připravujeme první oficiální ročník v esportu. Věřím, že na své si přijdou hráči i fanoušci. Madden je mezi naší komunitou velmi populární hrou," poodkryl Hobza.

Zároveň dodává: "Musíme se adaptovat na situaci, kterou nijak neovlivníme. Snažíme se v situaci nalézt příležitosti. Zároveň směrem k našim partnerům hledáme alternativní a pokud možno atraktivní formy plnění. Logicky se nyní posouváme více do on-line aktivit. Nezapomínáme ani na naši početnou fanouškovskou základnu, které se snažíme co nejvíc zpříjemnit vynucenou pauzu nejen od fotbalu, ale lecčeho dalšího," vzkázal.

Zdroj
ČT sport, caaf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články