Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Rychle vybité "baterky". Chargers promrhali náskok 27 bodů, Prescott rozebral Bradyho Tampu

Základní část je zapomenuta, v play-off se všechny předchozí rozdíly mažou. Na svou kůži to v úvodním "wild card" kole znovu poznali i mnozí favorité. S problémy postoupilo Buffalo přes Miami, dlouho odolával i Baltimore v Cincinnati. Z pozice nenasazeného týmu dokázali postoupit New York Giants, kteří vyřadili Minnesotu, a také Dallas. Cowboys přejeli Tampu Bay 31:14. Přímo epický krach postihl Los Angeles Chargers, "baterkám" totiž v Jacksonville nestačilo k postupu ani vedení 27:0.

Radost hráčů Jacksonville Jaguars
zdroj: AP autor: John Raoux

Jasným vítězstvím domácích skončil pouze souboj mezi San Franciscem a Seattlem, i tam se ale Seahawks drželi díky povedené druhé čtvrtině většinu zápasu ve hře.

V divizním kole na sebe narazí Buffalo a Cincinnati v ostře sledované repríze duelu, který se kvůli kolapsu hráče Bills Damara Hamlina nedohrál.

Velkým obratem nabuzené Jacksonville čeká cesta na Arrowhead, kde budou Jaguars odolávat domácím Chiefs a kouzlům Patricka Mahomese.

Giants si vybojovali třetí duel v sezoně s velkými rivaly z Philadelphie a San Francisco přivítá v "devadesátkové" klasice Dallas.

Postup Cowboys a Giants zároveň znamená, že poprvé od roku 1997 se do divizního kola probojovaly tři týmy ze stejné divize (NFC East).

Trevor Lawrence si svůj debut v play-off asi představoval jinak, alespoň co se prvního poločasu týká. V prvních dvou svých drivech hodil interception, celkem ztratil v úvodních dvou čtvrtinách čtyři míče.

O další přišli Jaguars po mizerně zahraném příjmu odkopu Chargers a jako teprve třetí tým v historii play-off si připsali za poločas pět ztrát. Cornerback Asante Samuel měl na kontě tři "picky" a obrana Chargers naprosto dominovala.

První zápas Jacksonville v play-off po pěti letech v tu chvíli vypadal jako naprostý propadák, ale Jaguáři se nevzdali. Evan Engram těsně před poločasem konečně odmazal nulu na bodovém kontě domácích.

A z kabiny pak vyběhl do třetí čtvrtiny úplně jiný tým, který trpělivě odkrajoval z náskoku Chargers. Hosté šli postupně do útlumu, přestával jim fungovat útok a začali vršit chyby.

Nutno říct, že schopnost prohrát si vlastními chybami i skvěle rozehrané utkání se v Chargers dědí už po desetiletí. Sotva přebolela loňská stopka v posledním týdnu základní části, kdy i kvůli nesmyslnému oddechovému času v prodloužení "baterky" prohrály s Las Vegas a přišly o skoro jisté play-off, už je tu další direkt.

A i tentokrát si za to mohli Chargers sami. Po nezachyceném puntu ze strany domácích začínali za stavu 24:0 na šesti yardech od endzóny, nakonec ale brali jen tři body. Na začátku čtvrté čtvrtiny za stavu 30:20 pak netrefil Cameron Dicker kop ze 40 yardů.

Chladnou hlavu ale nedokázal udržet zejména hvězdný end Joey Bosa. Hned dvakrát dostal za protesty patnáctiyardovou penalizaci za nesportovní chování a ten druhý trest nakonec přišel Chargers draho. Nutno ovšem dodat, že jeho naštvání na neodpískaný ulitý start jednoho z linemanů Jaguars bylo z hlediska pravidel oprávněné.

Rozhodčí ale žlutý praporek nehodili a Christian Kirk pět a půl minuty před koncem snížil na 26:30. Domácí mohli následně kopem snížit na rozdíl tří bodů a penaltu si připočítat až k výkopu dalšího drivu.

Ovšem trenér Jags Doug Peterson cítil momentum na své straně a nechtěl hrát při zdi. Penaltu akceptoval hned a šel hrát za dva body, v tom případě se totiž rozehrávalo ne na dvou, ale jednom yardu od hostující endzóny.

Lawrence po rozehrávce vyskočil nad přetlačující se defenzivní a ofenzivní linii a jeho natažená ruka dosáhla pro dvoubodovou konverzi. Chargers pak sice ještě měli míč, ale udrželi ho jen dvě minuty, a poskytli tak domácím dostatek času, aby zkompletovali vítězný drive. Šokující obrat Jags dokonal s vypršením času kopem ze 36 yardů Riley Patterson.

San Francisco vstoupilo do utkání s divizním rivalem lépe a po první čtvrtině vedlo 10:0. Hostující Seahawks se ale vzpamatovali a po kopem potvrzeném padesátiyardovém touchdownu D. K. Metcalfa šli dokonce pět minut před poločasem do vedení.

Metcalf skóroval po akci měřící minimálně 50 yardů v play-off už potřetí v kariéře a v historické tabulce už má před sebou jen legendu Pittsburghu Johna Stallwortha.

Niners si ve třetí čtvrtině vzali vedení zpět, definitivně ale rozhodli až v úvodu poslední části hry, když Brock Purdy asistoval u bodových akcí Elijaha Mitchella a Deebo Samuela.

Purdy jednou skóroval krátkým během a na další tři touchdowny přihrál, což se žádnému nováčkovi na pozici quarterbacka dosud nepovedlo.

Také další dva souboje divizních rivalů skončily výhrami favoritů, ale žádný válec se nekonal, byť Miami i Baltimore nastupovaly jen s náhradními quarterbacky, v případě Dolphins dokonce až třetím mužem v pořadí.

Ale přestože Skylar Thompson předvedl výkon plný nepřesností a špatných rozhodnutí odpovídající nováčkovi vybranému v posledním kole draftu, nervózní Bills a nečekaně funkční obrana hostů držely obecenstvo na Highmark Stadium v nepříjemné nejistotě až do posledních minut.

Po třetí ztrátě Joshe Allena v zápase dokonce šli Dolphins po touchdownu obrany poprvé v zápase do vedení, favorizovaní domácí ale kontrovali bodovými akcemi veterána Colea Beasleyho a Gabe Davise a v poslední čtvrtině už svůj náskok ubránili.

V Cincinnati se oba soupeři potkali znovu po týdnu. Ovšem zatímco na závěr základní části vyhráli domácí Bengals s přehledem 27:16, tentokrát to byl bodově naprosto vyrovnaný zápas. Až do začátku čtvrté čtvrtiny, kdy prakticky jediná akce rozhodla celé utkání.

Za stavu 17:17 přešli Ravens téměř celé hřiště a stáli na jednom yardu od endzóny. Quarterback Tyler Huntley se chtěl protlačit k bodům přes svou ofenzivní linii, při neúspěšném pokusu ale ztratil míč, který ze skrumáže vypadl přímo do ruky obránce Bengals Sama Hubbarda.

Mohutný defenzivní end nasadil ke svému životnímu sprintu a po 98yardovém returnu skóroval. Šlo o nejdelší bodovou akci po fumblu a nejdelší rozhodující touchdown ve čtvrté čtvrtině v historii play-off. Hosté už se pak dostali na dostřel pouze jednou, závěrečnou dlouhou přihrávku Huntleyho ale zblokovala obrana Bengals.

Minnesota v základní části vyhrála všech jedenáct svých zápasů, které skončily rozdílem maximálně osmi bodů. Ten dvanáctý a nejdůležitější ale nezvládla. Vikings vyjma úvodního drivu, kdy se dostali do vedení, zbytek zápasu pouze dotahovali a na touchdown Saquona Barkleyho osm minut před koncem už nenašli odpověď.

Domácím vůbec nefungovala hra po zemi, Justin Jefferson byl dobře pokrytý a jediným hráčem schopným generovat větší posun po hřišti byl tight end T. J. Hockenson. Na druhé straně se naplno projevila celosezónní bolest Vikings v obraně, se kterou si zejména v první půli dělal Daniel Jones, co chtěl.

Quarterback Giants, který v této sezoně hrál pod novým trenérem o svou budoucnost v týmu, dokázal dovést Big Blue po letech do play-off a ve svém prvním startu ve vyřazovací části odehrál životní zápas. Po zemi získal nejvíc yardů z celého týmu, přidal 301 vzduchem a dvě asistence.

Výkony Dallasu v play-off jsou minimálně v poslední dekádě oprávněně terčem posměchu. Cowboys čekají na účast v konferenčním finále od roku 1995 a venkovní vítězství dokonce třicet let. V Tampě ale předvedli Boys dominantní výkon na obou stranách míče.

Dak Prescott přihrál na čtyři touchdowny a pro další si doběhl a Dalton Schultz jako první tight end v historii Cowboys skóroval dvakrát v jednom zápase play-off. Jedinou kaňkou na výkonu hostů byl jindy spolehlivý kopáč Brett Maher, který netrefil čtyři kopy po touchdownu za sebou a stanovil nový smutný rekord ligy.

Tom Brady v osmém zápase kariéry s Cowboys poprvé prohrál a je dost možné, že odehrál poslední zápas v dresu Tampy. Pokud se nerozhodne ukončit kariéru, což se nedá úplně vyloučit, tak po sezoně bude volným hráčem a může podepsat s kterýmkoliv týmem. Zájemců bude mít i ve 45 letech jistě stále dost.

Výsledky 1. kola play-off NFL:

San Francisco - Seattle 41:23, Jacksonville - LA Chargers 31:30, Buffalo - Miami 34:31, Minnesota - NY Giants 24:31, Cincinnati - Baltimore 24:17, Tampa Bay - Dallas 14:31.

Dvojice pro divizní kolo: Kansas City - Jacksonville, Buffalo - Cincinnati, Philadelphia - NY Giants, San Francisco - Dallas.

Zdroj
Bleacher Report, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články