Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Ray Lewis se s NFL rozloučil ziskem Super Bowlu

New Orleans - Fotbalisté Baltimore Ravens triumfovali ve 47. finále profesionální ligy amerického fotbalu NFL, když v tradičním Super Bowlu porazili na Mercedes Stadium v New Orleans po dramatickém průběhu San Francisco 49ers 34:31. V trenérském souboji bratří Harbaughů se tak radoval o rok starší John, jeho Ravens získali druhou trofej Vince Lombardiho v historii organizace. Ziskem titulu se pak s bohatou kariérou rozloučil legendární linebacker Baltimoru Ray Lewis.

Ray Lewis z Baltimoru po vítězství v Super Bowlu
zdroj: Getty Images autor: Chris Graythen

První polovina duelu před 73 tisíci diváků se odehrávala ve znamení souboje quarterbacka Baltimoru Joe Flacca s chybující obranou 49ers. Flacco během úvodních dvou čtvrtin přihrál na tři touchdowny Ravens, a jelikož Lewisem dirigovaná defenziva "Havranů" povolila soupeři pouhé dva field goaly, odcházeli hráči San Franciska před poločasovou show zpěvačky Beyoncé do kabin s patnáctibodovým mankem.

Ihned po výkopu druhé půle navíc ustanovil nový rekord finále 106yardovým returnem pro touchdown Jacoby Jones a utkání se zdálo být rozhodnuté. Záhy však duel na více než půl hodiny přerušila závada na osvětlení stadionu a po vynucené pauze zvedlo už odepisované San Francisco hlavu. Rozehrávač "Devětačtyřicátníků" Colin Kaepernick, hrající teprve desáté utkání v NFL, pozvedl passovou hru týmu a San Francisco po patnáctiyardovém touchdownu svého quarterbacka dokonce snížilo na 29:31.

"Oba týmy se s tím musely vypořádat, jim se to ale očividně povedlo lépe," litoval výpadku proudu kouč Ravens John Harbaugh. "Rozhodně jsme si zápas zbytečně zkomplikovali. Na druhou stranu jsme alespoň divákům nabídli hezký a dramatický zápas," dodal nejužitečnější hráč zápasu Flacco.

Následná rozehrávka pro dvoubodové potvrzení se však Kaepernickovi nevydařila a Baltimore už vítězství nepustil. Za stavu 29:34 měli 49ers ještě možnost otočit vývoj dalším touchdownem, ale při poslední akci San Franciska wide reciever Michael Crabtree i kvůli nepotrestanému faulu cornerbacka Ravens Jimmyho Smithe míč v endzóně Baltimoru nezachytil.

Punter vítězů Sam Koch ještě 4 vteřiny před koncem věnoval raději 49ers dva body za safety, než aby riskoval, že San Francisco ze závěrečného odkopu zaboduje touchdownem. Joe Flacco zkompletoval 22 ze 33 přihrávek pro 287 yardů, z toho tři na touchdown a zabránil 49ers vyrovnat rekord Pittsburghu v počtu finálových triumfů. San Francisco po pěti výhrách v Super Bowlu poprvé neuspělo, Baltimore proměnil v titul i svou druhou finálovou účast, poprvé se radoval v roce 2001.

Ve sledovaném bratrském souboji mezi trenéry obou týmů byl úspěšnější John Harbaugh, jenž předčil o rok mladšího bratra Jima. "Koučovat proti bratrovi v Super Bowlu bylo mnohem těžší, než jsem si myslel. Bylo to bolestné. Zvláště když Jim byl těžký protivník," řekl po utkání John Harbaugh. "Když jste si takto blízcí věkem, tak s bratrem bojujete o všechno. O hot dog, holky, no a my s Jimem o Super Bowl. Jít po zápase a podat mu ruku s tím, že jsem ho porazil, však bylo opravdu náročné," dodal.

Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu NFL:

Baltimore Ravens - San Francisco 49ers 34:31 (7:3, 14:3, 7:17, 6:8).

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články