Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

"Retro" hra slavila úspěch. Dynastie Patriots pokračuje, Brady má šestý Super Bowl

Deváté finále, šestý titul pro New England Patriots. Quarterback Tom Brady s trenérem Billem Belichickem se nesmazatelně zapsali do historie NFL. Nejlepší tým posledních dvou dekád udolal v defenzivně laděném 53. Super Bowlu v Atlantě Los Angeles Rams 13:3 a získal pošesté trofej Vince Lombardiho. Jediný touchdown bodově nejslabšího finále historie zaznamenal v polovině čtvrté čtvrtiny running back Sony Michel.

Tom Brady s dcerou a Lombardi Trophy
zdroj: USA Today Sports autor: Mark J. Rebilas

Patriots se šestým triumfem vyrovnali v historické tabulce dosud vedoucím Pittsburgh Steelers. U všech vítězství byli Belichick i Brady. Jednačtyřicetiletý quarterback se s pěti prvenstvími dosud dělil o vedení mezi hráči s linebackerem San Francisca a Dallasu Charlesem Haleym.

Šestým prstenem pro vítěze Super Bowlu Brady definitivně stvrdil své postavení nejlepšího hráče historie a stal se nejstarším quarterbackem, který pozvedl trofej Vince Lombardiho. Také Belichick je v 66 letech nejstarším vítězem Super Bowlu mezi trenéry.

"Nemohu uvěřit tomu, že jsme opět šampiony. Přál bych si, abychom hráli lépe v útoku, ale hlavní je, že jsme vyhráli," prohlásil Brady, který odmítl spekulace o možném konci kariéry. Už dříve naznačil, že hodlá pokračovat. "Nic se nemění," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Super Bowl získali pošesté v historii fotbalisté New England Patriots

Do puntíku splněná taktika, těžká běhová hra za fullbackem jako vystřižená z osmdesátých let a skvěle fungující obrana, která druhému nejlepšímu útoku základní části povolila jen tři body, to byly hlavní trumfy nových šampionů.

A také životní výkon Juliana Edelmana. Hlavní Bradyho cíl v zápase zaznamenal 141 yardů a byl po zásluze vyhlášen nejužitečnějším hráčem finále.

Julian Edelman uniká obraně LA Rams
zdroj: USA Today Sports autor: Matthew Emmons

"Naše obrana hrála neuvěřitelně. Její nejlepší výkon za celou sezonu," chválil spoluhráče Brady. "Už nás nebavilo poslouchat, že náš tým je jen Brady," prohlásil s úsměvem linebacker Dont'a Hightower.

Kdo čekal ofenzivní přestřelku, toho už úvodní půle poměrně rázně vyvedla z omylu. Patriots ji vyhráli 3:0 - v prvním poločase padlo méně bodů pouze v roce 1975, kdy Pittsburgh proti Minnesotě skóroval jen safety. A ani dál to nebylo lepší, poprvé v historii nepadl v prvních třech čtvrtinách ani jeden touchdown.

Rozhodlo až závěrečné dějství, kdy jediný výrazně povedený drive Patriots zakončil dvouyardovým během Sony Michel. A zákrok Stephona Gilmorea, který za stavu 10:3 na vlastních čtyřech yardech zachytil přihrávku Jareda Goffa a sebral Rams možná největší šanci na vyrovnání.

Ačkoli šlo o nejnižší skóre v historii, Patrioti vyhráli nejvyšším rozdílem ze všech svých šesti titulů. V roce 2002 porazili stejného soupeře o tři body, stejně tak v roce 2004 Carolinu a v roce 2005 Philadelphii.

V roce 2015 zdolali Seattle o čtyři body a předloni Atlantu o šest bodů v prodloužení. Rams pouhými třemi body vyrovnali rekord Miami z roku 1972 s nejméně body ve finále. V sezoně přitom měli průměr 33 bodů na zápas.

Trenérský tým Patriots připravil na Goffovu družinu znovu perfektní obranný plán a Rams odehráli ve všech zásadních ukazatelích nejhorší první půli pod trenérem Seanem McVayem. Získali jen dva první downy, hned šestkrát puntovali a hlavně, neskórovali jediný bod. Ovšem ani defenziva Beranů nezahálela, téměř eliminovala běhovou hru Patriots, vytvářela tlak na Bradyho a ten nezvykle často chyboval.

Radost hráčů New England Patriots
zdroj: USA Today Sports autor: Richard Mackson

V předchozích osmi účastech v Super Bowlu v éře "B & B" dokázal útok Pats v první čtvrtině uhrát dohromady jen tři body. A toto malé prokletí pokračovalo i tentokrát. Hned z prvního drivu Patriots se urodila ztráta, Nickell Robey-Coleman ustrážil tentokrát čistě Chrise Hogana a zblokovaný míč zachytil linebacker Rams Cory Littleton.

Na druhý pokus se Patriots dostali alespoň do vzdálenosti pro field goal, Stephen Gostkowski ovšem netrefil. Přesto to byl právě kopáč Patriotů, který se jako jediný zapsal v prvním poločase do bodových statistik.

Nejvíce ale v jinak dost dietní první třicetiminutovce zářil Edelman. Robey-Coleman ani Marcus Peters si s ním nevěděli rady, dvaatřicetiletý receiver Patriots zachytil sedm přihrávek pro 93 yardů a dostal se na druhé místo v nachytaných yardech v historii play-off za nedostižného Jerryho Rice.

Trápení útoků a zejména quarterbacka Rams Goffa ovšem pokračovalo i po pauze vyplněné vystoupením Maroon 5. Patriots brzy přišli o pilíř zadních řad, safetyho Patricka Chunga, Duron Harmon ho ale dokázal nahradit.

Berani si připsali negativní rekord Super Bowlu, když puntovali osmkrát za sebou. Johnny Hekker sice zaznamenal se 65 yardy nejdelší punt historie finále, to ale Rams příliš povzbudit nemohlo.

Až v devátém drivu konečně překonali komplex třetího downu, nadějnou pozici ale nedotáhli, když Brandin Cooks v souboji s Jasonem McCourtym neudržel v endzóně míč. Kopáč Greg Zuerlein ale aspoň z 52 yardů vyrovnal skóre.

Na touchdown se čekalo až do poloviny závěrečné čtvrtiny. To se k Edelmanovi na straně Patriots přidal i Rob Gronkowski a jeho nejdelší hra večera dostala Pats až na dvouyardovku, odkud následně proběhl do endzóny Michel.

Goff až poté dokázal trochu rozhýbat svůj útok a rychle se posouval po hřišti. V rozhodující chvíli ale neuspěl. První pokus na 27 yardech sice dobře nasměroval na Cookse, ten ale míč neudržel. V prakticky totožné akci o rozehrávku později byl na správném místě Gilmore a naděje Rams klesly ke dnu.

Patriots už stačilo jen běhat a 75 sekund před koncem z kopu navýšit skóre na desetibodový rozdíl. To už Rams neměli reálně šanci zvrátit, Zuerlein navíc při posledním zoufalém pokusu netrefil z 48 yardů. A Patriots mohli slavit.

"Celý rok jsme vyhrávali jako tým. Tohle byl nejtýmovější výkon v Super Bowlu, jakého jsem se kdy účastnil," prohlásil Gronkowski, jedna z největších hvězd Patriotů v posledních sezonách. Na rozdíl od Bradyho se spekuluje, že by mohl ukončit kariéru, kterou ovlivnila řada zranění. "Teď to nechci řešit, ale chci slavit. Pak uvidíme," uvedl.

McVay, který byl ve 33 letech naopak nejmladším trenérem ve finále, uznal, že ho legendární Belichick "překoučoval". "Soupeř odvedl skvělou práci. Jsem zklamaný, že jsem si nepočínal lépe. Bylo mnoho rozhodnutí, které bych si přál vzít zpátky," řekl.

Výsledek 53. Super Bowlu:

New England Patriots - Los Angeles Rams 13:3 (0:0, 3:0, 0:3, 10:0).

Zdroj
ČT sport, nfl.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články