Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Saints uštědřili debakl Philadephii, Pittsburghu vyšla odplata proti Jaguars

Před pondělním nočním šlágrem mezi Los Angeles Rams a Kansas City se celá NFL srovnala na deseti odehraných zápasech. Dobře je tak vidět, kdo jistě míří do play-off, koho čeká tuhý boj o divoké karty a kdo bude naopak cílit spíš na co nejlepší pozice v draftu. Do čela konference NFC se probilo New Orleans, Saints doma v hlavním taháku nedělního večera smetli úřadující šampiony z Philadelphie 48:7. Jedenáctý hrací týden ale jinak přál spíš těsným výsledkům, hned osm zápasů skončilo rozdílem tří a méně bodů, tedy jednoho field goalu.

Radost hráčů New Orleans Saints
zdroj: USA Today Sports autor: Chuck Cook

New Orleans – Philadephia 48:7

Tak jasný zápas si fanoušci Saints asi nemalovali ani v těch nejrůžovějších snech. Naopak ten, kdo očekával velkou bitvu a vzkříšení uvadajících Eagles, musel být zklamán. Celé utkání se dá v podstatě vyjádřit zápisem prvních pěti her. Philadelphia "tři a ven", punt a na druhé straně Saints hned z prvního snapu 38yardový běh Marka Ingrama. S výjimkou bodového běhu Joshe Adamse ve druhé čtvrtině jinak připomínali Orli spíš zmoklé slepice.

Carson Wentz se dostal na chabých 156 yardů, zato vyprodukoval tři ztráty. Na druhé straně Drew Brees naházel 363 yardů a čtyři asistence. Kromě toho je Brees jedním ze dvou quarterbacků v této sezoně, který má na kontě více bodových přihrávek než jeho tým puntů (25/21), Asi nepřekvapí, že tím druhým je Patrick Mahomes.

V dresu Saints skórovalo pět různých hráčů, z toho dvakrát Ingram. Nováček Tre'Quan Smith si vylepšil kariérní maximum na 157 yardů a touchdown, Michael Thomas se nedělním výkonem dostal ve třetí sezoně za sebou přes 1000 yardů a Alvin Kamara jako teprve čtvrtý hráč historie zaznamenal ve dvou svých prvních sezonách přes 500 pasových i běhových yardů.

Kicker Caroliny Graham Gano
zdroj: USA Today Sports autor: Tim Fuller

Detroit – Carolina 20:19

New Orleans vypadá momentálně nezastavitelně a výrazně se přiblížilo diviznímu prvenství. Konkurenční Carolina totiž pokračovala ve svých nevyzpytatelných výkonech a po překvapivé porážce 19:20 v Detroitu ztrácí už tři výhry. Panthers svou kreativní běhovou hru nechali tentokrát asi v letadle a dohromady proti jinak slabé obraně Lions získali po zemi jen 56 yardů.

Přesto mohli vyhrát, v závěrečném drivu totiž skórovali touchdown a po úspěšné konverzi by zápas šel do prodloužení. Panteři se ale rozhodli riskovat za dva body a pokus jim nevyšel. Důvod tohoto pro někoho zbytečného hazardu byl ale vcelku pochopitelný. Graham Gano proměnil předtím pouze jeden kop ze dvou, a navíc netrefil vcelku jednoduchý field goal.

A právě zejména vinou svého kopáče se do této situace Carolina vůbec dostala. Chandlera Catanzara stál podobný "výkon" minulý týden místo v Tampě, při letošní poměrně malé trpělivosti manažerů s nespolehlivostí kickerů může být Gano klidně dalším na řadě.

Ezekiel Elliott
zdroj: USA Today Sports autor: Dale Zanine

Atlanta – Dallas 19:22

To Brett Maher ukázal lepší nervy a přesnější mušku a úspěšným kopem s vypršením času zajistil Dallasu druhou venkovní výhru za sebou, tentokrát v Atlantě. Falcons stejně jako předtím Eagles nedokázali najít zbraň na Ezekiela Elliotta, hvězdný running back zaznamenal přes 200 kombinovaných yardů a celkem už 27. běhový touchdown kariéry. Víc jich za poslední tři sezony získal jen Todd Gurley.

Vyrovnaný zápas naklonila na stranu Cowboys na začátku čtvrté čtvrtiny chyba quarterbacka Matta Ryana. Jeho přihrávku za stavu 12:9 pro hosty zachytil linebacker Leighton Vander Esch a o dvě rozehrávky později vedl Dallas zásluhou právě Elliotta o deset bodů. Falcons dokázali sice ještě vyrovnat, poslední slovo ale měl Maher.

Washington – Texans 21:23

Cowboys jsou ve vyrovnané a výsledkové slabé divizi NFC East momentálně hlavními adepty na play-off, v čemž jim vydatně pomohli sousedé z Houstonu. Texans vyhráli sedmý zápas po sobě, když urvali těsnou výhru na hřišti Washingtonu. Zápas plný zvratů a zejména chyb symbolicky uzavřely neproměněné kopy na obou stranách během poslední minuty, byť domácí Dustin Hopkins to měl ze 63 yardů už opravdu těžké.

Ještě horší než porážka je však pro Redskins těžké zranění quarterbacka Alexe Smithe, který si zlomil nohu a sezona pro něj skončila. Ironií osudu na den přesně před 33 lety po podobném zranění skončila kariéra jiného quarterbacka Washingtonu, Joe Theismanna.

Naděje Washingtonu na play-off tak výrazně poklesly. Vede sice stále svou divizi, Cowboys ale ztrácí jedinou výhru. V tradičním zápase na Díkůvzdání pak hostí Dallas tento týden právě Redskins a v případě výhry poskočí na první místo.

Ve stínu porážky a Smithova zranění zůstal další milník kariéry Adriana Petersona. Budoucí člen Síně slávy dvakrát skóroval a v počtu běhových touchdownů (105) přeskočil Johna Rigginse na šestém místě historických tabulek. Na pátého Jima Browna ztrácí v tuto chvíli jediný touchdown, na čtvrtého Waltera Paytona pět.

Adrian Peterson se zdraví s fanoušky
zdroj: ČT4 autor: Geoff Burke

Indianapolis – Tennessee 38:10

Colts natáhli šnůru výher na čtyři, když v domácím prostředí rozstříleli divizní rivaly z Tennessee 38:10. Andrew Luck si užívá výborné protekce své ofenzivní linie a vypadá to, že je definitivně zpět ve formě, jakou měl před zraněním ramene, kdy Indianapolis patřilo k uchazečům o play-off.

A pokud Colts budou v podobných výkonech pokračovat, není důvod, proč by to nemohlo s postupem vyjít i letos. Ve vyrovnané konferenci AFC mají shodnou bilanci 5-5 jako další čtyři týmy včetně Tennessee. Postupovou pozici zatím drží Baltimore, který rovněž v divizním derby udolal Cincinnati 24:21.

Leonard Fournette
zdroj: USA Today Sports autor: Douglas DeFelice

Jacksonville - Pittsburgh 16:20

Naopak s vidinou play-off se definitivně rozloučili v Jacksonville, které čeká na vítězství už 6 zápasů. Nad Pittsburghem přitom doma vedli o 16 bodů a k tomu se mohli konečně opřít o běhovou hru uzdraveného Leonarda Fournettea. Jenže na Steelers to nakonec nestačilo.

Ben Roethlisberger po mizerném prvním poločase zapnul, na dva touchdowny přihrál, další zaznamenal sám a Pittsburgh se tak soupeři alespoň částečně pomstil za dvě těžké porážky z minulé sezony, včetně duelu divizního kola play-off.

Eddie Jackson diriguje spoluhráče při oslavě touchdownu
zdroj: ČT4 autor: Quinn Harris

Chicago – Minnesota 25:20

V přímém souboji o vedení v divizi NFC North uspělo Chicago, když přehrálo doma Minnesotu zejména zásluhou lepšího prvního poločasu a běhové hry. Vikings za celý zápas získali po zemi jen 22 yardů, domácí 148. Nedařilo se příliš ani jednomu z quarterbacků, Mitchellu Trubiskymu dvakrát vystihl přihrávku Anthony Harris, hosté z toho ale vytěžili dohromady jen tři body.

To Eddie Jackson byl mnohem úspěšnější, druhou ztrátu Kirka Cousinse donesl až do endzóny Vikings a domácí ve čtvrté čtvrtině odskočili na rozhodující rozdíl 16 bodů. Pro safetyho Bears to byl v posledních dvou sezonách už čtvrtý touchdown, v této statistice nemá mezi defenzivními hráči v lize konkurenci. Chicago vyhrálo čtvrtý zápas v řadě, což se mu v předchozích pěti sezonách nepodařilo.

Saquon Barkley
zdroj: USA Today Sports autor: Jeremy Brevard

New York Giants - Tampa 38:35

Souboj dvou týmů bez reálné naděje na postup ozdobil skvělým výkonem Saquon Barkley. Dvojka letošního draftu si připsala 142 yardů a dva touchdowny po zemi a k tomu zachycenou přihrávku pro TD. Žádný nováček v dresu Giants za posledních 35 let nedokázal v jednom zápase skórovat zároveň po přihrávce i běhovou akcí.

Z pohledu Buccaneers utkání přesně odpovídalo tomu, jak se prezentují v celé sezoně. Obrana děravá jak řešeto a naprosto nevyzpytatelný útok - nehledě na to, kdo mu zrovna z postu rozehrávače velí. Tentokrát začal Ryan Fitzpatrick, aby ho po dvou ztrátách v rychlém sledu na začátku třetí čtvrtiny nahradil Jameis Winston. A ten znovu málem dotáhl už ztracený zápas do prodloužení.

Výsledky 11. hracího týdne NFL:

Seattle - Green Bay 27:24, Atlanta - Dallas 19:22, Baltimore - Cincinnati 24:21, Detroit - Carolina 20:19, Indianapolis - Tennessee 38:10, Jacksonville - Pittsburgh 16:20, NY Giants - Tampa 38:35, Washington - Houston 21:23, Arizona - Oakland 21:23, LA Chargers - Denver 22:23, New Orleans - Philadelphia 48:7, Chicago - Minnesota 25:20.

Konference AFC: 1. Kansas City (9 výher / 1 porážka), 2. Pittsburgh (7/2/1 remíza), 3. New England a Houston (oba 7/3), 5. LA Chargers (7/3), 6. Baltimore, Cincinnati, Miami, Indianapolis a Tennessee (všichni 5/5)

Konference NFC: 1. New Orleans a LA Rams (oba 9/1), 3. Chicago (7/3), 4. Washington (6/4), 5. Carolina (6/4), 6. Minnesota (5/4/1)

Pozn.: Týmy na prvních čtyřech místech jsou lídry svých divizí

Zdroj
ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články